Spanyol tánc

spanyol tánc

A legtöbb ember fejében a flamenco él úgy mint “a spanyol tánc”, de valójában a flamenco csak egy a spanyol táncok közül. A flamenco Spanyolország egy részéből Andalúziából származik, de minden spanyol régiónak megvan a maga tánca és amennyire változatos maga Spanyolország,  ezek a táncok is annyira változatosak és különbözőek.

Spanyol tánc rövid története

A tánc a kezdetek óta a kommunikáció egyik formája és önkifejezési eszköz. Nem volt ez másképp a spanyoloknál sem. Az első táncok, amikről vannak emlékek rituális táncok voltak, amelyek a különböző csaták, háborúk emlékezetes pillanatait elevenítették fel. A középkorban a vallási témájú rituális táncok terjedtek el.

A XV. században a szomorú, nehézkes táncok kimentek a divatból, míg a vidám, szabad táncok népszerűsége fokozatosan nőtt. A reneszász alatt ez a népszerűség tovább nőtt, annyira, hogy a spanyol tánc nemzetközi szinten is elismerést szerzett. A különböző táncok keveredtek egymással, ezáltal újabb táncstílusok születtek, például csak Katalóniában több mint 200 féle hagyományos tánc létezett.

A barokk korban a cigányok érkezésével a cigány zene és tánc, a flamenco egyre népszerűbb lett mind Spanyolországban, mind külföldön. A flamenco szárnyalásának következtében a regionális táncok háttérbe szorultak. Ez a háttérbe szorulás folytatódott Francisco Franko uralkodása alatt, mikor betiltottak mindent ami regionális, legyen az zene, tánc, vagy nyelv. Szerencsére ma már a hagyományos spanyol táncok újra virágkorukat élik.

Spanyol tánc fajták

Jota Aragnoesa

Spanyolország északi részéből, Aragóniából származik. Gyors tempójú páros tánc, ahol a táncosok a magasban tartott kezükkel kasztanyettával játszanak és sok ugrás is jellemzi.

A kasztanyettáról bővebben itt tudsz olvasni!

 

Sardana

Katalóniából származik. A táncosok egymás kezét fogva zárt körben táncolnak.

 

Muñeira

Párban vagy egyedül táncolják duda kíséretében Galícia és Asztúria régiókban.

https://www.youtube.com/watch?v=MlCrFXjRfVE

 

Zambra

Zambra eredetileg egy mór tánc volt. A mórok úgy tudták megőrizni, hogy a zambrát úgy alakították, hogy megfeleljen a spanyol tánc szokásoknak.

 

Bolero

Az egyik legrégebbi és leghagyományosabb spanyol tánc. Kiállások és éles forgások jellemzik.

Fandango

Egy időben a fandango volt Spanyolország leghíresebb tánca. Élénk, vidám páros tánc.

 

Paso doble

Feszes, ünnepélyes tánc. A paso doble zenét először bikaviadalokon játszották. A paso doble az egyik kötelező versenytánc, bár ott már egy tovább fejlesztett változatát táncolják.

 

Sevillanas

Élénk és vidám tánc. Kattints ide részletes leíráshoz a sevillanasról.

 

forrás: enforex.com

 

Még több flamenco, Spanyolország cikk!