Spanyol tapas kisokos

spanyol tapas kisokos

A tapas (ejtsd tápász) a spanyol konyha egyik jellegzetessége, ami mára már az egész világot meghódította. De mi is pontosan az a tapas, honnan származik, hol és hogyan ehetünk tapasokat? Íme minden fontos tudnivaló a tapasokról.

Mi az a tapas?

A tapas egy kis adag étel, amit a bárokban az italok mellé szolgálnak fel. Gyakorlatilag bármilyen étel lehet, édes, sós, hideg, meleg, a lényeg, hogy kis adagokra lehessen osztani. Például kis szendvics, sonka, sajt, olívabogyó, a tapas fajtákról bővebben később még lesz szó. Az sem feltétlenül szükséges, hogy spanyol étel legyen, Granadában például egyes marokkói bárokban kuszkuszt és falafelt szolgálnak fel tapasként.

tapas tál

Tapas szó jelentése

A tapa szó fedőt jelent, a tapas pedig a tapa szó többes száma. Magyarul és Spanyolországon kívül a tapas kifejezés, azaz a többes számú verzió terjedt el, de spanyolul természetesen használják egyes számban is, ha valaki csak 1 tapa-t kér. Hogyan lett a fedő szóból egy spanyol étel?

Tapas eredete

Több elmélet is létezik arról, hogy hogyan alakult ki a tapas.

Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint az italok tetejére egy kistányért vagy egy szelet kenyeret raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy a bogarak. A tapas a poharak tetején lévő fedőről kapta a nevét.

Egy másik elmélet szerint a bár tulajdonosok azért kezdtek el sós ételeket kínálni az italok mellé, hogy a vendégek még szomjasabbak legyenek, és még több italt rendeljenek.

Egy harmadik elmélet szerint azért rendelték el, hogy az italok mellé ételt is felszolgáljanak, hogy az emberek ne kerüljenek túlságosan illuminált állapotba.

Bármi is legyen az igazság, a tapas a XX. századra trendi nemzetközi étellé vált, és már a világ minden pontján találhatunk tapas bárokat, Budapesten is, akik kifejezetten tapasok készítésére specializálódtak. Az is mutatja a tapas töretlen népszerűségét, hogy minden év június harmadik csütörtökén tartják a tapas világnapját.

Spanyolországban külön kultúrája van a tapasozásnak, ilyenkor a baráti társaságok sorra keresik fel egymás után a bárokat, mindenhol isznak egy pohár bort vagy sört esetleg sangriát egy tapas kíséretében, és mennek a következő helyre.

tapas bár

A tapast ingyen adják?

Régen a tapast ingyen adták az italok mellé, ma már ez nincsen mindenhol így. Ha rendelsz egy italt és automatikusan hozzák mellé a tapast, annak az ára benne van az ital árában. Ha külön rendelsz, akkor annak az ára az étlapon szerepelni fog.

Tapas fajták

Allioli – fokhagymás majonéz

Albóndigas – húsgolyók

Aceitunas – különféle olíva bogyók

tapas olíva bogyó

Bacalao – tőkehal

Boquerones – szardella

Berenjenas – padlizsán

Calamares – sült tintahal karikák

Caracoles – csiga

Cazón – sült cápa

Chorizo – fűszeres kolbász

Croquetas de jamón – spanyol sonkás krokett

Gambas – fokhagymás rák

fokhagymás rák, gambas al ajillo

Gazpacho – hideg zöldségleves, gazpacho receptet itt találsz

Jamón Serrano/Iberico – serrano sonka

Lomo – sertés karaj

Merluza – tőkehal

Morcilla – hurka

Paella – spanyol rizses egytálétel

tapas paella

Pan con tomate – kenyér friss paradicsompürével, olívaolajjal és fokhagymával

Patatas bravas – sült krumpli pikáns szósszal

Pisto – spanyol lecsó

Pulpo – polip

Queso manchego – La Mancha vidékről származó édeskés ízű sajt

Salchichón – szalámi

Tortilla – spanyol krumplis omlett, tortilla receptért kattints ide!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!