5+1 Flamenco film amit streamelhetsz

flamenco filmek

Gondoltam egyet, és megnéztem, hogy a streaming szolgáltatóknál milyen flamenco filmek érhetőek el. Nem voltak túl nagy elvárásaim, és meglepetésemre, több szuper filmet is találtam! Össze is gyűjtöttem őket, flamenco táncosok, és zenészek is találnak kedvükre valót.

5+1 Flamenco film amit streamelhetsz

1. Sara Baras – Todas Las Voces (2017)

Sara Baras az egyik legismertebb flamenco táncos, aki társulatával bejárta már az egész világot, Magyarországon is többször fellépett már. A Todas Las Voces (Minden hang) egyik előadásának a címe, és ebben a 2017-ben készült dokumentum filmben beleshetünk a kulisszák mögé, ahogy ezt az előadást összerakták, és utána nemzetközi turnéra indultak vele.

Az előadás érdekessége, hogy flamenco példaképeik előtt tiszteleg, Paco de Lucía, Moraító Chico flamenco gitárosok, Camarón de la Isla és Enrique Morente flamenco énekesek,  Antonio Gades és Carmen Amaya flamenco táncosok emlékére is készül egy-egy rész. Így ezekről a már elhunyt flamenco legendákról is többet megtudhatunk.

A filmben Sara Baras társulatának táncosai és zenészei is megszólalnak, láthatunk részleteket a próbákról, az előadásokról Párizsban, Mexikóban, New Yorkban, Tokióban. Az egyik kedvenc jelenetem az volt, mikor Frida Kahlo szülőházában arról beszélgetnek, hogy Frida Kahlo milyen flamenco táncos lett volna. Az is a legjobb részek közé tartozik, mikor New Yorkban a Rolling Stones szaxofonosa is csatlakozik az előadáshoz, és bár ő nem beszél spanyolul, Sara nem beszél angolul, a zene közös nyelvén mégis megértik egymást.

Azt is megtudhatjuk, hogy Sara honnan indult, és milyen nehézségek árán jutott el odáig, hogy társulatával teltházas előadásokat csinál az egész világon. Külön érdekesség, hogy Japánban indult a karrierje, ahol már 40 éve működik tablao, és ahova több néző jár, mint a spanyolországi tablaokba. Azt is láthatjuk, mikor Sara Tokióban visszatér arra a helyre, ahol kezdő táncosként fellépett.

Nem csak flamencót kedvelők számára lehet izgalmas ez a film, mert rengeteg olyan dolog is szóba kerül, ami mindenki életében előfordul, például hogy milyen szakmát válasszunk, mi van, ha a szülőnek más elképzelései vannak a gyereke karrierjét illetően, mint a gyereknek, vagy az anyaság.

A filmet magyar felirattal a Netflixen lehet megnézni ezen a linken.

2. Elegáns mozdulatok – Israel Galván (2020)

Ebben az 5 részes sorozatban lenyűgőző, formabontó táncosokat és koreográfusokat mutatnak be a világ minden tájáról. A harmadik részben Israel Galván flamenco táncos történetével ismerkedhetünk meg. Israel flamenco családba született, édesanyja várandósan is sokat fellépett flamenco táncosként, így Israel gyakorlatilag már az anyaméhben elkezdte magába szívni a flamencót. Kiskorától táncolt, és nagyon tehetséges volt, sorra nyerte a versenyeket, de aztán úgy érezte, hogy a hagyományos flamenco nem az ő világa. Kialakított egy egyedi táncnyelvet, amivel nem csak a családját, de gyakorlatilag az egész flamenco társadalmat magára haragította. Szeretik hangoztatni, hogy a flamenco egy élő műfaj, ami állandó változásban van, de ezeket a változásokat a gyakorlatban nem mindig egyszerű véghezvinni. Főleg, ha valaki egy fakoporsóban kezd flamencót táncolni. Israel nem adta fel az elveit és elképzeléseit, erről a folyamtról tudhatunk meg többet ebből a filmből.

A filmet magyar felirattal a Netflixen lehet megnézni ezen a linken.

3. Manolo Sanlúcar El legado (2019)

Ebben a dokumentumfilmben az azóta már 2022-ben elhunyt legendás flamenco gitáros életét és munkásságát ismerhetjük meg. Manolo Sanlúcar sokat mesél az életéről, hogy mit gondol a flamencóról, megszólalnak még családtagjai, tanítványai is. Ez a film inkább a flamenco zenéről szól, a tánc kevesebbet szerepel benne, de azért megjelenik egy legendás flamenco táncosnő, Christina Hoyos is. Külön érdekesség, hogy a filmben megemlítik Santiago Lara-t, mint Manolo tanítványát, aki 2023. áprilisában érkezik Budapestre kurzust tartani és fellépni Mercedes Ruízzal.

A filmet magyar felirattal a Netflixen lehet megnézni ezen a linken.

4. Alalá (2016)

Ez a dokumentum film nem a színpadi flamencóról szól, hanem egy művészeti iskoláról Sevillában, ahol hátrányos helyzetű gyerekeket tanítanak flamenco zenére, énekre, táncra. Olyan ismert flamenco művészek is bekapcsolódnak az oktatásba, mint például Pastora Galván vagy Israel Galván.

A film magyar felirattal a Netflixen nézhető meg ezen a linken.

5. Menese (2019)

Ebben a dokumentumfilmben José Menese flamenco énekes életével ismerkedhetünk meg, aki forradalmi zenéjén keresztül dacolt a Franco-diktatúrával.

A film magyar felirattal a Netflixen nézhető meg ezen a linken.

5+1. Camarón Revolution

Camarón de la Isla (eredeti nevén José Monge Cruz) a flamenco egyik legnagyobb alakja volt. Ő a modern flamenco úttörője volt, akinek énekstílusa megújította és átformálta a hagyományos flamenco éneklést. Az ő életét mutatja be ez a 6 részes dokumentumfilm.

Ez a film is a Netflixen található meg, de nincsen hozzá magyar felirat. Ezért csak akkor fogja kislistázni, ha a profilod nyelvét átállítod angolra, vagy spanyolra. Ha ezt megtetted, utána tudod megnézni ezen a linken.

A flamenco filmek mind a Netflix kínálatában találhatóak meg, az HBO Maxon nem találtam flamenco témájú filmet, más streaming előfizetésem pedig nincs.

Nézd meg ezt is:

.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!