Flamenco táncosok élete Spanyolországban

Molnár Beatrix Mexivel készített interjú harmadik részéből kiderül, hogy

  • milyen a flamenco táncosok élete Spanyolországban
  • hol érdemes flamenco előadást nézni, ha Spanyolországban jár az ember
  • hol érdemes flamencót tanulni Spanyolországban
  • miben mások a spanyolok és a magyarok

 

Milyen lehetőségei vannak a Spanyolországban élő flamenco táncosoknak?

A flamenco táncból nem könnyű megélni Spanyolországban sem. Külföldön sokkal jobban megfizetik.  Madridban ez úgy működik, hogy leszerződtetnek egy tablaoba két hétre, és akkor két hétig napi egy-két előadást kell tartani. Vagy pedig alkalmanként hívnak ide-oda fellépni. Nehéz rendszeres jövedelmet szerezni, és a verseny is nagyon nagy.

Az üdülőhelyeken valamivel jobb a helyzet, mert ott minden nap van fellépés. A turisták miatt sokkal nagyobb a fizetőképes kereslet, a legtöbb ember meg akar nézni egy flamenco előadást ha már Spanyolországban van. A Kanári-szigetek, ahol én is dolgoztam, annyiból előnyös, hogy ott egész évben jó idő van, tehát egész évben vannak turisták, így flamenco előadások is.

A Kanári-szigeteken is ugyanazt a színvonalat lehet látni, mint mondjuk Madridban?

Nem , a Kanári-szigeteken azért más a színvonal mint Madridban. Vannak hotelek, ahol nagyon gagyi előadásokba lehet botlani, ahol 40 éve ugyanazt csinálják, de azért nem csak ez a jellemző. Vannak színvonalas előadások is. És Madridban is lehet olyan helyet találni, ahol nem túl magas a színvonal.  A tablaokba elég nehéz a táncosoknak bekerülni és nincsen próba. Mindenkinek tudnia kell a flamenco szabályait és improvizálnak. A zenész beesik az előadás előtt egy órával és egy-két dolgot megbeszélnek, hogy mondjuk 4 versszakot fogok énekelni, de már olyat is láttam, hogy az úton a kocsiban beszélik meg ezeket. Ez egyáltalán nem könnyű.

Ennek az ellentéte amit a már befutott társulatok csinálnak. Az egyik ismert táncos mesélte, hogy ha akar táncolni mondjuk egy farrucát, akkor először végig nézi és megtanulja az összes létező farrucát. Utánanéz, hogy milyen stílus, honnan származik, ki a legrégebbi előadó. Ez neki két év, mire megtanulja az összes koreográfiát és megcsinál egy újat. És ez csak egy szám az egész előadásból! Ezért a Fesztivál rendszer megnehezíti a táncosok dolgát, mert a fesztiválok minden évben új előadást kérnek.

Jesus carmona flamenco dancer
Jesus Carmona

 

Hol érdemes flamencót nézni, ha Spanyolországban jár az ember?

A tablaok elég drágák, a legolcsóbb 15 eur, de ott a kezdők lépnek fel. Az átlagár 35-40 eur.  Kevés néző fér el és nagy nevek táncolnak akiket meg kell fizetni, és sok fellépő is van. Általában van két gitáros, két-három énekes, két három táncos. Emiatt ilyen drága a belépő, és ezért a tablaokat leginkább csak a külföldi turisták tudják megfizetni.

Én a Corral de la Moreria-t-t kedvelem leginkább, ez elég drága hely, viszont a leghíresebb táncosok, zenészek lépnek fel, és nagyon jó fejek a pincérek! 🙂

A Candela olcsóbb, kb 15 eur a belépő. Itt a feljövő nemzedékeket, táncosokat, zenészeket lehet látni. Viszont elég sutyerákok a pultban a kiszolgálók :-(.

Szeretem még a Cardamomo-t, ez a középmezőny, a Corral de la Moreria és a Candela között van.

la lupi flamenco
La Lupi és Angel Rojas

Milyen egyéb lehetőség van a tablaokon kívül?

Egyre több fesztivál van, itt színháztermekben vannak az előadások és olcsóbb a belépő. Egészen más a hangulata, mert itt egy nagy színpadon táncolnak, szemben a tablaoval, ami sokkal intimebb hely. Viszont itt az előadások hosszabbak. A színházi előadásokra járnak a helyiek is, ezekre a belépő 20 eur körül van.

Vannak önkormányzatilag finanszírozott helyek, ahol 7-8 euróért is meg lehet nézni egy-egy előadást.

Szerencsére nagyon sok előadás van, ha tudnék rá időt szakítani, akkor napi két előadásra és kiállításra ingyen el tudnék menni. Ezekre nagy az érdeklődés a spanyolok részéről, általában jóval előbb oda kell menni és sorba kell állni. A múzeumoknál is általában a zárás előtti utolsó két óra ingyen van.

 

Maria Juncal flamenco dancer
Maria Juncal

A flamenco tánckurzusokra kik szoktak járni?

A táncórákon a tanulók fele spanyol, másik fele meg külföldi. A külföldiek könnyebben ki tudják fizetni a tánctanfolyamokat. Spanyoloknak, akik táncból élnek nincs annyi jövedelmük.

