Flamenco zene – 10+1 kedvelt flamenco dal

flamenco zene, flamenco dalok

Szereted a flamenco zenét, vagy még csak most ismerkedsz vele? Ebben a válogatásban 10+1 különböző stílusú flamenco dalt találsz, amelyek mind nagy népszerűsgnek örvendenek. Jó szórakozást!

Flamenco zene válogatás

Bulerias de Cádiz

Kezdjük a flamenco zene válogatást egy igazán hangulatos, pörgös dallal Mariana Cornejo előadásában. Ebben a dalban minden benne van, ami miatt szeretjük a flamencót.

Entre dos aguas

Az Entre dos aguas Paco de Lucia egyik legismertebb száma. Hatalmas sikert aratott 1973-ban, mikor először megjelent lemezen, 300.000 példányban kelt el, ami korábban nem fordult elő a flamenco történetében. Hatalmas ismertséget hozott Paco de Luciának az USA-ban is, a dal népszerűségét mutatja, hogy még diszkókban is játszották.

Comó el agua

Camarón de la Isla minden idők egyik legnagyszerűbb flamenco énekese, sokat dolgozott együtt Paco de Luciával és Tomatitoval. Egyik legismertebb flamenco dala a Comó el agua.

 

Inténtalo Encontrar

A flamenco énekeseket gyakran éri az a kritika, hogy „kiabálnak”, legalábbis a flamencót kevésbé ismerők számára sokszor szokatlan a flamenco énekesek előadási módja. Ha Te is így vagy ezzel, akkor hallgasd meg Mayte Martin előadásában az Inténtalo Encontrar flamenco dalt, és örökre a flamenco zene szerelmese leszel!

 

Verde te quiero verde

Federico García Lorca nagyon jól ismerte és szerette a flamenco világát, műveit gyakran dolgozzák fel flamenco művészek. A Vérnászból például táncfilm is készült. Ebben a videóban Lorca egyik versének zenésített változatát hallgathatod meg a Ketama együttes előadásában. Ez a részlet Carlos Saura Flamenco című filmjéből van. Ez a dal a világsikerű A nagy pénzrablás (La Casa De Papel) sorozatban is elhangzik.

Algo se muere en alma

Ez a dal kakukktojás, mert ez egy Sevillanas, amit gyakran szoktak flamencóval összekeverni. Andalúziából származik, legtöbbször a Feria de Abril ünnepen lehet találkozni vele, ahol a spanyolok énekelik és táncolják. A legtöbb flamenco tanfolyamon tanítanak Sevillanast, gyakran a kezdőknek ez az első tánc, amit megtanítanak.

 

Tangos de Triana

„Triana, Triana que bonita esta Triana”, azaz Triana, Triana, milyen szép a Triana. Triana Sevilla egyik negyede, a flamenco bölcsője, és gyakran szerepel különböző flamenco dalokban, mint például ebben Carmen Linares előadásában.

 

Volver

A Volver flamenco dal Pedro Almodóvar Volver című filmje által vált ismertté. A filmben a dalt a főszereplőt megformáló Penélope Cruz adja elő, de mivel ő nem flamenco énekes, a dalt Estrella Morente énekelte fel, és Penélope Cruz pedig eljátszotta a filmben, hogy ő énekelt. Sokat gyakorolta a szájmozgást, hogy a filmben úgy tűnjön valóban ő énekel.

 

Aire

José Mercé az egyik legnépszerűbb flamenco énekes, az Aire az egyik legnépszerűbb száma.

 

Amor de San Juan

A pop flamenco zene kedvelőinek Nina Pastori dala garantáltan el fogja nyerni a tetszését. Nina Pastori több Grammy díjat is nyert, és ő az egyetlen flamenco énekes, akit a Legjobb Latin Pop Lemez kategóriában jelöltek Grammy díjra.

 

Orobroy

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy instrumentális flamenco zene. A flamenco folyamatosan változik, fejlődik, és a flamenco gitár mellé újabb és újabb hangszerek csatlakoznak. David Dorantes flamenco zongoristaként vált ismertté, az alábbi video klipben gyönyörű sevillai felvételek teszik még hangulatosabbá a zenét.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!