Táncos filmek – TOP 53 táncos film

legjobb táncos filmek

A táncos filmeknek sok rajongója van, nem csak a táncosok között. Én is több listát olvastam már a legjobb táncos filmekről, de mindig hiányérzetem volt. Flamencós film például nem nagyon szokott bekerülni, ezért elkészítettem a saját listámat az 53 legjobb táncos filmről, ahol igyekeztem arra, hogy mindenféle táncműfaj képviseltesse magát a flamencótól kezdve a baletten át a hip-hopig.

Legjobb táncos filmek kategóriák szerint:

Új táncos filmek

Magic Mike utolsó tánca – Magic Mike’s Last Dance – 2023

Egy unatkozó milliomosnő szerződteti a már visszavonult Magic Mike-t, hogy létrehozza élete legnagyobb showműsorát. Összeszedi Európa legjobban mozgó táncosait és összeállítja a műsort.

Szereplők: Channing Tatum, Salma Hayek

Imdb értékelés:

Kristálylányok – Las niñas de crista – 2022

Amikor a balerinára új főszerepében hatalmas nyomás nehezedik, ő és egy másik táncosnő a barátságban keres menedéket, amely elszigeteli őket a való világtól.

Szereplők: María Pedraza, Ana Wagener, Marta Hazas

Forgalmazó: Netflix

Párbaj: Freestyle – Battle: Freestyle – 2022

Amalie-vel madarat lehet fogatni, mikor az ő és Mikael tánccsapatát beválogatják a párzsi versenybe, de a találkozás régen látott anyjával másra tereli a figyelmét.

Szereplők: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia

Forgalmazó: Netlix

Tánc az élet – En corps – 2022

A párizsi opera fiatal sztárja, Elise egy előadás végén súlyosan megsérül. A briliáns tehetségű balerina álmai hirtelen szertefoszlanak, amikor az orvosok azt mondják: évekig nem táncolhat. Egy véletlen azonban a kortárs tánc világa felé sodorja, ahol új barátokra talál. A tánc maga az élet, és sosem késő új utakra lépni!

A Tánc az élet koreográfusa a kortárs tánc egyik leghíresebb alakja, Hofesh Shechter, aki társulatával együtt szerepel is a filmben. A főszereplő, Marion Barbeau a Párizsi Opera balerinája, ez az első filmszerepe.

Félidő – Half Time – 2022

Ebben a dokumentumfilmben beleshetünk Jennifer Lopez életébe, és abba, hogy készül fel a super bowl félidejőben adott showműsorára.

Szereplők: Jennifer Lopez

Megnézhető: Netflix

West Side Story – 2021

Az Oscar-díjas Steven Spielberg rendezésében és a Pulitzer- illetve Tony-díjas Tony Kushner írásában készült West Side Story a könyörtelen rivalizálás és ifjonti szerelem klasszikussá vált történetét meséli el, New York Cityben, 1957-ben.

Dancing queens – 2021

Egy lepukkant transzvesztitaklubban takarító táncosnő arról álmodik, hogy ő is felléphet a műsorban, és a tehetségére felfigyel egy ambiciózus koreográfus.

Megtekinthető: Netflix

Elegáns mozdulatok – 2020

Ebben az 5 részes sorozatban lenyűgőző, formabontó táncosokat és koreográfusokat mutatnak be a világ minden tájáról, Jamaicától Spanyolországon át az USA-ig. Kortárs, flamenco és hip-hop táncosokat ismerhetünk meg.

Szereplők: Jon Boogz, Lil Buck, Ohad Naharin,Israel Galván, Kimiko Versatile, Akram Khan

A filmet magyar felirattal a Netflixen lehet megnézni ezen a linken.

Táncra fel – Feel the Beat – 2020

Miután félresikerül egy táncos meghallgatása egy Broadway darabra, az egocentrikus lány hazatér, és elvállalja egy csapat gyerek felkészítését egy táncvrsenyre. Kedves családi táncos vígjáték-dráma.

