Spanyol italok – 8 jellegzetes ital Spanyolországból

spanyol italok

Mit isznak a spanyolok? A legtöbb embernek valószínűleg a sangría vagy a spanyol borok jutnak az eszébe. De nincs itt vége a sornak, ismerkedj meg a legjellegzetesebb, legnépszerűbb alkoholos és alkoholmentes spanyol italokkal!

Alkoholmentes spanyol italok

Horchata

A horchatat (ejtsd orcsátá) a legtöbb ember úgy ismeri, mint édes mexikói rizstej ital, de valójában Spanyolországból, Valenciából származik. Spanyolországban nem rizsből, hanem mandulafűből készítik. A horchata egy krémes nyári hűsítő ital, ami leginkább a mandulatejhez hasonlít, amit általában cukorral és fahéjjal ízesítenek. Van, aki így gondol a horchatara: „Ízre olyan, hogy ez az egyik ételital amiért titokban éjjel csendben zokogsz, miután hazaköltöztél Spanyolországból.”

horchata

Horchata már Budapesten is kapható!

La Casera

La Casera egy tradicionális spanyol üdítőital. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, mivel ez mindössze szénsavas víz némi citrom ízesítéssel, amit akár otthon is el lehet készíteni. A La Casera-t nem csak üdítőitalként fogyasztják, hanem Tinto de Verano vagy akár Sangría készítéséhez is. 1949 óta gyártják Spanyolországban, és nagy népszerűségnek örvend.

gaseosa casera - spanyol ital

Alkoholos spanyol italok

Sangría

Kétségkívül a sangría a legismertebb a spanyol italok között. A spanyol kultúra és gasztronómia fontos része, amit mindenkinek ki kell próbálnia egyszer! Spanyolország egyes tartományaiban cuerva illetve zurra néven is lehet vele találkozni. A sangría egy bor alapú, alcsony alkoholtartalmú, gyümölcsökkel ízesített ital. Borpuncsnak vagy aromás bornak is szokták nevezni. A házilag készített sangría az igazi, de már palackozott változatban is lehet kapni. Sangria receptekért kattints ide!

sangria recept

Tinto de Verano

A tinto de verano-t a szegény ember sangríájának is szokták nevezni. Szó szerinti fordításban nyári bort jelent és a legtöbb bárban és kávézóban kapható. A tinto szó a vino tinto kifejezésből jön, ami vörösbort jelent, de akár fehér borral is el lehet készíteni. A tinto de verano nem más, mint egy fröccs vörösborból és szénsavas citromos üdítőből. A spanyolok La Casera-val isszák, ennek hiányában más citromos üdítővel is el lehet készíteni, például sprite-tal.

tinto de verano

Rebujito

A rebujito Andalúziában a legnépszerűbb. Egy koktélról van szó, ahol a száraz sherryt mixelik a korábban már említett La Casera citromos szénsavas üdítőitallal. A rebujito nem hiányozhat a nagy sevillai fesztiválról a Feria de Abrilról sem.

rebujito

Cava

A cava egy katalán pezsgő, ami fehér és rozé változatban készítenek. Hidegen szolgálják fel gyakran gyümölcsökkel. Több koktél alapanyaga is lehet, például egyes receptekben ajánlják, hogy a sangríába is tegyünk, illetve létezik a sangríának olyan változata is, ahol a vörösbor helyett teljes mértékben cava-t használnak.

cava

Cerveza

Cerveza, azaz a sör Spanyolországban is népszerű italnak számít, amit általában valamilyen sörkorcsolya kíséretében fogyasztanak, ami lehet magvak, olíva bogyó, különböző tapasok. A legnépszerűbb spanyol sörmárkák a Estrella Damm, Moritz, San Miguel, Cruzcampo, Alhambra, és Mahou.

 spanyol sör - cruzacampo

 Vino

 

spanyol ital - sherry

 

Vino, azaz a spanyol bor nem maradhat le a legnépszerűbb spanyol italok listájáról. Spanyolország a világ harmadik legnagyobb bortermelője Franciaország és Olaszország mögött. Az egyes régiókban különféle borokat készítenek, érdemes mindig megkóstolni a helyi borokat. Az egyik legismertebb spanyol borászati termék a sherry, a Jerez környékén termő szőlőből készített likőrbor.

 

 

 

A fenti listából látszik, hogy nem csak a spanyol ételek, hanem a spanyol italok is sokfélék, és mindenki megtalálja a kedvére valót.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!