Spanyol kávézási szokások

spanyol kávé

A kávé birodalma A kultúrákkal való megismerkedés mindig valami pluszt ad az embernek. Ha úgy alakul, hogy az Ibériai-félsziget felé veszed az irányt, okvetlen meg kell ismerkedned a spanyolok három kuriózum kávéjával. Ebben a cikkben adunk pár tippet hogyan készülj a spanyol látogatásra. A három leghíresebb spanyol kávétípus a café cortado, café bombón, valamint café con leche.

Kötelezően szieszta után

 

A café cortado a spanyol szokásoknak megfelelően igazi szertartásos felszolgálással párosul. Fontos az üvegpohár fazonja, amely hőálló, és szintén nagy hangsúlyt fektetnek az alátétre, a kávéskanálra és a cukorra. Általában reggeli vagy szieszta után szokás fogyasztani. A neve szó szerinti fordításban „elvágott” kávét jelent. Hasonlóval Portugáliában találkozhatsz, emellett Franciaországban, Ausztráliában is, azonban ott garotónak, noisette-nek valamint piccolónak hívják. Az USA-ban pedig Gibraltár néven írta be magát a kávé köztudatba.

Édesszájúaké a világ

 

A második a sorban a café bombón, amibe csak akkor ugorj fejest, ha valóban édesszájúnak tartod magad. Itt az eszpresszó mindenképp reggeli mellé párosítandó. A sűrített tej és eszpresszó 1:1 arányban keverednek, és így kerülnek felszolgálásra. Azonban előfordulhat, hogy csak az eszpresszót szolgálják fel üvegpohárban, és külön adják a vendégnek a cukrozott sűrített tejet, így magunknak kell összeönteni. Ebben az esetben a vendég nem marad le a látványról. A sűrűség különbség miatt természetesen helyet fognak cserélni, és pont ez a „süllyedés” adja meg a szépségét. Amit érdemes tudni róla, hogy nem csak forrón, de hidegen is isszák, ugyanis van jeges változata is.

 

Csak egyszerűen

 

A legnagyobb népszerűségnek ennek ellenére a spanyolok café con leche kávéja örvend, ami gyönyörű elnevezése ellenére nem tartogat az utazó számára hatalmas ízorgiát. A Café con leche nem más, mint a mezei tejeskávé spanyol megfelelője, amit általában erős eszpresszóval és gőzölt tejjel készítenek el. A spanyolok olyan szinten elkötelezték magukat emellett az íz mellett, hogy akár naponta 4-5 csészével is megisznak belőle.

Kávé folyik az ereikben

 

Te is rajongsz a minőségi kávékért? Ha igen, meglehet, hogy spanyol vér csörgedezik az ereidben, mert a spanyolok többsége rendszeres kávéfogyasztó. Náluk a reggelit is szigorúan megelőzi a fekete eszpresszó. Így, ha egy egyszerű kávét rendelsz Spanyolországban és kapsz egy gyűszű méretű csészét, ne lepődj meg, kaptál egy kis eszpresszót. Ezután 10 vagy 11 óra magasságában következik a „második reggeli”, ekkor a kávét ezúttal tejjel, pékárukkal párosítják. Az ebédhez szívesen választják a népszerű carajillot. Ez egy kis eszpresszó, amihez érdekes módon általában spanyol pálinkát társítanak.

 

Reggel, délben, este

 

Ha Spanyolországban jársz egy valamit biztosan ki fogsz tudni emelni a temperamentumos beszéden túl, az pedig a kávészenvedélyük. Az igazi kávérajongók részére ajánljuk az illy kávékat. Az illy klasszikus keveréke 9 féle csúcsminőségű kizárólag 100% Arabica kávéból áll, 3 kontinenst és 20 országot átszelve hozza el a legkülönlegesebb ízeket! Az EspressoShop.hu oldalán megtalálod a legjobb, kedvezményes illy kávé csomagajánlatokat szemestől a kapszulásig!!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!