Forgalmazó: Netflix

A Wall Street pillangói – Hustlers – 2019

Ebben a valós történeten alapuló Jennifer Lopez táncos filmben a sztriptíztáncosok megelégelik, hogy mindenki csak hasznot húz belőlük: Ramona irányításával összefognak, és az évszázad egyik legnagyobb csalását viszik véghez, amihez tehetős ügyfeleik hiszékenységét, és pénzzel teli bankkártyáját használják fel.

Szereplők: Jennifer Lopez, Constance Wu, Julia Stiles


Romantikus, szerelmes táncos filmek

West Side Story – 1961

New York West Side negyedének utcáin vívja harcát a helybéli fehér fiúkból és a Puerto Ricó-i bevándorlókból álló két banda. Az egyik táncos szórakozóhelyen találkozik egymással Tony, a Jets vezetője és a konkurens bandához tartozó csinos félvér lány, Maria. A két fiatal első pillantásra egymásba szeret. Felcsillan a remény, hogy szerelmük talán véget vet a régóta tartó gyűlölködésnek. Az összeütközés azonban elkerülhetetlen, az egyik összecsapásban Tony megöli Maria bátyját.

West Side Story teljes film magyarul

Pomádé – Grease – 1978

Nyaralás közben találkozott a tengerparton Danny Zuko és Sandy Olsson. Akkor kezdődött a két fiatal szerelme. Ám a nyár gyorsan véget ért, és mindketten azt hitték, többé sosem látják egymást. A gimiben azonban újra összefutnak. A sok civódás után mindig édes a békülés. Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje, amely az ugyancsak emlékezetes Broadway-produkción alapul, nem csupán nosztalgikus visszatekintés az ötvenes évekre, hanem energikus és izgalmas zenei tiszteletadás a rock and roll aranykorának.

Szereplők: John Travolta, Olivia Newton-John

Pomádé teljes film magyarul

Gumiláb – Footloose – 1984

Ren Chicagóból költözik anyjával a poros kisvárosba, Beaumontba. A fiú számára, aki hozzászokott a nagyvárosi tinédzserek életmódjához, a tánchoz, a zenéhez, a konzervatív erkölcsök egészen más világ. Itt Moore tiszteletes szabályai szerint él mindenki. Évekkel ezelőtt ugyanis egy táncmulatság után autóbaleset történt, és meghalt négy tinédzser. Azóta tilos errefelé a tánc és a zene. Egyetlen ember van a városban, aki ellenszegül a szigorú szabályoknak, Moore tiszteletes lánya, Ariel. A két lázadó fiatal egymásba szeret. A konfliktus nem várat sokáig magára.

Szereplők: Kevin Bacon, Lori Singer

Gumiláb teljes film magyarul:

Piszkos tánc – Dirty Dancing – 1987

1963 nyarán egy luxus nyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhétéves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza.

Szereplők: Patrick Swayze, Jennifer Grey

Imdb értékelés: 7.0

Dirty Dancing teljes film magyarul

Szombat esti láz – Saturday Night Fever – 1977

Tony Manero a helyi diszkó táncos sztárja. Mindenki rajong a tizenkilenc éves srácért, aki utánozhatatlan csípőmozgásával bűvöli a lányokat. Hét közben az egyik festékboltban dolgozik, de szombat este leveti a munkaruhát, magára önti kedvenc parfümjét, csőnadrágot húz, és tánccipőjében a diszkó parkettjára lép. Ezzel kezdetét veszi a szombat esti láz. Stephanie is a szórakozóhelyre jár. Szeretne megfeledkezni a múltról, és igyekszik nagyvilági hölgyként viselkedni. Teljesen elbűvöli Tonyt, a srác fülig szerelmes lesz belé. Ketten együtt fantasztikus tánckettőst alkotnak.

Szereplők: John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller, Joseph Cali, Donna Pescow

Imdb értékelés: 6.8

Szombat esti láz teljes film magyarul:

Hölgyválasz – Shall We Dance? – 2004

John Clark (Richard Gere) chicagói ügyvéd élete csaknem tökéletes. És mégis mintha elrohanna mellette az élet, a családját is alig látja. Egyik nap John hazafelé tartva a vonatablakon át a gyönyörű Paulinára (Jennifer Lopez) lesz figyelmes, aki a lerobbant Miss Mitzi’s stúdióból bámul rá. A pillantás szinte kísérti a férfit, mígnem egyszer bemegy a stúdióba, ahol beiratkozik a tánctanfolyam kezdő csoportjába. John számára újra kezdődik az élet.

