A tapas (ejtsd tápász) a spanyol konyha egyik jellegzetessége, ami mára már az egész világot meghódította. De mi is pontosan az a tapas, honnan származik, hol és hogyan ehetünk tapasokat? Íme minden fontos tudnivaló a tapasokról.
Mi az a tapas?
A tapas egy kis adag étel, amit a bárokban az italok mellé szolgálnak fel. Gyakorlatilag bármilyen étel lehet, édes, sós, hideg, meleg, a lényeg, hogy kis adagokra lehessen osztani. Például kis szendvics, sonka, sajt, olívabogyó, a tapas fajtákról bővebben később még lesz szó. Az sem feltétlenül szükséges, hogy spanyol étel legyen, Granadában például egyes marokkói bárokban kuszkuszt és falafelt szolgálnak fel tapasként.
Tapas szó jelentése
A tapa szó fedőt jelent, a tapas pedig a tapa szó többes száma. Magyarul és Spanyolországon kívül a tapas kifejezés, azaz a többes számú verzió terjedt el, de spanyolul természetesen használják egyes számban is, ha valaki csak 1 tapa-t kér. Hogyan lett a fedő szóból egy spanyol étel?
Tapas eredete
Több elmélet is létezik arról, hogy hogyan alakult ki a tapas.
Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint az italok tetejére egy kistányért vagy egy szelet kenyeret raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy a bogarak. A tapas a poharak tetején lévő fedőről kapta a nevét.
Egy másik elmélet szerint a bár tulajdonosok azért kezdtek el sós ételeket kínálni az italok mellé, hogy a vendégek még szomjasabbak legyenek, és még több italt rendeljenek.
Egy harmadik elmélet szerint azért rendelték el, hogy az italok mellé ételt is felszolgáljanak, hogy az emberek ne kerüljenek túlságosan illuminált állapotba.
Bármi is legyen az igazság, a tapas a XX. századra trendi nemzetközi étellé vált, és már a világ minden pontján találhatunk tapas bárokat, Budapesten is, akik kifejezetten tapasok készítésére specializálódtak. Az is mutatja a tapas töretlen népszerűségét, hogy minden év június harmadik csütörtökén tartják a tapas világnapját.
Spanyolországban külön kultúrája van a tapasozásnak, ilyenkor a baráti társaságok sorra keresik fel egymás után a bárokat, mindenhol isznak egy pohár bort vagy sört esetleg sangriát egy tapas kíséretében, és mennek a következő helyre.
A tapast ingyen adják?
Régen a tapast ingyen adták az italok mellé, ma már ez nincsen mindenhol így. Ha rendelsz egy italt és automatikusan hozzák mellé a tapast, annak az ára benne van az ital árában. Ha külön rendelsz, akkor annak az ára az étlapon szerepelni fog.
Tapas fajták
Allioli – fokhagymás majonéz
Albóndigas – húsgolyók
Aceitunas – különféle olíva bogyók
Bacalao – tőkehal
Boquerones – szardella
Berenjenas – padlizsán
Calamares – sült tintahal karikák
Caracoles – csiga
Cazón – sült cápa
Chorizo – fűszeres kolbász
Croquetas de jamón – spanyol sonkás krokett
Gambas – fokhagymás rák
Gazpacho – hideg zöldségleves, gazpacho receptet itt találsz
Jamón Serrano/Iberico – serrano sonka
Lomo – sertés karaj
Merluza – tőkehal
Morcilla – hurka
Paella – spanyol rizses egytálétel
Pan con tomate – kenyér friss paradicsompürével, olívaolajjal és fokhagymával
Patatas bravas – sült krumpli pikáns szósszal
Pisto – spanyol lecsó
Pulpo – polip
Queso manchego – La Mancha vidékről származó édeskés ízű sajt
Salchichón – szalámi
Tortilla – spanyol krumplis omlett, tortilla receptért kattints ide!