Flamencót táncolni varázslatos és erőteljes élmény – interjú Markó Évával

A Flamenco Portál interjú sorozatának következő interjúalanya Markó Éva Nívódíjas Táncművész, Táncoktató, a Flamenco Sopianae Együttes tagja.

A pécsi Művészeti szakközépiskolában végzett Uhrik Dóra tanítványaként, a Miskolci Nemzeti Színházban és a Pécsi Nemzeti színházban dolgozott aktív táncosként, mielőtt megismerkedett a flamencóval.  14 éve tanít gyerekeket balettozni a saját balett iskolájában, 3 gyermek édesanyja.

Az interjút F. Dávid készítette.

 

Mikor és hol hallottál a flamencoról?

A városunkban 10 éve működik a Pécsi Flamenco Egyesület. Ide hívtak meg a lányok, hogy tartsak nekik balett és tánctréning órákat, így ismerkedtem meg a műfajjal, ott náluk a táncteremben.

 

Milyen volt az első benyomásod a flamencóról?

Vonzó és idegen. Kíváncsi voltam már az elején, de éreztem, ha belevágok, sok időre és energiára lesz szükségem. Így kellett egy pár hónap, mire elkezdtem.

Hány évesen kezdted el tanulni?

37 éves voltam.

Hogy ment az elején?

Az elején jól ment, heti 4 órán tudtam részt venni, ami kellett is, hogy az alapokat elsajátíthassam. De az ember hamar rájön, hogy minél jobban belemerül a műfajba, annál inkább azt érzi,nem sokat tud……ezzel gondolom nem vagyok egyedül.

Hány évig tanultad?

5 éve rajongok a flamencoért, amikor tudom, tanulom.

Melyik a kedvenc palo-d?

Kedvenc palo-m még nincs. Van, ami könnyebben megy, van ami nehezebben. Van időszak, hogy valamit többet hallgatok, nézek és gyakorolok, de van, hogy mást. Ez nagyon változó.

Milyen táncok érdekelnek a flamencon kívül?

A szakmámból kifolyólag, szinte minden táncstílus érdekel. A klasszikus balett a szívem közepén, a flamenco mellette. Tanultam már sok-sok táncstílust életemben. Felsorolni sem biztos, hogy tudnám őket hirtelen.

Miben más a balett mint a flamenco?

A balettet és a flamencot nem lehet összehasonlítani. Sok közös nincs bennük. Azt mondják (és én is így gondolom), hogy az ember bármit szeretne komolyan venni, akkor elengedhetetlen, hogy a balett alapokat ismerje, tudja, gyakorolja. Ezt próbáljuk/próbáltuk Pécsett bevezetni az egyesületnél is. Balett és Flamenco óra egymás után, egymásra épülve. A központ, a tartás, az izmok erősítése létfontosságú. Ám, a balett milliméterre pontos mozdulatai és kötöttsége épp ellenkezik a flamenco hihetetlen szabadságával, és ez csodás így!

 

Mennyi előny-hátrány volt a balett tudásod a flamenco tanulásnál?

Egyértelműen előny, ám elszakadni a 30 éves beidegződésektől, nagyon -nagyon nehéz feladat volt.

Sokat változott a flamenco 30 év alatt Magyaroszágon?

Sajnos, mivel nem régóta követem magyarországon a flamencot, nem tudom miben és mennyi időn belül változott, ha változott egyáltalán. Biztosan igen, hiszen változásra mindig szükség van.

Mennyire népszerű manapság a flamenco Magyaroszágon?

Azt gondolom, nem eléggé. Jó néhányan azon vagyunk, hogy a szélesebb tömegek is megismerjék a flamencot. Budapesten és Pécsett egyaránt.

Milyen hatással volt a személyiségedre, a flamenco?

A személyiségem nem változott a flamencotól, hiszen én most is ugyanaz a nő vagyok. Több lettem általa, szabadabb és boldogabb.

 

Ki a példaképed?/Ki volt a mentorod?