Szereplők: Jennifer Lopez, Richard Gere, Susan Sarandon

Imdb értékelés: 6.2

A szívem érted rapes – Save the Last Dance – 2001

Sara, a középosztálybeli, kisvárosi lány arról álmodik, hogy a balettnek szenteli életét. Ám édesanyja halála után örökre el akarja felejteni ezt az álmot. Apjához költözik Chicagóba, szűkös körülmények közé, és megpróbál beilleszkedni a gimnáziumi – jobbára fekete – fiatalok közösségébe. A helyi táncklub legmenőbb arca, a vagány Derek egész más ütemre táncol – a hip-hop lüktető ritmusára. De így sem kell sok hozzá, hogy szemet vessen a szomorú szőke szépségre. Amikor kiderül, hogy mindketten imádják a táncot, arra is rájönnek, hogy egymáshoz szintén szoros szálak fűzik őket. Ám a két fiatalnak nem csak a köztük lévő különbségeken kell úrrá lenniük, hanem barátaik és családjuk ellenállásán is, ha azt akarják, hogy szerelmük maradandó legyen.

Szereplők: Julie Stiles, Sean Patrick Thomas

Imdb értékelés: 6.2

Táncra születtek – Make Your Move – 2013

Donny-nak  a lélegzete is elakad, amikor megpillantja Aya-t  New York legmenőbb klubjában, a Staticban. A fiatalok két nagyon különböző világban élnek, ám egy nyelvet beszélnek – a tánc nyelvét.

Szereplők: Deret Hough, BoA

Kaliforniai álom – La La Land – 2016

Mia, a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian, a szépreményű jazz zongorista az Angyalok Városában, Los Angelesben keresi az álmait. Mia meghallgatásról meghallgatásra jár, és csak arra vágyik, hogy végre ne szakítsák félbe, Sebastian pedig szenvedélyesen küzd azért, hogy a klasszikus jazzt újra divatba hozza. Távlati terveikben a hollywoodi karrier, illetve egy saját zenés klub megalapítása szerepel – ekkor botlanak egymásba egy zsúfolt autópálya kellős közepén.
A két fiatal szerelemre lobban, és vállvetve segíti egymást a kudarcokkal kikövezett úton. A sikerért keményen meg kell küzdeniük, ám eljön a nap, amikor dönteniük kell, mennyit hajlandóak feláldozni az álmaikért…

Szereplők: Emma Stone, Ryan Gosling

Kaliforniai álom teljes film magyarul:

Step Up – 2006

Nehezen kezelhető srác Tyler Gage, a táncparkett ördöge. Nevelőszülőkkel él, ideje nagy részét a haverokkal az utcán tölti. Egy éjjeli balhé után a fiatalkorúak bíróságán köt ki, ahol közmunkára ítélik. Takarítóként kell letöltenie a büntetését abban a művészeti középiskolában, ahol barátaival randalíroztak. A fiú itt találkozik Norával. A táncos lány felfigyel Tyler ösztönös, szinte akrobatikus tánctudására. Így, amikor lesérül a táncpartnere, és veszélybe kerül a vizsgaelőadása, Nora elintézi, hogy Tyler kerüljön a helyére. A tánc és Nora segítségével egy új élet lehetősége villan fel Tyler előtt.

Szereplők: Channing Tatum, Jenna Dewan-Tatum

Step Up teljes film magyarul:

Hip-Hop táncos filmek, utcai táncos filmek

Utcai tánc – You Got Served – 2004

Los Angeles legmenőbb hip-hop táncosai gyülekeznek, hogy eldöntsék, ki a legjobb a városban. A cél a tetemes pénzdíj, és – ami még fontosabb – a többi táncos elismerése. A versengés azonban hirtelen komolyra fordul, amikor az ismeretlen, külvárosi csapat tagjai a táncparkettre perdülnek. Nincs mese, a két korábbi ellenfélnek össze kell fognia, hogy megmutassák az újonnan érkezőknek: nehéz dolga van annak, aki a trónjukra tör.

