Mi a flamenco? – Képes flamenco kalauz

la lupi flamenco

Mi a flamenco? Miért utazik sok ezer ember a világ minden tájáról Spanyolországba, hogy flamencót tanulhasson?  Egyáltalán ének, zene vagy tánc? Mi köze a flamenconak a flamingóhoz? Mit csattogtatnak a flamenco táncosok a kezükben? Ismerkedj meg a flamenco világával!

  1. Mi a flamenco?
  2. Flamenco eredete
  3. Flamenco jelentése
  4. Flamenco stílusok, műfajok
  5. Compas – a flamenco alapja
  6. Flamenco ének
  7. Flamenco zene
  8. Flamenco tánc
  9. Flamenco ruha

1.Mi a flamenco?

flamenco  egy gyűjtőnév, ami magában foglalja Spanyolország déli részén kialakult népzenei és táncstílusokat. A flamenco több kultúra keveredéséből alakult ki, andalúz, cigány, mór, liturgikus bizánci, indiai és zsidó motívumok is megtalálhatók benne.


2. Flamenco eredete

Sokan úgy gondolnak a flamencóra, hogy „A spanyol tánc”, hiszen Spanyolország bármelyik részére is utazzunk, biztos hogy fogunk találkozni flamenco előadással. Valójában Spanyolország tánc kultúrája sokkal szerteágazóbb, minden régiónak saját tánca van, amelyek sokszor eléggé különböznek a flamencótól. A flamenco Spanyolország déli részéről, Andalúziából származik, és csak egy a sok spanyol táncfajta közül, viszont kétség kívül a legismertebb. A spanyol táncokról bővebben itt tudsz olvasni.

spanyol térkép Andalúzia

3. Flamenco jelentése

A flamenco spanyol szónak több jelentése is van a spanyol nyelvben.

Flamenco jelentése:  flamingó madár, flamand, és flamenco (mint ének, zene tánc).

Talán már Te is találkozál a flamingó tánc vagy flamingó zene kifejezéssel, amivel a flamenco kedvelőket ki lehet kergetni a világból. És bár a flamingónak és flamencónak a spanyol nyelvben valóban van köze egymáshoz, a flamingó maradjon meg csak a madárnak, magyarul mindig a flamenco zene / flamenco tánc kifejezést használjuk.

4. Flamenco palo – flamenco stílusok, műfajok

Flamencón belül több féle stílus, műfaj létezik, ezeket a stílusokat „palo”-nak nevezik. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága, vannak vidámabb, szomorúbb stílusok, mindegyiknek jellegzetes tempója, ritmusképlete van.

Néhány palo: alegrías, bulerías, fandango, farruca, martinete, rumba, mariana, tango, tiento.

Andalúzia minden régiójának megvan a maga palo-ja, például a bulerías Jerez de la Fronterából, az alegrías Cadízból származik.

A palo-k neve gyakran leírja az adott palo stílusát, az alegría például vidámságot jelent.

5. Compas a flamenco alapja

Ha egy flamencóst legyen az zenész vagy táncos megkérdezel, hogy mi a flamenco alapja, az lesz a válasz hogy a compas (ejtsd kompász). A compas szónak nem igazán van magyar megfelelője, a ritmust jelenti, illetve, hogy flamenco énekes/zenész/táncos ritmusban maradjon, tartsa magát az adott palo ritmusképletéhez. A flamenco egyik jellegzetessége, hogy egy zenei egység 12 ütemből áll, és ebben a 12 ütemben meghatározott helyen vannak hangsúlyok.  A flamencóban ezen kívül vannak 3/4 és 4/4-es ütemű palók is.

 

6. Flamenco ének (cante flamenco)

Az ének a flamenco legősibb formája, és mondhatni a legfontosabb eleme, a flamenco szíve és lelke, fontos, hogy a flamenco énekes érzelmeket közvetítsen a hangjával.

Híres flamenco énekesek: Camarón de la Isla, José Mercé, Estrella Morente, Miguel Poveda, Niña Pastori, Mayte Martin

7. Flamenco zene

7.1 Flamenco gitár

A flamenco szó hallatára a legtöbb embernek a gitár jut az eszébe, és napjainkra a gitár valóban a flamenco zene meghatározó hangszere lett. De a flamenco kialakulásakor a gitár még nem volt jelen, csak tapssal és egyéb egyszerű ütős hangszerekkel kísérték a flamenco énekeseket és táncosokat. A gitár csak később vált a flamenco részévé, mára már önálló műfaj is lett, vannak olyan előadások, ahol csak hangszeres flamencóval találkozhatunk énekesek és táncosok nélkül.  A flamenco gitár fenyőből és ciprusfából készül, és valamivel kisebb, mint a klasszikus gitár. A flamenco gitárosok nem használnak pengetőt, hanem az ujjukkal és a körmükkel pengetik a húrokat. Az is különlegesség, hogy nem csak a húrokat pengetik, hanem a gitár testen kopogva is adnak ki hangokat.

