Flamenco tojás – huevos a la flamenca

flamenco tojás

A flamenco tojás egy jellegzetes andalúz étel.

Flamenco tojás hozzávalók 2 főre:

  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1/2 kápia paprika vagy 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 10 szelet chorizo (kolbász)
  • 2 szelet serrano sonka (jamon serrano)
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g darabolt paradicsom konzerv
  • 2 db tojás
  • olíva olaj
  • só, bors

Flamenco tojás elkészítése

1.Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.

2.Főzd meg a zöldborsót.

3. Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, vágd fel kockára a kápia paprikát, karikázd fel a chorizót.

4.Pucold meg a krumplit és vágd kb. 1×1 cm-es kockákra, majd süsd meg olajban és rakd félre.

5. Egy serpenyőbe önts kevés olíva olajat, és kezdd el lassú lángon melegíteni.

6. Rakd a serpenyőbe a vöröshagymát, sózd meg és lassú lángon főzd pár percig.

7. Ha a hagyma már megpuhult, add hozzá a fokhagymát, és főzd pár percig.

8. Add hozzá a paradicsomot, paprikát, zöldborsót, chorizót, sózd meg és borsozd meg, majd főzd össze.

9. A sült krumplit oszd el két hőálló kerámiatálba, halmozd rá a paradicsomos ragut és készíts egy mélyedést a tálak közepébe.

10. A mélyedésbe üss egy-egy tojást.

11. A serrano sonkát tépd 2-3 darabra és helyezd a ragu tetejére.

12. A flamenco tojást tedd az előre melegített sütőbe, és süsd amíg a tojás el nem készül.

 

Tippek a flamenco tojás elkészítéséhez

A flamenco tojást kerámia tálban szokták tálalni adagonként. Ha nincsenek kisméretű kerámia táljaid, akkor készítheted egy nagyobb hőálló edényben több adagot együtt, vagy egy olyan serpenyőben, amit be lehet rakni a sütőbe.

Bár a flamenco tojás úgy az igazi, ha sütőben sül a tojás, de ha gyorsabban és egyszerűbben akarod elkészíteni, akkor a tükörtojást megsütheted egy serpenyőben és a kész tükörtojást tálaláskor a ragu tetejére helyezed.

 

Flamenco tojás tálalása

A flamenco tojás friss, ropogós kenyérrel az igazi!

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel, és e-mailben megkapod az újabb cikkeket!
Email*
Név*

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.