Utcai tánc teljes film magyarul:

Honey – 2003

Honey Daniels egész életében arra várt, hogy megmutathassa a világnak, hogyan táncol és most csak egy lépés választja el ettől. A gyönyörű, szexis, ambiciózus lány nappal hip-hop órákat ad a helyi fiataloknak, éjszaka pedig egy diszkóban pultos, ahol a szolgálat lejárta után kiélheti táncos hajlamait a parketten. Itt figyel fel rá egy híres kliprendező és kéri fel háttértáncosnak. Honey igazi tehetsége hamar megmutatkozik, és karrierje üstökösként ível fel: nemsokára már ő koreografálja a nagy hip-hop sztárok klipjeit. Ám mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Amilyen gyorsan vált valóra az álom, olyan gyorsan kezd semmivé foszlani.

Szereplők: Jessica Alba, David Moscow

Honey teljes film magyarul:

Battle of the Year – Az év csatája – 2013

„Az év csatája” egy nemzetközi táncverseny, amely a világ minden részéből vonzza a táncosokat. Az elmúlt tizenöt évben nem nyert amerikai csapat. A Los Angeles-i hip-hop mogul, Dante Graham azt szeretné, ha az amerikaiak, akik kitalálták ezt a versenyt, újra megnyernék azt. Ráveszi a barátját, Jason Blake-t, a bajnoki címet szerző kosárlabdaedzőt, hogy készítsen fel egy álomcsapatot. Alig három hónap van Az év csatájáig, és Blake-nek minden tudását össze kell szednie, hogy megtalálja a tehetséges fiatalokat.

Battle of the Year táncos film teljes magyarul:

Párbaj – 2018

Miután Amalie apja tönkremegy, a fiatal táncosnő gondtalan élete teljesen megváltozik. De amikor találkozik Mikaellel, a hiphop táncossal, újra felveszi a ritmust.

Szereplők: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia


Latin táncos filmek

Mindenem a tánc  – Dance With Me – 1988

A szexis latin-amerikai fiúnak, Rafaelnek vérében van a tánc. Nem is csoda, hogy megérkezése után rögtön életet lehel az Excelsior táncstúdióba. Összeismerkedik a szexis tánctanárnővel, Rubyval (Vanessa Williams), aki szeretné magát visszatáncolni az élmezőnybe. Rafael követi Rubyt a táncvilágbajnokságra, ahol Ruby mással indul a versenyen. Rafael azonban nem csupán táncpartnerre, Ruby pedig nem csupán bajnoki trófeára vágyik.

Szereplők: Chayanne, Vanessa L. Williams

Mindenem a tánc teljes film magyarul:

Vezet a ritmus – Take the Lead – 2006

Antonio Banderas táncos filmje, Pierre Dulaine (Antonio Banderas) díjnyertes táncoktató lehetetlen küldetést vállal, amikor táncolni tanítja New York egyik legkeményebb iskolájának bajkeverőit. Mindenki megdöbbenésére a kezdeti nehézségek után összerázódnak. Közös megegyezéssel hip-hop elemekkel fűszerezik a standard táncokat, és modern táncstílusukkal a nemzeti bajnokságig jutnak.

Tangó – Tango – 1998

A középkorú, befutott színházi rendező új feladatba vág: filozofikus gondolatokra épülő táncjátékot akar színre vinni. A táncosaival való megismerkedés előtt valaki jóindulatúan figyelmezteti, nehogy rá merje vetni a szemét a tánckar ifjú csillagára, hiszen a lány köztudottan az egyik fő „maffiózó” szeretője. A rendező nem hallgat a jó tanácsra, s ahogy lépésről lépésre kialakul a táncjáték, úgy fejlődik egyre mélyebbé kapcsolatuk.

