Spanyol szuvenír ötletek – mit érdemes venni Spanyolországban?

spanyol szuvenír ötletek

Nincs spanyol nyaralás szuvenír vásárlás nélkül. Ha tanácstalan vagy milyen ajándékkal lepd meg családodat, barátaidat,  vagy milyen spanyol szuvenírt vegyél magadnak  akkor itt egy útmutató azokról a dolgokról, amiket Spanyolországban érdemes vásárolni.

 

Spanyol szuvenír ötletek – mit érdemes venni Spanyolországban?

10. Hűtőmágnes

A hűtőmágnes a klasszikus szuvenír, vannak akik imádják, vannak akik meg sikítófrászt kapnak tőle. Nem véletlenül örvende hatalmas népszerűségnek, mert olcsó, kicsi, könnyű a lakásban elhelyezni, és a hűtőmágnes trendek évről-évre változnak, mindig lehet új stílusút találni közöttük.

spanyol szuvenír hűtőmágnes

 

9. Sajt

A spanyol sajtok talán kevésbé ismertek, mint a spanyol sonka, pedig nagyon finom és karakteres sajtok vannak Spanyolországban, tehén-, juh- és kecskesajtokat is lehet vásárolni. Queseo Manchego juhtejből készül, és a Don Quijote-ből ismert La Mancha régióból származik, a Queso Cabrales egy mészkőbarlangban érlelt kéksajt, a Queso Mahon pedig a spanyol séfek körében nagyon népszerű tehénsajt. A legjobb módszer elmenni egy sajtkóstolásra, ahol végigkóstolhatjuk a finom spanyol sajtokat, és kiválaszthatjuk, hogy melyikből szeretnénk itthon is falatozni.

spanyol sajtok

8. Sáfrány

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, és Spanyolország az egyik legnagyobb sáfránytermelő ország a világon. A sáfrány elengedhetetlen a spanyolok tradicionális ételéhez a paellához, de a milánói rizottónak, a marselle-i hallevesnek, és egyes indiai curryknek is fontos alapanyaga.

sáfrány

7. Paella serpenyő

A paella az egyik legismertebb spanyol étel, mindenképpen kóstold meg Spanyolországban! A paella arról az edényről kapta a nevét, amiben elkészítik, és ha itthon is el szeretnéd készíteni a barátaidnak, akkor szükséged lesz egy ilyen edényre!

paella serpenyő

6. Bor

Spanyolország a világ harmadik legnagyobb bortermelője, az egyes régiókban különféle borokat készítenek.  Az egyik legismertebb spanyol borászati termék a sherry, a Jerez környékén termő szőlőből készített likőrbor. A cava, azaz a katalán pezsgő szintén olyan ital, aminek mindenki örül, ha kap egy palackkal. Spanyolország talán legismertebb itala a sangria, amit bár lehet már palackozva is kapni, nem érdemes vásárolni, mert házilag készítve, friss gyümölcsökkel sokkal finomabb. Sangria receptért kattints ide!

 

spanyol sherry

 

5. Spanyol sonka

A spanyol sonka méltán világhírű, a jamón serrano fehér sertésből készül 7-16 hónapig érlelik, az igazán ínyenceknek pedig a jamón iberico való, ami szabadon tartott fekete sertésből készül és 14-36 hónapig érlelik.

spanyol sonka

4. Legyező

A legyező Spanyolországban nem csak dísztárgy, vagy a flamenco tánc kelléke, hanem hétköznapi használati eszköz. Hőség ellen az egyik legjobb, legolcsóbb, és legkörnyezetbarátabb eszköz. Mivel Magyarországon is gyakran van kánikula, a nagy melegben nagyon praktikus, ha előkaphatjuk a legyezőnket és hűsíthetjük magunkat.

spanyol legyező

3. Ékszerek, kiegészítők

Spanyolországban nagy a választék a különböző kiegészítőkből, fülbevalókból, nyakláncokból, amiket nem csak flamenco táncosok hordhatnak, hanem bárki, aki szeretne csinosan kinézni.

2. Kerámiák

A kerámia szintén jó szuvenír ötlet Spanyolországból, rengeteg kézzel festett kerámiával lehet találkozni. Hazahozhatunk néhány mintás csempét, amivel feldobhatjuk a lakásunkat, gyönyörű mintás tálakat lehet vásárolni, vagy kis tapas tálakat.

1. Turrón

A turrón egy népszerű spanyol mandulás édesség. Egy nugátról van szó, amit méz, tojásfehérje és mandula vagy egyéb magvak felhasználásával készítenek.  Ma már rengeteg féle ízesítéssel lehet kapni, van marcipános, csokis, kókuszos stb. A turrónt általában mindenki szereti, ezért nagyon jó ajándék, ráadásul míg Magyarországon serrano sonkát vagy spanyol borokat meg lehet vásárolni,  turrónt nem nagyon lehet kapni, maximum házilag készíteni. Turrón receptet ide kattintva találsz. Tehát egyedi, különleges szuvenír lehet.

turron - spanyol desszert

 

Az én személyes kedvencem

Az én kedvencem a flamenco ruha kötény. Nagyon szép fodros ruhákat árulnak Spanyolországban, de aki nem flamencózik, az nem nagyon tud itthon mit kezdeni egy ilyen ruhával, esetleg farsangkor felveszi, de egyébként meg a szekrényben áll. A legtöbb ember megfordul a konyhában, ezért a flamenco ruha kötény egyszerre spanyolos és praktikus.

flamenco ruha kötény

Amik kimaradtak a listáról olívaolaj, olíva bogyó, kasztanyetta.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!