TOP 10 dal A nagy pénzrablás sorozatból

TOP 10 dal A nagy pénzrablás sorozatból

A jól kiválasztott dalok, zenék is rengeteg hozzátettek ahhoz, hogy  A nagy pénzrablás (La Casa De Papel / Money Heist) sorozat ekkora világsiker lett. Több dal még plusz poént is ad a történethez, amit nem is biztos, hogy mindenki észrevett. Szerintem ezek voltak a legjobb dalok, és elárulom, hogy miért.

A cikk spoilereket tartalmaz.

TOP 10 dal A nagy pénzrablás sorozatból

10. Scott Joplin – The entertainer

Ez a dal az egyik legjobb zenei poén A nagy pénzrablásban, amiről csak kevés néző tud.

A Professzor zongorán játsza el Raquel és Salva első randiján. Egyfelől így megtudjuk, hogy nem csak plasztikbombákhoz, sakkhoz vagy az emberi anatómiához ért, de még a zenéhez is. Mondjuk ezután a zongorajáték után kicsit furcsa, mikor később azt mondja, hogy ő azért nem tud táncolni, mert nincs ritmusérzéke, de ne legyünk szőrszálhasogatók.

Mitől poén ez dal?

Attól, hogy ez a dal volt a főcímdala A nagy balhé című (The Sting 1973) 7 Oscar díjat nyert filmnek, ahol Robert Redford és Paul Newman egy hasonlóan gondosan kidolgozott tervvel és kolosszális átveréssel szerez egy csomó pénzt.

Azzal, hogy ezt a dalt játszotta el a Salva Raquelnek, olyan, mintha üzenni akarna, hogy én vagyok a Professzor.

 

9. Van Morrison – Days like this

Ez a dal a 4. évadban hangzik el, mikor a bandatagok Nairobi életéért küzdenek, Lisszabon épp a rendőrségi kihallgatásra tart, és ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben visszaemlékeznek korábbi vidám pillanatokra.

A dalnak annyiból is van érdekessége, mert a 3. évadban kiderült, hogy Van Morisson Lisszabon egyik kedvenc előadója, ő ismertette meg a Professzorral, aki mikor szerelmet vall Raquelnek elmondja, hogy nagyon tetszik neki Van Morrison.

8. Coldplay – Fix you

Ez a dal a sorozat utolsó részében csendül fel, mikor Tamayo bejelenti, hogy az összecsapások során minden bandatag meghalt, és látjuk, ahogy a Spanyol Jegybankból tolják ki a holttesteket.

A dal szomorkás hangulata, és szövege „When you try your best but you don’t succeed” (Amikor mindent megteszel, de nem jársz sikerrel) is azt hiteti el a nézőkkel ezen a ponton, hogy minden kedvenc szereplőjük meghalt, hogy utána kiderüljön, hogy szerencsére mégsem.

 

7. Verde te quiero verde

Salvador Dalí mellett egy másik híres spanyol, nevezetesen Frederico García Lorca is megjelenik A nagy pénzrablásban, mégha a nevét nem is említik. A Verde te quiero verde ugyanis Lorca megzenésített verse, magyarul Alvajáró románc néven ismert.

Ennek a dalnak a flamenco feldolgozása elég népszerű, még Carlos Saura Flamenco című filmjébe is bekerült.

A vers/dal szövege „Zöld, szeretlek, zöld, imádlak.” a sorozatban a „zöldhasú” bankjegyekre is utalhat.

Nézd meg ezt is: 10+1 kedvelt flamenco dal

 

6. Ofi La Melodía – Boom

Miután Nairobi elmeséli mi történt a kisfiával Tokiónak, hatalmas tequila partyba kezdenek, amihez nagyon jól illik a Boom dal. A bulinak a Professzor vet véget, aki ágyba parancsolja a lányokat, mivel a holnapi órán a plasztikbombáról fognak tanulni, így kipihetnek kell lenniük.

5. Ti amo – Berlin

Berlin szerelmes dala is belopta magát minden La Casa De Papel rajongó szívébe.

4. Cecilia Krull – My life is going on

A sorozat főcímdala is hozzájárult a nagy sikerhez, és bemászott a rajongók fülébe.

3. Amaral – Cuando suba la marea

Nairobi temetését tette igazán szívszorítóvá és felejthetetlenné ez a dal.

 

2. Cecilia Krull, Pablo Alborán – Grandola Vila Morena

A Grandola Vila Morena dal Tokio halálakor csendül fel a sorozatban.

José Afonso szerzeményét Portugáliában a forradalom és az antifasizmus szimbólumának tartják, mivel fontos szerepet játszott az 1974. április 25-én végrehajtott szegfűs forradalomban. A rádiók ezt a dalt játszották. A szegfűs forradalom hatására épült ki fokozatosan demokratikus rendszer az országban. Április 25. Portugáliában nemzeti ünnep és a Szabadság Napjának nevezik (Dia da Liberdade).

 

1 Bella caio

Nem is lehetett kérdés, hogy a Bella caio kapja az első helyet, ez a dal nagyban hozzájárult a sorozat sikeréhez, többször is elhangzik, és a La Casa De Papel hatására számtalan feldolgozása készült az egész világon, több verzió magyar előadóktól is.

Neked melyik a kedvenc dalod a sorozatból?

Nézd meg ezeket is:

.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!