Szereplők: Miguel Ángel Solá, Cecilia Narova

Rendező: Carlos Saura

Salsa – 1988

Fantasztikus táncba, lázba hozó film – ütemmel, csiklandós szólamokkal, csúszós, síkos bõrrel, fodros, rövid szoknyában, csettintve, tapsolva.

A szenvedély ritmusa – The Way She Moves – 2001

Amie a közelgő esküvője alkalmából nem éppen szokványosnak mondható nászajándékot kap a barátaitól és a kollégáitól: egy salsa és mambó tanfolyamra szóló bérletet. A lány szorgalmasan veszi a táncleckéket, mert az a terve, hogy a nagy napon meglepi a vőlegényét egy igazi vérpezsdítő salsával. Ám az órák közben nemcsak a tánctudása növekszik, hanem a jóképű puerto rico-i oktató iránt érzett szenvedélye is. Amie-nek pedig a küszöbön álló esküvője előtt döntenie kell: Jason vagy Nicholas.

A szenvedély ritmusa teljes film magyarul

Carmen – 1983

Carlos Saura és a táncrendező Antonio Gades a történetet egyetlen helyszínre, egy koreográfus-stúdióba helyezi, s a spanyol tánc segítségével az alkotásról, a művészet és élet megfoghatatlan egymásrahatásáról beszél. Elvben egy táncdráma születéséhez kellene asszisztálnunk, de a rendező ennél tovább megy. A filmben sok egymásba kapcsolódó, egymástól különválaszthatatlan réteg van. Ki tudja megállapítani, mikor van átmenet a próbából az élő előadásba, a történetből a valódi alkotásba, az igazságból a művészetbe?

Szereplők: Antonio Gades, Laura del Sol, Christina Hoyos, Paco de Lucia

Rendező: Carlos Saura

Kötelező táncok – Strictly Ballroom – 1992

Scott Hastings, a táncbajnok élete legsorsdöntőbb lépésére szánja el magát, mikor szülei legnagyobb elképedésére és ellenzése ellenére a táncos-tanuló Frant választja meg új partnerének. Az, hogy választása a „csúnya kiskacsára” esett, a táncosok csillogó világában nem csupán furcsának, de egyenesen árulásnak számít. A páros hamarosan megtapasztalja, hogy a csoda akkor történik meg, amikor a legkevésbé számít rá az ember.

Kötelező táncok teljes film magyarul:

Lambada – A tiltott tánc – The Forbidden Dance – 1990

Nisa (Laura Harring) a brazil esőerdők koronázatlan királynője, az egyik hegyi törzs főnökének a lánya. A környéken megjelenik a Petramco multinacionális cég és könyörtelen érdekeltségei. A törzset el akarják űzni földjeikről. Nisa és a törzsi sámán Joa (Sid Haig) meg sem állnak Los Angelesig, hogy a cég központjánál megakadályozzák a falu lerombolását. Az ügyetlen brazil szépség magánakciója számos lehetetlen helyzetet teremt. Szemet vet rá Jason (Jeff James), egy gazdag család sarja. Jason-t szülei kitagadással fenyegetik Nisa miatt. A szerelmes Jason úgy érzi, hogy nincs mit vesztenie, ezért minden erejét és pénzét latba veti Nisa falujának megmentéséért. Nisa egy valamit vitt magával a fehér emberek közé: a lambadát, ezt az erotikus táncot, amelyért megőrült a világ tizenegynéhány évvel korábban…

Salomé – 2002

A filmet egy flamenco tánctársulat szemszögéből meséli el, amely Salomé mitikus és bibliai alakjának szentelt show-t, mint a szerelem és a bosszúállás történetét állítja fel. A film egyszerre szól az előadásról és az arra való felkészülésről.