Nincs példaképem. Aktív táncművész koromban sem volt, ahogy “szerepálmom” sem, mégis lettek meghatározó emberek és szerepek is az életemben. Sok embertől tanulhattam flamencot. A pécsi egyesület vezetője Nagy Eszter barátnőm, tőle sok és meghatározó tudást kaptam a flamencoról, de ide sorolhatom Keck Máriát is. A magyarországi flamenco tanárok majdnem mindegyikétől tanulhattam már, és volt szerencsém több spanyol mesterhez is. A sok építőkocka egyszer összeáll a végtelenben. A flamenco ettől is más.

Mikor érezted úgy magad, hogy már sikerült megtanulnod a flamencot?/Mikor érezted úgy hogy már önállóan tudsz táncolni?

Egészen komolyan gondolom, hogy ilyen pillanat nincs. Minden nap tanulok valamit, de talán egy kerek évnek el kellett telni, hogy biztonsággal tudjak mozogni ebben a műfajban, és most 5 év után, már van, amit tudok önállóan táncolni. már vannak kis részletek, amire azt mondom :” ezt már tudom”. De hogy megtanulni a flamencot?. Azt csak egy életen át lehet, de az érzés már közeledik.

Miért a flamencot választottad pályának?

Sok véletlen alakította úgy, hogy kitöltse az életem egy fontos részét a flamenco.Visszatérve például , hogy a lányok annakidején hívtak, hogy tartsak nekik órákat. de később volt még több ilyen pillanat. Hogy folytattam, hogy lett az együttes,(Flamenco Sopianae együttes Pécsett) hogy elkezdtünk elmélyedni az összefüggésekben(zene-tánc-ének) stb…….)

14 éve van balett iskolád, ahol gyerekeket tanítasz balettozni. Gondoltál arra, hogy flamencót is taníts gyerekeknek?

Igen, gondoltam már erre. Sőt idén nyáron konkrét felkérést is kaptam, és elvállaltam. Nagyon élveztük a gyerekekkel, bár ez csak egy 2 napos kurzus volt egy tánctáborban.

3 gyerekes anyukaként hogy jut időd a táncra?

A férjemmel beosztjuk az időnket (ő rendszeresen sportol) úgy, hogy mindenki találjon időt arra, ami feltölti. A gyerekeim tudják, hogy ha a táncolni megyek, utána jobban érzem magam. Sokszor a letanított óráim után gyakorolok, vagy a késő esti órákban. A fellépéseket pedig előre tudjuk, tehát egyértelmű, hogy el tudok szakadni otthonról. A kurzusok kicsit több odafigyelést igényelnek ebből a szempontból. de az ember arra mindig ráér, ami fontos neki. Szerencsés ember vagyok, mert a családom szereti , ha táncolok. Támogatnak ebben (is) .

Gondoltál arra hogy kimenj Spanyolországba, hogy tökéletesítsd a flamenco tudásodat?

Eddig sajnos csak egyszer adatott meg, hogy Madridban tanulhattam, de a flamenco összefüggéseit már Magyarországon is megérthetjük. Ám a hangulat és az érzés tényleg ott helyben beszippantható, vagy olyan emberek között, akik idelátogatnak hozzánk.

Ha már Spanyolország  van kedvenc spanyol ételed?

Nincs kedvenc spanyol ételem……talán a churros. Imádom az édességet.

Mi a véleményed a flamenco fúzióról, mikor a flamencót más táncstílusokkal ötvözik (pl. sztepp, ír sztepp, hastánc, kathak, balett, modern tánc)?

Nem mindig és nem minden esetben tudom befogadni és értelmezni az ilyen keveredéseket, de az élet meg másmilyen, és jó, hogy mindenki választhat, egyenlőre még hagyományos az utam.

Milyen érzés számodra a flamencot táncolni?

Flamencot táncolni nehéz. Varázslatos és erőteljes élmény. Minden esetben megismételhetetlen és egyedi. Függ attól, hogy kinek a hangja szólal meg a hátam mögött, ki pengeti a gitárt, ki ül a cajon tetején, ki az akivel együtt táncolunk és kik ülnek körülöttem és velem szemben. Az élmény mindig aznap van, és ha pillanatokra születik belőlük olyan érzés, amit érdemes megőrizni, akkor már jó, hogy megtettük.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!