Híres flamenco gitárosok: Paco De Lucia, Manolo Sanlúcar, Carlos Montoya, Vicente Amigo

7.2 Palmas – taps

A flamenco a szegény emberek szórakozása volt, akiknek nem volt pénze drága hangszerekre. A legegyszerűbb és legolcsóbb hangszer, a saját tenyerünk. Attól függően, hogyan ütjük össze a tenyerünket, különböző hangszínt tudunk létrehozni. Ha több ember tapsol, egész összetett ritmuskombinációkat is meg tudnak szólaltatni. Azokat az embereket, akik egy flamenco együttesben tapsolnak, „palmero”-nak nevezik, és az ő feladatuk a tapson kívül a flamenco táncos és énekes bíztatása, például bekiabálnak, hogy „ollé”. Ezt a bíztatást „jaleo”-nak hívják.

7.3 Cajon

A cajon egy fadobozra emlékeztető ütőshangszer, ami mára nagyon népszerű lett a flamenco zenében. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan hangszer, amelyet a zenész a tetején ülve szólaltat meg.

7.4 Egyéb hangszerek a flamenco zenében

A flamenco zenekarok, együttesek mára már egyre többféle hangszert használnak a flamenco zenében, a hegedűtől kezdve a fuvolán át a zongoráig a legkülönböző félébb hangszerek is előfordulnak.


8. Flamenco tánc (baile flamenco)

A flamenco palo-k (műfajok) különbözősége a flamenco táncban is megmutatkozik. Olyan ez,  mint ahogy a standard táncok is eltérőek, más a ritmusképlete, tempója és jellegzetes mozdulatai a bécsi keringőnek vagy quick stepnek, de mindegyik standard tánc. Ugyanígy a flamencón belül is vannak vidámabb, szomorúbb, lassabb, gyorsabb táncok.

Minden palo-nak megvan a maga jellegzetessége, a farruca például tipikus férfi tánc, bár manapság már nők is táncolják, de férfi ruhában, a guajiras meg nagyon kecses, nőies palo, amit gyakran táncolnak legyezővel.

8.1 Flamenco tánc jellegzetésségei

8.1.1 Csuklókörzés

A flamenco tánc egyik jellegzetes mozdulata a csuklókörzés, ami kifejezetten kecsessé teszi a mozdulatokat, ahogy a lenti videóban is jól látszik.

8.1.2 Kopogás

A flamenco tánc másik jellegzetessége, a kopogás, amihez a flamenco táncosok speciális cipőt használnak.

 

 

8.2 Flamenco táncban használt kellékek

8.2.1 Kasztanyetta (castañuelas)

A kasztanyetta egy ütőshangszer, amit a flamenco táncosok a kezükre erősítenek tánc közben és „csattogtatják”. A kasztanyetta annyira népszerű, hogy szinte nincs is olyan turista, aki ne vásárolna magának egy szuvenyír kasztanyettát spanyolországi látogatása során. Bár a legtöbb ember azt gondolja, hogy a kasztanyetta elengedhetetlen kelléke a flamencónak, ez egyáltalán nincsen így, például nagyon sok olyan flamenco előadást lehet látni, ahol egyáltalán nem használnak kasztanyettát. A kasztanyettáról bővebben itt tudsz olvasni.

8.2.2 Legyező (abanico)

A legyező az andalúz hétköznapokban ma is gyakran használt kiegészítő, a nagy hőséget legyező segítségével próbálják az emberek elviselhetőbbé tenni. A XV. században volt igazán nagy divatja, amikor férfiak és nők is egyaránt használták, és egy külön legyező nyelvet alakítottak ki. A legyező a női flamenco tánc egyik fontos kelléke.

8.2.3 Kendő (mantón)

A kendőnek több funkciója is van a flamencóban. Egyrész a flamenco öltözék része, a flamenco énekesek, és táncosok a vállukon viselik. A kendő nagyobb változatát meg a flamenco tánc kellékeként használják, forgatják, tekerik tánc közben.

 

8.2.4 Bot (bastón)

A botot mind a férfi mind a női flamenco táncosok használják, elsősorban kopognak vele, ezzel egészítik ki a lábkopogásukat.