Szereplők: Aida Gómez

Rendező: Carlos Saura


Balett táncos filmek

Halálbalett – White Nights – 1985

Nyugatra disszidál Nyikolaj Rodcsenko, a legendás orosz balett-táncos, és ott próbálja folytatni karrierjét. Hőn vágyott szabadsága azonban egyetlen perc alatt elillan, amikor a Londonból Tokióba tartó repülőgépe kénytelen leszállni a Szovjetunió területén, Szibériában. Nyikolajt azonnal letartóztatják. Felajánlják neki, hogy kezdjen új életet a hazájában. Látszólag belemegy az alkuba. A KGB később ráállítja Raymondot, a fekete bőrű amerikai katonaszökevényt, azzal a feladattal, hogy lebuktassa Nyikolajt. Ő azonban nem hajlandó beletörődni a sorsába.

Szereplők: Mihail Baryshnikov, Gregory Hines, Helen Mirren

Fekete hattyú – Black Swan –  2010

A visszahúzódó, anyja árnyékában élő balerina, Nina elnyeri a Hattyúk tava előadás főszerepét. A művészeti vezető, Leroy tökéletesnek titulája a lányt a fehér hattyú szerepére, azonban kétségei vannak a képességeit illetően a fekete hattyú megformálásban. Mindkét szerep más egyéniséget igényel, de mindkét szerepet ugyanazon táncosnak kell előadnia. Míg a fehér hattyú az ártatlanságot és kecsességet, a fekete az érzékiséget és csalfaságot hivatott megtestesíteni. Leroy ezért úgy véli, hogy egy másik balett-táncos lány, a könnyed és laza Lily jobban képes lenne megformálni a hattyú fekete énjét… Andres Heinz könyve alapján.

Szereplők: Natalie Portman, Mila Kunis, Winona Ryder

Fekete hattyú teljes film magyarul:

Billy Elliot – 2000

Amikor a 11 éves Billy a bokszedzésen megpillantja a terem másik sarkában folyó balettórát, a mozdulatok varázsa többet nem engedi szabadon képzeletét. Hamar balettcipőre váltja bokszkesztyűit, hogy titkon besurranhasson Mrs. Wilkinson óráira, aki jó szemmel felismeri Billy tehetségét. De nem mindenki nézi jó szemmel, hogy egy fiatal fiú táncos akar lenni. Szívszorítóan erős érzelmi hatású, rideg realista életszerűségű nagyszerű film.

Szereplők: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis

 

A rivaldafény ára – Tiny Pretty Things – 2020

Egy elit balettiskola életébe tekinthetünk be, ahova egy új diák érkezik, miután egy másik diák balesetet szenvedett, és kómában fekszik. Vagy nem is baleset volt, hanem szándékos emberölés? Egy izgalmas krimi a tánciskolában, ahol mindenkinek van valami titka.

Forgalmazó: Netflix

Imdb értékelés: 5.9

Balett Mumbaiban – Yeh Ballet – 2020

Két tehetséges mumbai tinit felfedez egy különc balettmester, ám közben táncos álmaikat követik, bigottsággal és rosszallással találják szembe magukat.

Forgalmazó: Netflix


Régi táncos filmek

Táncolj a Broadwayn! – The Barkleys of Broadway – 1949

A legendás táncos pár Fred Astaire és Ginger Rogers utolsó és egyben egyetlen színes filmje, ahol egy színész házaspárt alakítanak. Ők ketten azonban tudják, hogy kapcsolatuk a végéhez közeledik, egyre többet veszekednek, a színpadon kívül pedig már nem mosolyognak egymásra. Dinah úgy érzi, többre képes annál, hogy musical színésznőként öregedjen meg, ezért amikor a jóképű rendező, Jacques egy drámai szerepet ajánl fel neki, hátat fordít eddigi életének. A Broadwaytől és annak legnagyobb sztárjától azonban nem olyan könnyű megválni.

Szereplők: Fred Astaire, Ginger Rogers

Broadway Melody 1940

A két fantasztikus sztepptáncos, Eleanor Powell és Fred Astaire egyetlen közös filmje. Johnny Brett és King Shaw sikertelen táncosok, akik arról álmodoznak, hogy egyszer valaki felfedezi őket, nevük pedig neonbetűkkel világít majd a Broadwayon. Egy este egy híres producer megnézi fellépésüket, és biztos benne hogy Brett személyében megtalálta az ideális táncpartnert a gyönyörű sztár, Clare Bennett számára. Brett azonban nem a saját, hanem társa, King Shaw nevén mutatkozik be, ezért a szerepet a kevésbé tehetséges táncos kapja. A Brett – Shaw páros útjai különválnak, King a rivaldafénybe kerül, de Johnny szerencséje sem várat sokat magára.

