Amit a kasztanyettáról tudni érdemes

kasztanyetta

Kasztanyettáról a legtöbb embernek Spanyolország jut eszébe, pedig nem is spanyol találmány!

 • Mi az a kasztanyetta?
 • Honnan származik?
 • Milyen fajtái vannak?
 • Hogyan kell használni?
 • Hogyan készítik a kasztanyettát?
 • Hol lehet megvásárolni?

Itt megtudhatsz mindent, amit a kasztanyettáról tudni érdemes sok képpel és videóval!

Mi az a kasztanyetta?

A kasztanyetta egy népi ütőhangszer, a spanyol népzene, spanyol néptánc egyik fontos kelléke. A kasztanyetta spanyolul castañuelas (ejtsd „kasztanyuelasz”), franciául castagnettes, németül Castagnetten. A magyar kasztanyetta szó feltehetően a francia vagy a német kifejezésekből ered. A kasztanyetta jelentése szó szerint „kis gesztenye”, ami a hangszer jellegzetes alakjára utal.

Eredetileg fából készítették, de ma már speciális műanyagból (fibreglass) készült változatok is vannak. A kasztanyettát párban árulják, az egyiknek magasabb a hangja, ezt a tetején lévő vágás jelöli, és ezt kell jobb kézzel használni. Ennek a neve „hembra”, vagyis nő. A másik kasztanyetta hangja mélyebb, ezt pedig „macho”-nak azaz legénynek hívják.

Vannak nyélre szerelt kasztanyetták is, ezt a fajtát zenében szokták használni, tánchoz nem.

nyeles kasztanyetta

 

Illetve készítenek még játék kasztanyettákat gyerekeknek.

játék kasztanyetta

Kasztanyetta eredete

Bár manapság a kasztanyettát mindenki Spanyolországhoz köti, leginkább úgy ismert, mint spanyol népi hangszer, a kasztanyetta nem spanyol találmány. Már az ókorban is használták a főníciaiak, rómaiak, görögök, később tovább terjedt a használata a mediterrán országokban, de mára leginkább Spanyolországban maradt fenn, illetve használják még a latin-amerikai vagy portugál népzenében is.

Az 1730-as években Santiago de Murcia gitárművész komponált zeneműveket gitárra és kasztanyettára.

Az 1930-as években Carmen Amaya, az egyik leghíresebb flamenco táncos több filmben is bemutatta a kasztanyetta használatát.

Kasztanyetta használata

 • A kasztanyettát párban árulják, az egyik tetején van egy jelölés, egy vágás, ezt kell a jobb kezünkkel használni, a másikat meg a bal kezünkkel.
 • A hüvelykujjunkat bújtassuk át a kasztanyettát összekötő madzagnál a csomó felőli részen, majd bújtassuk tovább a kasztanyetta másik oldalán lévő fülbe.
 • Ezt követően a csomó segítségével jó erősen szorítsuk a hüvelykujjunkra a kasztanyettát.
 • Akkor jó, ha az egyik madzag a körömágynál van, a másik meg az ujjperc mögött.

kasztanyetta a kézben

 • A tenyeredet fordítsd magad felé, és úgy tartsd hüvelykujjadat, hogy a kasztanyetta belesimuljon a tenyeredbe. Majd üsd meg a kasztanyettát egyszerre a középső és a gyűrűsujjaddal. Ezt az ütést TAN-nak hívják, ha a bal kezeddel csinálod, és TIN-nek, ha a jobb kezeddel, és TIAN-nak, ha egyszerre a jobb és a bal kezeddel.
 • CA-RE-TI-LLA, ez a jellegzetes pörgetés, és ezt jobb kézzel szokták csinálni. Egyesével kell megütni a kasztanyettát, először kisujjal (CA), majd gyűrűsujjal (RE), majd középsőujjal (TI) és végül a mutatóujjal (LLA).
 • POSTICEO – üsd a kasztanyettákat egymáshoz a hüvelykujjad segítségével.

Az alábbi videóban bemutatom hogyan kell a kasztanyettát használni.

 

Az alábbi videóban megnézheted hogyan használják a kasztanyettát a spanyol klasszikus táncokban. A spanyol táncokról bővebben itt tudsz olvasni.

 

A következő videóban Mercedes Ruíz táncol flamencót kasztanyettával, aki már többször járt Magyarországon fellépni és kurzust tartani is. Legközelebb 2017. februárjában jön újra Magyarországra flamenco tanfolyamot tartani. Részletek itt.

Kasztanyetta készítése

Hogyan készítik a kasztanyettát? Az alábbi videóban részletesen bemutatják a kasztanyetta készítésének lépéseit. Ez a cég már 50 éve foglalkozik kasztanyetták gyártásával.

Kasztanyetta vásárlás, hol lehet kasztanyettát kapni?

Ha kasztanyettát szeretnél vásárolni, több lehetőséged is van.

Hangszerboltokban szoktak árulni, például itt.

Jófogáson is szoktak hirdetni, de arra figyelj, hogy ne olyat vegyél, ami ajándéktárgynak készült. Ezekre általában festve van valami minta és abból a célból készültek, hogy jól mutassanak a vitrinben, nem arra, hogy használják őket.

Flamenco klub facebook csoportban is érdemes megnézni, hogy hirdet-e valaki kasztanyettát, vagy írhatsz, hogy keresel eladó kasztanyettát.

Spanyolországból is lehet kasztanyettát rendelni, a flamencós webshopokban általában hatalmas a választék, vannak amatőr és professzionális kasztanyetták, amelyek akár 300 euróba is kerülhetnek! Ezeket a drága kasztanyettákat általában koncerteken szokták használni. Nem kell megijedni, vannak ennél sokkal olcsóbb kasztanyetták is, 20-30 euróért is lehet kapni.

Fa vagy műanyag (fiberglass) kasztanyettát érdemes vásárolni?

A fa kasztanyetták általában könnyebbek, kisebb a súlyuk, és  a hangjuk kevésbé harsány. Szerintem nem lehet megmondani, hogy melyik a jobb, kinek ez jön be jobban, kinek az. Mivel Magyarországon nincsen túl nagy választék, az legyen a fő szempont, hogy valódi kasztanyettát vegyél, tehát ne játékot vagy ajándéktárgyat, ha tudod rendesen használni az anyaga kevésbé fontos.

Kasztanyetta tanfolyam 2017. március 17-19 között Virginia Delgado-val!

Ha tetszett a cikk, kérlek like-old, vagy oszd meg.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!