Én az Amor de Dios tánciskolába szoktam járni, illetve dolgozom is nekik. Minden augusztusban van egy egész hónapos kurzusuk.

 

Spanyolnak vagy magyarnak érzed inkább magad?

Mindkettőnek. Mikor a Kanári-szigeteken laktam, akkor észre vettem, hogy rosszul éreztem magam attól, hogy nem tudtam Magyarországra utazni. Most egész jó az egyensúly, mivel Magyarországon is dolgozom így másfél, két havonta hazautazom. Ilyenkor megkapom azt, ami Magyarországról hiányzik, mert egyébként meg nem szeretnék tartósan Magyarországon élni.

Miért nem?

A hétköznapok miatt szeretek Spanyolországban élni, mert itt sincs kolbászból a kerítés nem könnyű anyagilag boldogulni, talán még nehezebb is mint Magyarországon. A hétköznapok mások, az emberek nem annyira elkeseredettek, pedig itt is van, aki két évig nem talál munkahelyet. Máshogy veszik az élet akadályait. Más a mentalitás, mindent kimondanak, egyszer leüvöltik a fejedet, aztán 5 perc múlva meg együtt sörözünk. Nem fojtják el az érzéseiket, szorongásaikat.

Bár úgy látom, mintha Magyarországon is történt volna ebben változás, mintha vidámabbak lennének az emberek, mint régebben. Spanyolországban könnyebb az ügyintézés, meg adminisztráció, úgy állnak hozzá az emberek ha tudok neked segíteni, akkor miért ne tegyem meg? Madrid egy nagyon pezsgő város, állandó nyüzsgés van, amit imádok, meg nagyon élénk a kulturális élet. De igazából nem szoktam ilyen dolgokon gondolkozni, csak azt érzem, hogy most jól vagyok.

Miben változtál meg mióta Spanyolországban élsz?

Elmúlt a félénkségem, már nem esik nehezemre beszélni, sőt! Pedig régen nehezemre esett. Meg elmúlt a szégyenlősségem is. Ez egyrészt a táncnak is köszönhető, mert ott ki kell állni a színpadra és nem lehet elbújni, sokan látnak. Amikor színpadon állsz, Te irányítasz, mutatni kell valamit magadból és a flamencóból. Az irányítás nekem régen nem ment jól. Úgy érzem, hogy ettől a fotózás is jobban megy.

Spanyolországban mások az emberek mint Magyarországon. Például ha egy két éves gyerek elkezd tipegni-topogni meg tapsolni, mindenki ünnepli, hogy milyen ügyesen táncol. Nem azt nézik, hogy mi az amit nem jól csinálsz, hanem azt, hogy mi az amit tudsz.

Például úgy jöttem ki Spanyolországba, hogy alig tudtam pár szót. A hétköznapokban tanultam meg a nyelvet, és soha senki nem éreztette velem, hogy béna lennék, hanem nagyon türelmesen megtanítgatták, mai napig kijavítanak, de abszolút jó szándékból és nem akarnak megszégyeníteni, vagy hogy rosszul érezzem magam amiatt, hogy nem beszélek tökéletesen.

Mik a kedvenc helyeid Spanyolországban?

Andalúziát nagyon szeretem, de ott kevés a munka, nehéz megélni. Sevilla-Cadiz-Jerez háromszöget nagyon szeretem, a pici falvakat.

Az utóbbi időben felfedeztem Baszk földet, ott a természet nagyon szép, együtt van a hegy, a tenger az erdő, meg a francia határ.

Pirineusok volt az idei év felfedzése, a hegyek nagyon szépek és rengeteg vár van.

Madridot is nagyon szeretem kulturális szempontból, meg nagy a nyüzsgés, jókedvűek az emberek, télen is sokat süt a nap. Nagyon hálás vagyok Madridnak, hogy most jól megy itt a fotós karierem. Három éve dolgozom rajta keményen, ez most kezd beérni. És nagyon jó dolgokban van részem, nagyon jó előadásokat látok, a próbákat is. Nem nagyon lehet itt unatkozni.

Mikor jössz legközelebb Magyarországra?

Júliusban biztosan, mivel flamenco tábort szervezünk Bajnay Beával július 21 és 30 között Igalon. Ez már a negyedik táborunk lesz. Naponta 6 flamenco órát tartunk Beussal, kezdő és haladó szinten. Nagyon szeretem ezt a helyet, mert gyönyörű van szauna és pingpong is.

“Azért szeretek Mexitől tanulni, mert precízsége vidámsággal párosul az órákon. Ugyanakkor mindig van a tanult anyagban valami kis füszer, amit még mástól nem láttam, vagy tanultam. És persze összefűz bennünket egy különös szál. Egyszerre kezdtünk el tanulni Bajnay Beánál.” Mayer Rozika

Molnár Beatrix és Mayer Rozika egy korábbi flamenco kurzuson
Molnár Beatrix és Mayer Rozika egy korábbi flamenco kurzuson

 

Ha tetszett a cikk, kérlek likeold vagy oszd meg.

Interjú első része

Interjú második része

Még több flamenco, Spanyolország cikk!