Szereplők: Fred Astaire, Eleanor Powell

Ének az esőben – Singin’ in the rain – 1952

Az Ének az esőben az egyik legbájosabb zenés film, amit valaha vászonra vittek, ami az Amerikai Film Intézet listáján rendszeresen a valaha készült legjobb filmek listáján szerepel. Egy film Hollywoodról, a hangosfilm megjelenéséről rengeteg ismert slágerrel és tánccal és persze szerelemmel.

Szereplők: Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds

Ének az esőben teljes film:

Húsvéti parádé – Easter Parade – 1948

Don Hewes, a Broadway egyik sztártáncosa egy tánckarból emelte ki Nadine Halet, akivel azóta szerelmespárként szép karriert futottak be. Nadine azonban nagyobb sikerre vágyik, ezért szólókarrierbe kezd. Döntésével mélyen megbántja Dont, aki bosszúból úgy dönt, bebizonyítja, hogy bárkiből képes egy új Nadine Halet faragni. Egy magányos görbe estén egy bárban belebotlik egy középszerű táncosnőbe, Hannahba, és azonnal szerződést kínál neki. A lány kezdetben nem több mint egy csetlő botló kezdő, fokozatosan azonban bebizonyítja hogy igenis tehetséges. Don mindössze kísérleti nyúlnak tekinti a lányt, Hannah azonban fülig beleszeret partnerébe.

Szereplők: Fred Astaire, Judy Garland, Ann Miller

Egy amerikai Párizsban – An American in Paris – 1951

erry Mulligan, egy fiatal amerikai festő Párizsban próbál érvényesülni, a siker azonban messze elkerüli. Egy nap egy gazdag, csinos nő felfedezi tehetségét, megveszi néhány képét és felajánlja támogatását. Jerry kezdetben ódzkodik a kitartott művész szerepétől, de a hírnév reményében- és mivel a nő nem kér semmit cserébe, elfogadja a segítséget. Egy este megismerkedik a kislányosan bájos, életvidám francia lánnyal, Lizzel. Kitartó udvarlásának köszönhetően szerelem alakul ki köztük, Liz azonban eltitkolja, hogy a híres kabaré énekes jegyese…

Szereplők: Gene Kelly, Leslie Caron

Meet me in Las Vegas – 1956

Cyd Charisse az egyik legjobb táncos volt Hollywoodban az 1940-50-es években, azon kevesek közé tartozott, aki a korszak két legendájának Fred Astaire és Gene Kelly táncpartnere is lehetett. A Meet me in Las Vegas viszont végre Cyd Charisse filmje, ahol ő és a gyönyörű tánca lehetett az abszolút főszereplő.

Szereplők: Cyd Charisse

Mindhalálig zene – All That Jazz – 1979

Bob Fosse 4 Oscar díjas alkotása a saját életéről.

Joe Gideon táncos, színész, koreográfus, rendező, a Broadway ünnepelt sztárja. Mindez azon az áron, hogy megállás nélkül dolgozik, és egyik cigarettáról gyújt a másikra. Gideon kétségbeesetten igyekszik örök fiatal maradni, próbálja tartani a lépést a trónkövetelőkkel. Most is két munkán dolgozik, a Broadway-musicalen és a hollywoodi filmjének vágásán. A barátnője, a volt felesége és a lánya próbálja őt visszarántani a szakadék széléről, de már késő, a kimerült szív nem bírja az állandó stresszt. Bob Fosse 4 Oscar díjas alkotása a saját életéről.

