Flamenco könyv

flamenco könyv 3

A flamenco már az egész világot meghódította, olyannyira, hogy Spanyolországban a flamenco táncórákat több külföldi táncos látogatja, mint spanyol. A flamenco Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott a flamenco táncot oktatók száma, flamenco gitárral és flamenco énekkel is egyre többen foglalkoznak, flamenco előadások is rendszeresen születnek. A fejlődést jól jelzi, hogy 2010-ben megjelent az első magyar nyelvű könyv a flamencóról Bucsás Györgyi tollából.

flamenco könyv
Flamenco könyv

Flamenco eredete

A könyv első része a flamenco eredetével ismertet meg bennünket. Magam is több évig foglalkoztam flamenco tánccal, de ha megkérdezné egy ismerősöm, hogy pontosan honnan jön a flamenco csak pár mondatot tudnék mondani. Bevallom őszintén, engem általánosságban nem annyira érdekelnek a történelmi dolgok, szeretem csinálni a flamenco táncot és kész, kevésbé érdekel egy tudományos eszmefuttatás, arról hogy mi volt évszázadokkal ezelőtt. De ha már van egy ilyen könyv, ráadásul magyarul, természetesen elolvastam és meglepődtem, hogy mennyire érdekes, egyáltalán nem volt unalmas, nem ment bele túl mélyen a részletekbe, csak amennyire szükséges, teljesen magával ragadott. Annyira, hogy egy huzamban végigolvastam.

Flamenco műfajai

A második rész a flamenco műfajait mutatja be. Flamenco táncórán, mikor tanultunk egy újabb koreográfiát általában elhangzott pár szó arról a műfajról amit éppen tanultunk, ezért azokkal a műfajokkal, amiket már táncoltam többé-kevésbé tisztában vagyok, de jó volt a könyvben összefoglalóan olvasni a műfajokról és sok új dolgot is megtudtam a számomra már ismeretes műfajokról is.

Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan műfaj van, amiről még csak hallani sem hallottam, de most már legalább olvastam. Külön hasznos, hogy minden palonál a ritmika, a compas is fel van tüntetve.

Azt mondanám, hogy ez a fejezet kötelező olvasmány kell, hogy legyen azoknak, akik flamencót táncolnak, énekelnek vagy gitároznak.

flamenco könyv - flamenco műfajok

 

Az utolsó rész egy flamencoszótár, a flamencóban használt kifejezések és magyarázatuk gyűjteménye, ami szintén nagyon hasznos.

Mi lehetne jobb zárszó, mint a könyv fülszövege:

„Jóllehet a flamenco igazi hazája Andalúzia, de bárki átélheti, magára ismerhet benne, függetlenül attól, hogy a Föld mely pontján él.

Ebben a könyvben megtalálhatóak mindazon alapok, amelyek nélkülözhetetlenek a flamenco megértéséhez: a flamenco története, műfajainak bemutatása és egy flamencoszótár is.

Szól mindazoknak, akiket érdekel az andalúz kultúra, akik láttak már flamenco-előadást és megérintette őket, vagy esetleg maguk is táncolnak, énekelnek, gitároznak.”

Flamenco könyv vásárlása

A Flamenco könyvet itt tudod megrendelni, vagy a Roxy Stúdió (XIII, Bp, Tátra u. 4) recepcióján megvásárolni.

Olvastad a könyvet?

Írd meg kommentbe hogy tetszett!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!