A sangria talán a legismertebb és legkedveltebb spanyol ital, a nyári melegben nagyszerű hűsítő. A spanyol kultúra és gasztronómia fontos része, amit mindenkinek ki kell próbálnia egyszer! A sangría egy bor alapú, alcsony alkoholtartalmú, gyümölcsökkel ízesített ital. Már palackozott változatban is lehet kapni, de ezek általában nyomába sem érnek a házilag készített sangríának. A sangriát hagyományosan vörösborral, gyümölcsökkel és jéggel készítik, de az összetevők, a receptúra tájról tájra, vendéglátóhelyről vendéglátóhelyre változik, mindenkinek megvan a szuper titkos sangria receptje.
A sangria szó a spanyol sangre szóból ered, ami vért jelent, ami az ital vérvörös színére utal. De létezik fehér sangria is, amit fehérborból készítenek és sangria blanca-nak nevezik.
Sangria receptek
1.Hagyományos sangria gyümölcsökkel hozzávalók:
- 1 liter vörösbor
- 2 db narancs
- 2 db citrom
- 4 db őszibarack
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 dl szóda
- narancslikőr ízlés szerint, pl cointreau
- jég
Hagyományos sangria gyümölcsökkel elkészítése:
1.Hámozd meg az őszibarackokat, kockázd fel, tedd egy edénybe és öntsd rá a vörösbort.
2. Add hozzá a cukrot valamint a narancsok és citromok levét.
3. Tedd a hűtőbe állni legalább egy órára.
4. Add a sangriához a szódát a cointreau-t és jeget.
5. Díszítsd a sangriát narancs és citrom szeletekkel.
2. Fehér sangria hozzávalók:
- 2 db alma
- 2 db őszibarack
- 2 db körte
- 1 liter fehérbor
- 1 liter narancslé frissen facsart
- 0,5 liter szóda
- 10 dkg cukor
Fehér sangria elkészítése:
1.Kockázd fel a gyümölcsöket és tedd egy tálba.
2. Add a gyümölcsökhöz a cukrot és a frissen facsart narancslevet és keverd össze.
3. Add a fehér sangriához a fehérbort és a szódát, és tedd a hűtőbe pár órára, akár egy egész éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
3. Sangria pezsgővel:
- 1 üveg cava vagy pezsgő
- 1 db citrom
- 2 db narancs
- 1 db őszibarack
- 4-5 db eper
- 2 evőkanál cukor
- 0,5 dl vörösbor
Sangria pezsgővel elkészítése:
1.Kockázd fel a barackot és az epret és tedd egy tálba.
2. Facsard a gyümölcsökhöz a narancs és a citrom levét.
3. Add a cukrot, a pezsgőt és a vörösbort a gyümölcsökhöz, keverd össze, és már kész is sangria pezsgővel. Már csak pár órára a hűtőbe kell raknod, hogy az ízek összeérjenek!