Szereplők: Roy Scheider, Ann Reinking, Jessica Lange

Rendező: Bob Fosse

Imdb értékelés: 7.8

Mindhalálig zene teljes film magyarul:

Kabaré – Cabaret – 1972

Berlin 1931. a Kit-Kat Klub fő attrakciója Sally Bowles, egy amerikai lány, aki mindenáron karriert akar, e cél szolgálatába állítja tehetségét és szerelmét. A fiatal angol egyetemista először csodálója, barátja majd szerelmese lesz, Kettejük viszonyában,,barátaik, ismerőseik,kapcsolataiban, de elsősorban a kabaré műsoraiban feltárul egy beteges, torz világ, amely logikus előzménye a fasizmusnak. Amíg a lakosság az éjszakai lokálban mulat, egyre erősödik a barnaingesek terrorja

Szereplők: Liza Minnelli, Michael York

Imdb értékelés: 7.8

Kabaré teljes film magyarul:

A Hírnév – Fame – 1980

Ebben az oscar díjas filmben egy new yorki elődóművészeti iskola falai közé tekinthetünk be, és követhetjük nyomon a diákok életét.

Fame teljes film magyarul:

Flashdance – 1983

A 80-as években sok klasszikus táncos film készült, mint például a Flashdance, aminek az oscar díjas zenéje mindenki számára ismerős. A film főszereplője Alex, aki nő létére hegesztőmunkásként dolgozik. Mellette időnként egy táncos bárban lép fel, de az álma, hogy egy nap balett-táncosnő lehessen.

Csupa balláb – Stepping out – 1991

Egy a karrierje csúcsán már túllévő volt Broadway sztár sztepptánc órákat ad kétballábas amatőröknek. Majd kapnak egy fellépési lehetőséget egy jótékonysági rendezvényen. Vajon sikerül megtanulniuk a koreográfiát?

Szereplők: Liza Minnelli, Jane Krakowski, Julie Walters

Imdb értékelés: 6.3

Csupa balláb teljes film magyar felirattal:

 

 

Chicago – 2002

Chicago, 1929. Gyilkosság. Szenvedély. Hírnév. Szex. És jazz, mindhalálig. A Szeles Város megannyi kalanddal és lehetőséggel kecsegtet. Ez a csábítás elkápráztatja Roxie Hartot, a látszólag ártatlan színésznőt, aki arról álmodozik, hogy az ének és a tánc kimenti őt élete egyhangúságából. Roxie egyetlen vágya, hogy Velma Kelly varietéművésznő dicső nyomdokaiba léphessen. Vágya kicsit másképp teljesül, amikor néhány nagyon elhibázott lépés folytán a sztár és a sztárjelölt is börtönbe kerül gyilkosság vádjával. A Matron Morton börtön felügyelete alatt Roxie találkozik Billy Flynn-nel, a legendás ügyvéddel, aki elvállalja Roxie ügyét, egy nem szerény összegért. Roxie berobban a csúcsra, mentorának nagy bosszúságára. Ám az agyafúrt Miss Kelly is tartogat néhány meglepetést a második felvonásra.

Szereplők: Rene Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere

Imdb értékelés: 7.2

Chicago teljes film magyarul:


Magyar táncos filmek

Pappa Pia – 2017

Egy romantikus vígjáték, ahol szinte minden szereplő szerelmes, sok magyar slágerrel.

Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Ostorházi Bernadett, Nagy Feró, Stohl András

Made in Hungária – 2009

A Fenyő Miklós életét feldolgozó filmben a Hungária együttes legnépszerűbb számai hangzanak el.
Miki, szüleivel pár disszidensként Amerikában töltött év után, visszatér Budapestre. A fiú csomagjában jó pár lemez lapul, kedvenc amerikai előadóitól. A fiúnak nagy tervei vannak, a magyar Jerry Lee Lewis szeretne lenni. Itthon azonban sok minden megváltozott. A régi barátai az új vezért, a népszerű csókkirályt, Rönét követik és gyerekkori szerelme, Vera is más fiúval jár. Miki benevez a tehetségkutató versenyre, a Ki-Mit-Tud-ra. A mindent elsöprő zenéjével óriási sikert arat, így elveszett szerelmét és barátait is sikerül visszahódítania

Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde, Fenyő Iván

Swing – 2014

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont.

Szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Kulka János

Neked melyik a kedvenc táncos filmed?

Nézd meg ezeket is:

.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!