Pirók Zsófia

Pirók Zsófia flamenco táncos, flamenco tanár

Pirók Zsófia flamenco táncos
Pirók Zsófia

"Kapcsolatom a flamencóval édesanyámnak, Lippai Andreának köszönhetem. ’90-ben születtem, és ő 91-ben ismerkedett meg először a flamencóval, akkor, amikor Magyarországon még nem is létezett a műfaj. Így én a ritmusokat-énekeket már nagyon kicsi koromtól hallgathattam magyarként kiváltságos módon.

2004-től vagyok tagja a FlamenCorazonArte Táncszínházi Egyesületnek,
és szerepelek annak darabjaiban. 2008-tól vagyok szólistája és koreográfusi asszisztense is. 19 évesen felvételt nyertem a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, és annak egyből a 3. évfolyamába. 2013 májusában flamenco táncművész diplomát szereztem első külföldi végzőseként az intézménynek.

A 4 év alatt, amíg tanulmányaimat Andalúziában folytattam, számos fellépésem volt Sevilla különböző flamenco klubjaiban, kultúrházakban, színházakban. Nagy megtiszteltetés volt, hogy 2011-ben az Európai Bizottság (Research Institutes of the European Commission ) évzáró gálaműsorát koreografálhattam, a Netz Táncprodukcióval együttműködve, majd 2012-ben flamenco előadásommal meghívást kaptam a Varsói Egyetem Iberisztika tanszékének 40-dik évfordulójára.

Első önálló darabomat, ’Colores de Mujer’ (A Nő színei) címmel Sevillában mutattam be 2013. március 8-án Nő-nap alkalmából, majd Magyarországon a IX. Magyar Tánc Fesztivál keretén belül. 2014-ben elnyertem a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat, alkotóművész kategóriában, melynek gyümölcseként született meg SUSPIROS (Sóhajok) című koprodukciós egész estés szóló darabom, melynek premierje a Nemzeti Táncszínház szervezésében került bemutatásra, majd Madridba a 'Flamencos y Otras Aves' című Flamenco Fesztiválra is meghívást kapott, mint egyedüli táncos produkció.

Sóhajok flamenco előadás
Sóhajok című előadás

2015-ben a Sóhajok-at, magyarországi turné keretében 9 különböző színházban mutattuk be, melyet a Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet támogatott.

Magyarországon a Marczibányi Téri Művelődési Központban oktatok édesanyámmal, Lippai Andreával."

forrás: zsofiapirok.com

Pirók Zsófi kezdő flamenco tánctanfolyam

Pirók Zsófi középhaladó flamenco tánctanfolyam

Pirók Zsófi honlapja

Pirók Zsófi youtube csatorna