Spanyol kertek és patiok

spanyol kertek es patiok

Számtalan ok van, amiért érdemes Spanyolországba utazni, természetesen a flamenco az egyik legfontosabb, a Flamenco Portálon nem is írhatnék mást :-), de ott vannak még a spanyol tapasok, a sherry, a tenger, a hangulatos patiok és a spanyol kertek is. Vannak olyan utazási irodák, amelyek olyan utakat szerveznek, ahol a legszebb spanyol kerteket látogathatják végig az érdeklődők.

spanyol kert Cordoba

Mi is pontosan a spanyol kert?

A hagyományos spanyol kert alatt a történelmi Spanyolországban épített kerteket értjük, melyek az ókori perzsa, római, iszlám és mór kertek hagyományait követi. A kert szimbóluma a földi Paradicsomnak, ezeket az úgynevezett Paradicsomi kerteket, vagy Édenkerteket egy kereszttel négy részre osztják, a kert közepén gyakran helyezkedik el szökőkút, és az átlós részeken hosszú tavakat vagy vízcsatornákat építenek.

 

A kert cikkelyeibe gyümölcsfákat és illatos növényeket ültetnek, ezek a növények jól bírják a spanyol éghajlatot és erős napfényt.

spanyol kertek - Alhambra

 

Az árnyékolást árnyékolókkal, pergolákkal és kerti pavilonokkal oldják meg.

spanyol kert Maria Luisa Park Sevilla

Gyakran használnak kerámiát, csempéket burkolatként vagy díszítésnek.


Patio

A patio (ejtsd pátió) olyan belső udvart jelent, aminek nincsen teteje. Ezek a belső udvarok általában kis alapterületűek, és négyzet alakúak. Régi hagyományokra tekintenek vissza, már a rómaiak is használták az esővíz elvezetésére, és hogy védelmet nyújtsanak a száraz és meleg éghajlat ellen. Mára leginkább Andalúziában azon belül Cordóbában találkozhatunk ilyen patiókkal.

patio cordoba

 

A patiókat pihenésre, kikapcsolódásra használják, gyakran van szökőkút, kis vízgyűjtő medence a közepén, ami a házak hűtését szolgálta. Az udvar talapzatát kavicsokból készítik. Az udvart és a falakat növényekkel és virágokkal díszitik így igazán idilli hangulatot teremtenek. Leggyakrabban muskátlit, jázmint, rózsát, és a spanyolok nemzeti virágát szegfűt ültetnek. Minden májusban versenyt is rendeznek a legszebb patio cím elnyeréséért. Több kategóriában is lehet nevezni a pénzdíjjal is járó elismerésért.

patio cordoba 2

Flamenco a patioban

Még több flamenco, Spanyolország cikk!