9 tipp hőség ellen Spanyolországból

hőség ellen spanyolok

Hogyan lehet túlélni a kánikulát? A spanyoloknak már többszázéves tapasztalata van a hőség elviselésében, nézzük ők milyen praktikákat használnak hőség ellen, és vegyük át a legjobbakat.

9 tipp hőség ellen Spanyolországból

1.Fehér házak

Spanyolországban, főleg Andalúziában fehér házakat építenek, ugyanis a fehér visszaveri a fényt, így ezek a házak kevésbé melegednek fel.

Granada fehér házak

2. Ablakok sötétítése

A spanyolok másik ősi módszere hőség ellen, az ablakok sötétítése. Ha csak belülről használunk egy sötétítő függönyt, annak is van már poztív hatása, de a leghatékonyabb módszer ha kívülről sötétítünk, mert így az ablaküveg nem melegszik fel. Az egyik módszer, ha spaletta van az ablakon, ezt napközben becsukják és hűvösen tartja a lakást.

spanyol spaletta

A másik módszer, mikor az ablakra kívül raknak redőny szerű sötétítőt.

spanyol redőny

3. Belső udvarok – patiok

Főleg Andalúziában, azon belül Córdobában van hagyománya a kis belső udvaroknak, patioknak, amelyek a száraz és meleg éghajlat ellen hivatottak védelmet nyújtani. Bár ezek a kis udvarok nem fedettek, mindig van bennük árnyékos rész, általában kis szökőkút is, és sok növénnyel díszítik őket, hogy minél hangulatosabbak legyenek.

patio cordoba

4. Parkok

Akiknek nincsen saját patiojuk, azok a parkokba mehetnek hűsölni, ahol pavilonok és fák árnyékában pihenhetnek. A városokban általában sok szökőkút van, a víz segít felfrissíteni a levegőt, javítja a hőérzetet.

spanyol kert Maria Luisa Park Sevilla

5. Siesta

Amikor a legnagyobb hőség van, azaz koradélután, a spanyolok inkább nem mennek sehova, hanem otthon hűsölnek. Ez nem azért alakult így, mert lusták lennének, hanem mert tényleg akkora a hőség, hogy máshogy nem lehet elviselni. A siesta spanyol találmány, onnan terjedt át a többi országba, de már nem tartják meg mindenhol. Viszont ahol megtartják, ott siesta időben olyan, mintha egy kísértet városban járna az ember. Éjjel háromkor több ember van az utcán, mint délután háromkor. Ennek az is az oka, hogy este élik az életüket, mikor már elviselhetőbb az idő.

siesta

6. Legyező

A legyező Spanyolországban a hétköznapok része, nem csak a flamenco tánc egyik kelléke, vagy a turisták számára kínált szuvenyír. Legyezőt már az ókorban is használtak, és nagyon praktikus eszköz a hőség elviselésére, amit a spanyolok előszeretettel használnak mind a mai napig.

spanyol legyezők

7. Gazpacho

Kánikulában nem kívánjuk nehéz zsíros és fűszeres ételeket, sokkal inkább valami könnyed frissítő ételre vágyunk, mint egy tányér hideg gazpacho. Gazpacho receptért kattints ide!

gazpacho

8. Tengerpart

Hol a legkönnyebb elviselni a kánikulát? Hát a vízparton!  Így a spanyolok is, mint a legtöbb ember a vízparton próbálja átvészelni a kánikulát. A spanyol tengerpartok nem csak a nyaralók, hanem a helyik körében is népszerűek, és remekül szolgálnak a hűsölésre, akik Spanyolország belső részén laknak, azoknak be kell érniük egy stranddal.

9. Légkondicionáló

Hiába a rengeteg ősrégi praktika a hőség ellen, Spanyolországban hódít a légkondicionáló. Egyenesen imádják, és talán be szeretnék pótolni azokat az évtizedeket, amikor légkondi nélkül kellett élniük, mert ahol bekapcsolják, ott meg nem állnak amíg mindent le nem fagysztanak. A kedves turista miután jól megizzadt a kinti hőségben, ha felszáll egy autóbuszra vagy bemegy egy üzletbe, az izzadság rögtön rá is fagy. Kész csoda, ha valaki megfázás nélkül átvészel egy spanyol utat, és hiába van kint 50 fok, legyen mindenkinél pulóver, mert pulóver nélkül két percnél tovább nem lehet megmaradni a légkondicionált üzletekben.

További hőség elleni praktikákért kattints ide!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!