A dinnye gazpacho a hagyományos gazpacho leves újragondolt változata. Ahogy a nevéből is adódik, sárgadinnye az egyik fő alapanyaga a zöldségek mellett. Egyszerre édes és sós, és fűszeres, így egy igazi nyári hűsítő ízbomba. És főzés nélkül lehet készíteni!
Dinnye gazpacho hozzávalók:
- 1 db sárgadinnye
- 4 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál almaecet
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csipet chili pehely, vagy egy kevés tabasco szósz (ha nem szereted a csípőset elhagyható)
- só
- bors
Tálaláshoz:
- Serrano sonka chips (serrano sonka chips recept itt)
- Uborka felkockázva
- Lilahagyma felkockázva
- Olívaolaj
Dinnye gazpacho elkészítése:
1. A paradicsomokat hámozd meg, és magozd ki. Ehhez a paradicsomok alján készíts egy kereszt alakú vágást, majd tedd őket egy kevés időre forró vízbe, majd vedd ki. Így a héja könnyen le fog jönni. Negyedeld el a paradicsomokat, és kanalazd ki a magos részt. A meghámozott paradicsom húsát tedd egy turmix vagy aprítógépbe.
2. Vágd félbe a sárgadinnyét, egy kanál segítségével távolítsd el a magjait. Vágd fel szeletekre, majd a szeleteket vágd le a héjról és kockázd fel. A sárgadinnye kockákat is tedd a turmixba.
3. Pucold meg a fokhagymát, tedd ezt is a gépbe, és turmixold össze, míg egynemű nem lesz.
4. Ekkor add a dinnye gazpachohoz az almaecetet, olívaolajat, sót, borsot, chilit és turmixold össze.
5. Letakarva tedd a hűtőbe 1 órára, hogy jól lehűljön és az ízek összeérjenek.
6. Amíg hűl a dinnye gazpacho, addig elkészítheted a levesbetéteket, a serrano sonka chipset, felkockázott uborkát és lilahagymát.
7. Ha kellően lehűlt a leves tálald tányérokba, és szórd meg a tetejét uborka kockával, serrano sonka chipssel és lilahagyma kockával.
Jó étvágyat a dinnye gazpachohoz!