Flamenco világnapja

flamenco világnapja

A flamenco világszerte nagyon népszerű, amit az is bizonyít, hogy már világnapja is van. A flamenco világnapját minden évben november 16-án tartják.

Flamenco világnapja története

A Junta de Andalucia terjesztette fel a flamencot a kulturális világörökségre 2009-ben. 2010-ben elindult a „Flamenco Soy” kampány, melynek keretében több mint 65.000 támogatót szereztek 70 országból.

A flamenco nem csak szülőhazájában, Andalúziában népszerű, hanem az egész világon, így több ezer rajongó támogatta a világ minden részéről a flamenco világörökséggé nyilvánítását.

Az UNESCO azt is számításba vette, hogy amellett, hogy a flamenco egy népszerű műfaj, egy professzionális tevékenység aminek a műveléséhez összetett művészeti tudásra van szükség, és hogy az egész világon jelen van a színházakban. A flamenco hosszú fejlődésen ment keresztűl, mire elérte mai formáját, amivel széleskörű nemzeti és nemzetközi elismerést szerzett. Ez a fejlődés nem állt meg, hiszen a flamenco folyamatos változásban van.

Hogyan ünneplik a flamenco világnapját?

A flamenco világnapját nem csak Andalúziában, hanem a világ számos pontján ünneplik a flamencót kedvelő, flamencót művelő emberek. Flamenco előadásokat, fesztiválokat, tánc kurzusokat, flashmobokat szerveznek a flamenco világnapja alkalmából, és próbálják népszerűsíteni a flamencót.

Mit jelent a flamenco azok számára, akik már maguk is művelik?

„Az érzések szabadsága, az élet minden fájó és örömteli pillanatával együtt, egy örökös honvágy.”

H. Kinga

„A flamenco egy tükör. Szerintem a tánc ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek. A láthatatlan világból merít és az érzelmekből táplálkozik. Egyfajta varázslat, ami a pillanatban születik.”

Bajnay Beáta

„Flamencot táncolni nehéz. Varázslatos és erőteljes élmény. Minden esetben megismételhetetlen és egyedi.”

Markó Éva

„Én azt érzem ilyenkor, hogy igazán élek. Föld és ég, múlt és jelen, Andalúzia és Budapest között táncolok, élek.”

Bucsás Györgyi

Ha érdekelnek a világnapok, nézd meg a világnapok listáját itt.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!