Spanyol ételek

spanyol ételek

Mit esznek a spanyolok? A gazpacho-ról vagy paella-ról a legtöbb ember hallott már, de a spanyol ételek ennél sokkal változatosabbak, mert Spanyolország egyes területein eléggé eltérőek az étkezési szokások. A spanyol konyha népszerű alapanyagai közé tartozik a sertés, burgonya, paprika, paradicsom és a tengerparti részeknél a halak, tenger gyümölcsei is. A spanyol konyha elengedhetetlen kelléke az olíviaolaj, hiszen Spanyolország a világ olívaolajtermelésének 44 %-át adja. Ismerkedj meg a legjellegzetesebb spanyol ételekkel!

Spanyol ételek képekkel

Paella

paella

Mondhatni, hogy a paella a legismertebb spanyol étel. Egy rizses húsról van szó, amit csirkével, nyúllal vagy tenger gyümölcseivel készítenek. A paella jellegzetes sárga színét a sáfránynak köszönheti. A paella az az étel, amit mindenképpen meg kell kóstolni Spanyolországban!

 

Gazpacho

gazpacho

A gazpacho szintén a legismertebb spanyol ételek közé tartozik. A gazpacho egy hideg zöldségleves paradicsomból, paprikából uborkából, és hagymával. A nyári hőségben nagyon jó hűsítő!

 

Tapas

spanyol tapas

A tapas a spanyol konyha egyik jellegzetessége. A tapasok kis adag ételek, lehet sonka, sajt, kolbász, szendvicsek, krumpli, olíva bogyó bármilyen étel, amiből lehet kis adagot felszolgálni. A szeszes italok mellé szolgálják fel a bárokban, éttermekben, és vannak már külön tapas bárok is.

 

Patatas Bravas

patatas bravas

A patatas bravas egy népszerű tapas, sült krumpli fűszeres, pikáns szósszal.

 

Jamón Serrano – Serrano sonka

serrano sonka, jamon serrano

A Serrano sonka méltán világhírű, gyakori alapanyaga a különböző tapasoknak, sárgadinnyével igazán finom, szendvicset is készítenek belőle, és főételekhez is sokszor használják.

 

Tortilla Española

spanyol tortilla, tortilla espanola

A mexikói tortillával ellentétben a spanyol tortilla nem egy palacsinta szerű tésztalepény, hanem egy tojásos omlett krumplival, hagymával. Hidegen és melegen is lehet fogyasztani, szendvicsbe is lehet rakni.

 

Albóndigas

albondigas - spanyol étel

Az albóndigas spanyol húsgombócok paradicsomos szószban.

 

Pulpo A La Gallega – polip galíciai módra

 

Gambas al ajillo – fokhagymás rák

 

Flamenco tojás

flamenco tojás

A flamenco tojás egy tojásos egytáléltel krumplival, paradicsommal, Serrano sonkával. Flamenco tojás receptjéért kattints ide!

 

Spanyol desszertek

Churros con chocolate

churros - spanyol ételek

A churros egy égetett tésztából készült fánk, aminek az érdekessége, hogy a tésztája nem édes, hanem sós. A churrost fahéjas porcukorba szokták forgatni, és sűrű forró csokoládéba mártogatni. Létezik olyan változata is, amikor a csokoládé vagy karamell tölteléket a fánkba töltik.

 

Flan

flan - spanyol desszert

A flan egy vízgőzben készített vanília puding karamell szósszal a tetején. A legendák szerint egy rosszul sikerült flan vezetett egy másik spanyol desszert, a crema catalana kifejlesztéséhez.

 

Crema Catalana – katalán krém

A katalán krém leginkább a franciák créme brulée-jéhez hasonlít, bár állítólag a katalán krém már korábban létezett, mint a créme brulée. A katalán krémet citrommal és fahájjal ízesítik és tejszín helyett kukoricalissztel sűrítik, a tetején vékony karamellréteg van.

 

Turrón

turron - spanyol desszert

A turrón úgy vált ismertté, hogy a spanyol mundalás édesség, amit méz, tojásfehérje és mandula vagy egyéb magvak felhasználásával készítenek. A spanyol karácsonyok fontos szereplője. Ma már rengeteg féle ízesítéssel lehet kapni, van marcipános, csokis, kókuszos stb. A turrón előnye, hogy haza is hozhatunk belőle magunknak vagy ajándékba a barátainknak.

Próbáld ki a spanyol ételeket, nem fogsz csalódni! Akár Spanyolországban, akár Magyarországon spanyol étteremben vagy tapas bárban. Ne hagyd ki a spanyol italokat sem!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel, és e-mailben megkapod az újabb cikkeket!
Email*
Név*

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.