8.2.5 Bata de cola (uszályos ruha)

A bata de cola egy speciális flamenco ruha, sok fodorral és hosszú uszállyal. A flamenco táncosnők ezt a hosszú uszályt pörgetik, reptetik, speciális technikát ígényel ebben a ruhában táncolni, de nagyon látványos.

 Híres flamenco táncosok

Antonio Gades, Carmen Amaya, Christina Hoyos, Matilde Coral, Mercedes Ruíz, Sara Baras, Rocio Molina, Eva Yerbabuena, Juaquin Cortes, Farruquito, Marco Flores, Manuel Linan csak néhány a több száz flamenco táncos közül.

Magyar flamenco táncosokról itt tudsz olvasni.

9. Flamenco ruha

A flamenco táncosnők tradícionálisan hosszú, bő, fodros szoknyát viselnek. A flamenco ruháról a legtöbb embernek a piros-fekete színkombináció jut eszébe, de a valóságban sokkal jellemzőbbek a pöttyös, mintás, virágos ruhák a szivárvány minden színében. A flamenco előadások közben a táncosok általában többször átöltöznek, és az adott tánc stílusához leginkább passzoló ruhát vesznek fel. Egy szomorúbb tánchoz például fekete ruhát hordanak, míg egy vidámabb stílust színes, mintás ruhában táncolnak el.

A flamenco ruhák gyakori kiegészítője a kendő, amit a flamenco táncosnők a vállukra terítenek.

A flamenco ruha egy speciális változata az úgy nevezett bata de cola, ennek a ruhának hosszú uszálya van sok fodorral.

A flamenco táncosnők egyéb kiegészítőket is hordanak jellemzőek, a hajdíszek, virágok a hajba, és a hosszú, lógos fülbevalók.

Flamenco ruha férfiaknak

A férfi flamenco táncosok ruhájánál is használnak pöttyös, színes mintás anyagokat, gyakran vesznek elemeket a torreádor ruháról, és van olyan flamenco táncos, Joaquin Cortes, akinek az lett a védjegye, hogy meztelen felsőtesttel táncol a női közönség legnagyobb örömére :-).

A flamenco nyelve

Manapság az ének és tánc mint előadó művészet szerepelnek a köztudatban, pedig ezek eredetileg közösségi/egyéni kifejezésként, örömforrásként voltak jelen. Tehát nem előre betanult dalokat és koreográfiákat adtak elő, és ez mind a mai napig jelen van a flamencóban. Bár a nézők számára úgy tűnhet, hogy egy előre begyakorolt produkciót látnak, a flamenco énekesek, zenészek, táncosok valójában improvizálnak, mindannyian közös nyelvet beszélnek, a flamenco nyelvét, így az énekes tudja mikor kell elkezdenie énekelni, a táncos tudja mikor kell belépnie, a gitáros hogyan kísérje őket. Vannak olyan flamenco családok ahol generációról generációról adják tovább a flamencót, hiszen ezekben a családokban a flamenco a mindennapok része, nem csak színpadon énekelnek, táncolnak, hanem otthon is a saját szórakoztatásukra.

Színpadi flamenco

Az improvizítív flamenco mellett megjelent a színpadi flamenco is, ahol előre megkoreografált, kidolgozott flamenco előadásokat lehet látni. Ezek között vannak koncert jellegűek, illetve vannak táncszínházi előadások is.

A flamenco egy élő műfaj, ami napjainkban is változik. Egyre több az úgynevezett flamenco fúzió, mikor más zenei vagy tánc stílusokkal ötvözik a flamencót.

Flamenco világnapja

A flamenco világnapját minden év november 16-án tartják, annak emlékére, hogy az UNESCO 2010. november 16-án a flamencot a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

Mi a flamenco?

Mit jelent a flamenco azok számára, akik már maguk is művelik?

„Az érzések szabadsága, az élet minden fájó és örömteli pillanatával együtt, egy örökös honvágy.”

H. Kinga

„A flamenco egy tükör. Szerintem a tánc ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek. A láthatatlan világból merít és az érzelmekből táplálkozik. Egyfajta varázslat, ami a pillanatban születik.”

Bajnay Beáta

„Flamencot táncolni nehéz. Varázslatos és erőteljes élmény. Minden esetben megismételhetetlen és egyedi.”

Markó Éva

„Én azt érzem ilyenkor, hogy igazán élek. Föld és ég, múlt és jelen, Andalúzia és Budapest között táncolok, élek.”

Bucsás Györgyi

Még több flamenco, Spanyolország cikk!