Mit esznek a spanyolok? A gazpacho-ról vagy paella-ról a legtöbb ember hallott már, de a spanyol ételek ennél sokkal változatosabbak, mert Spanyolország egyes területein eléggé eltérőek az étkezési szokások. A spanyol konyha népszerű alapanyagai közé tartozik a sertés, burgonya, paprika, paradicsom és a tengerparti részeknél a halak, tenger gyümölcsei is. A spanyol konyha elengedhetetlen kelléke az olíviaolaj, hiszen Spanyolország a világ olívaolajtermelésének 44 %-át adja. Ismerkedj meg a legjellegzetesebb spanyol ételekkel!
Spanyol ételek képekkel
Paella
Mondhatni, hogy a paella a legismertebb spanyol étel. Egy rizses húsról van szó, amit csirkével, nyúllal vagy tenger gyümölcseivel készítenek. A paella jellegzetes sárga színét a sáfránynak köszönheti. A paella az az étel, amit mindenképpen meg kell kóstolni Spanyolországban!
Csirkés paella receptért kattints ide!
Gazpacho
A gazpacho szintén a legismertebb spanyol ételek közé tartozik. A gazpacho egy hideg zöldségleves paradicsomból, paprikából uborkából, és hagymával. A nyári hőségben nagyon jó hűsítő! Gazpacho receptért kattints ide!
Tapas
A tapas a spanyol konyha egyik jellegzetessége. A tapasok kis adag ételek, lehet sonka, sajt, kolbász, szendvicsek, krumpli, olíva bogyó bármilyen étel, amiből lehet kis adagot felszolgálni. A szeszes italok mellé szolgálják fel a bárokban, éttermekben, és vannak már külön tapas bárok is. A tapasokról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.
Patatas Bravas
A patatas bravas egy népszerű tapas, sült krumpli fűszeres, pikáns szósszal.
Jamón Serrano – Serrano sonka
A Serrano sonka méltán világhírű, gyakori alapanyaga a különböző tapasoknak, sárgadinnyével igazán finom, szendvicset is készítenek belőle, és főételekhez is sokszor használják.
Tortilla Española
A mexikói tortillával ellentétben a spanyol tortilla nem egy palacsinta szerű tésztalepény, hanem egy tojásos omlett krumplival, hagymával. Hidegen és melegen is lehet fogyasztani, szendvicsbe is lehet rakni. Spanyol tortilla receptért kattints ide!
Albóndigas
Az albóndigas spanyol húsgombócok paradicsomos szószban.
Pulpo A La Gallega – polip galíciai módra
Pisto Manchego
Pisto Manchego, azaz a spanyol lecsó. Minden nemzetnek megvan a saját lecsó receptje, a spanyoloknak is. A spanyol lecsóba cukkini és időnként padlizsán is kerül a paprikán és paradicsomon kívül, és tükörtojással szokták kínálni. Spanyol lecsó recept itt.
Gambas al ajillo – fokhagymás rák
Flamenco tojás
A flamenco tojás egy tojásos egytáléltel krumplival, paradicsommal, Serrano sonkával. Flamenco tojás receptjéért kattints ide!
Spanyol desszertek
Churros con chocolate
A churros egy égetett tésztából készült fánk, aminek az érdekessége, hogy a tésztája nem édes, hanem sós. A churrost fahéjas porcukorba szokták forgatni, és sűrű forró csokoládéba mártogatni. Létezik olyan változata is, amikor a csokoládé vagy karamell tölteléket a fánkba töltik.
Churros Budapesten – hol lehet churrost kapni?
Flan
A flan egy vízgőzben készített vanília puding karamell szósszal a tetején. A legendák szerint egy rosszul sikerült flan vezetett egy másik spanyol desszert, a crema catalana kifejlesztéséhez.
Crema Catalana – katalán krém
A katalán krém leginkább a franciák créme brulée-jéhez hasonlít, bár állítólag a katalán krém már korábban létezett, mint a créme brulée. A katalán krémet citrommal és fahájjal ízesítik és tejszín helyett kukoricalissztel sűrítik, a tetején vékony karamellréteg van.
Turrón
A turrón úgy vált ismertté, hogy a spanyol mandulás édesség, amit méz, tojásfehérje és mandula vagy egyéb magvak felhasználásával készítenek. A spanyol karácsonyok fontos szereplője. Ma már rengeteg féle ízesítéssel lehet kapni, van marcipános, csokis, kókuszos stb. A turrón az egyik legkedveltebb spanyol szuvenír, mert nagyon finom, és Magyarországon nem nagyon lehet kapni. Ha magad szeretnél turrónt készíteni, nézd meg a turrón recepteket ide kattintva!
Próbáld ki a spanyol ételeket, nem fogsz csalódni! Akár Spanyolországban, akár Magyarországon spanyol étteremben vagy tapas bárban. Ne hagyd ki a spanyol italokat sem!