Gazpacho leves

gazpacho leves recept

A gazpacho (kiejtve: gaszpacso) az egyik legismertebb spanyol étel, ami Andalúziából származik. Egy hideg zöldséglevesről van szó, amit gyorsan el lehet készíteni főzés nélkül, és ami igazán hűsítő a spanyol kánikulában.

Gazpacho leves hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg paradicsom
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 szelet szikkadt kenyér
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt bors

Gazpacho leves elkészítése:

1.A paradicsom hámozásával kezdd a gazpacho leves elkészítését. Ehhez kereszt alakban ejtsél vágást a paradicsom alján, majd öntsd le forró vízzel a paradicsomokat. 1-2 perc után vedd ki a paradicsomokat a forró vízből, és tedd őket hideg vízbe, hogy ne főjjenek meg. Ekkor már a paradicsom héját könnyen el tudod távolítani. A meghámozott paradicsomokat kockázd fel.

2. Távoltítsd el a kaliforniai paprika magjait, és ereket, és kockázd fel.

3. Pucold meg a kígyóuborkát, és kockázd fel.

4. Pucold meg a fokhagymát, és aprítsd fel.

5. A vöröshagymát is pucold meg, és vágd negyedbe.

6. Vágd le a kenyér héját, és kockázd fel.

7. A felkockázott paprikából és uborkából tegyél kicsit félre a tálaláshoz.

8. Tedd a kenyeret, paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát és fokhagymát egy turmixgépbe, és turmixold össze. Ha esetleg nem fér a turmixgépbe, akkor több részletben is csinálhatod, vagy használhatsz egy botmixert is.

9. Ha már krémes lett a zöldségek állaga, add a gazpacho leveshez a paradicsomlevet, sót, őrölt borsot, és keverd simára.

10. Végül keverd a leveshez az ecetet és olajat.

11. Kóstold meg a levest, és ha szükséges adjál még hozzá fűszereket, ecetet ízlés szerint. Ami a gazpacho leves állagát illeti, nagyban befolyásolja a zöldségek nedvességtartalma, ha túl sűrűnek találod, adhatsz még hozzá paradicsomlevet vagy hideg vizet.

12. A gazpacho hidegen a legfinomabb, így tedd a hűtőbe pár órára, hogy igazán hideg legyen és összeérjenek az ízek.

Gazpacho kenyér nélkül

Eredetileg a kenyér az egyik fontos alapanyaga a gazpachonak, de kenyér nélkül is lehet készíteni. Az elkészítési mód ugyanaz, csak hagyd ki a kenyeret.

Gazpacho leves tálalása

Tegyél egy adag levest egy tányérba, és szórd a tetejére az apróra vágott zöldségeket.

Nem csak tányérban, hanem pohárban is lehet tálalni.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!

Összegzés
recipe image
Recept neve
Gazpacho leves recept
Közzétéve
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)