Karácsonyi ajándék tippek flamencósoknak

flamenco cipő

Közeledik a karácsony, gondolom mindenkinek az agya azon pörög, hogy mivel lepje meg családtagjait, barátait. Ha valakinek van hobbija, akkor általában adja magát, hogy olyan ajándékot vegyünk, ami kapcsolódik a hobbihoz. De vajon ez mindig jó ötlet?

Készítettem egy felmérést a flamencósok között, hogy mennyire szeretnek flamenco témájú ajándékot kapni, és milyen ajándéknak örülnek a legjobban.

Általánosságban elmondhatom, hogy akik flamencóval foglalkoznak, szeretnek flamenco témájú ajándékot kapni (legalábbis akik kitöltötték a kérdőívet :-))

Milyen ajándékok voltak a legnépszerűbbek?

Spanyolországi utazás

Hát ezen nem lepődtem meg, létezik olyan ember egyáltalán aki ne örülne egy spanyolországi utazásnak? Ezzel nem nagyon lehet mellélőni, de azért azt jó figyelembe venni, hogy a flamencósok jobban örülnek egy tánckurzussal megspékelt spanyol útnak. Jó ötlet lehet valamelyik flamenco fesztivált meglátogatni, például a híres Festival de Jerezt.

Tisztában vagyok vele, hogy egy spanyol út elég nagyvonalú karácsonyi ajándék és viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, nézzük milyen egyéb pénztárca barátabb ajándékötletek vannak még.

spanyol út

Belépő flamenco előadásra

Ez már sokkal kisebb pénzügyi keretből is kivitelezhető, és a népszerűségi lista élén végzett a felmérést kitöltők között. Ezen a linken megtalálod a flamenco előadások listáját.

Flamenco cipő

A flamenco tánc egyik legfontosabb kelléke a jó flamenco cipő és cipőből sosem elég. Nem véletlenül volt ez is népszerű a felmérésben. Annyit hozzátennék, hogy bármilyen cipő vásárlása nem egyszerű dolog, flamenco cipő vásárlása meg végképp. Azt senkinek nem tanácsolom, hogy meglepetésként előre megvegyen ajándékba egy flamenco cipőt, mert kicsi az esély, hogy el tudja találni a kívánt fazont, színt, méretet. Vagy egyeztessél a megajándékozni kívánt személlyel, hogy milyet cipőre vágyik és együtt vegyétek meg, vagyis inkább rendeljétek meg, mert igazán jó flamenco cipőt csak külföldön lehet kapni. Vagy ha mindenképpen meglepetést szeretnél, akkor egy flamenco cipőről készült képet csomagolj be, mintha egy cipő utalvány lenne, és ezt add át. Az ünnepek után meg lássatok neki a cipő kiválasztásának, megrendelésének.

flamenco cipő

Flamenco szoknya, flamenco kendő

Jó ajándék lehet egy flamenco szoknya vagy egy szép flamenco kendő, de itt is hasonló dolgokra kell figyelni, mint a cipőnél. Flamenco szoknyánál, ruhánál mindenképpen fontos, hogy jó méretű legyen, ezeket általában varratni szokták, nem pedig készen vásárolni. Szóval ha flamenco szoknyával szeretnél valakit meglepni karácsonyra, itt is érdemes egyeztetni a megajándékozottal. Flamenco kendőnél nincsen méret probléma, de én azt tapasztalom, hogy a flamenco táncosoknak nagyon kifinomult ízlése van, és általában nagyon határozott elképzelésük van, hogy milyen színű, mintájú, rojtozatú kendőt szeretnének. Szóval itt is jobb kerülni a meglepetést.

Flamenco cd, dvd

Meglepetésemre a flamenco cd és dvd is népszerű volt a felmérésben. Bevallom, én azt gondoltam, hogy a XXI. században, mikor az interneten szinte bármi elérhető a cd és dvd már halott technológiának számít, de a megkérdezettek arról számoltak be, hogy örülnének flamenco cd-nek vagy dvd-nek. A felmérés szerint az oktató cd-nek, dvd-nek jobban örülnek mint egy flamenco előadásról készült lemeznek.

Flamenco könyv

Flamenco könyv is népszerű volt a felmérésen, és ez könnyen beszerezhető. 2010-ben került kiadásra egy magyar nyelvű könyv a flamencóról, amiben a flamenco eredetéről, flamenco műfajairól lehet olvasni és tartalmaz még egy flamenco szótárt is. Táncosok számára nagyon hasznos információkat tartalmaz.

Kattints ide további információkért a könyvről.

flamenco könyv
Flamenco könyv

 

Hordozható gyakorló padló

A hordozható flamenco padlónak köszönhetően bárhol, és bármikor lehet gyakorolni, akár lakásban, ezáltal megvédve a lakás padlóját, és a saját ízületeket is, mivel a gyakorló padló szivacsos rétege gondoskodik az izületek védelméről is. És a szabadban is lehet használni, ha épp a friss levegőn szeretnéd a legújabb flamenco kopogásokat tökéletesíteni. Szuper ajándék minde flamenco táncos számára, további információ a dosgolpes honlapon.

 

Te milyen ajándéknak örülnél a legjobban? Írd meg kommentben!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!

2 Comments on “Karácsonyi ajándék tippek flamencósoknak”

 1. Hamarosan utazom Spanyolországba (Semana Santa, Granada). Úgy gondolom, hogy hozhatnék onnan ajándékba flamenco kendőt.Talán még praktikusabb, ha az ajándékot itthon veszem meg.
  Hol lehet Magyarországon flamenco kendőt beszerezni?
  Illetve, ha mégis Spanyolországban veszem meg, hol lehet ilyent kapni, és mire figyeljek a vásárlásnál?
  Üdv: Vincze László, Baja

  1. Kedves László,
   Nem tudok olyan helyet Magyarországon, ahol flamenco kendőt lehetne vásárolni. Általánosságban elmondható hogy Magyarországon nagyon kevés flamenco felszerelést, kiegészítőt árulnak, így általában mindenki Spanyolországban vásárolja ezeket, vagy az internetről rendeli.
   Azt javaslom, ha Spanyolországba utazik, ott vásároljon. Vannak külön flamenco boltok, ahol cipőtől kezdve ruhán át fülbevalóig bármit meg lehet kapni.
   Nem tudom, milyen célra akarja használni a kendőt, a kisebb méretűeket az öltözet kiegészítőjeként használják, a vállukra terítik. Tánchoz nagy méretű kendőre van szükség, ha kinyújtja a karjait oldalra a kendővel, a kendő valamivel hosszabb legyen, mint a karja.

Comments are closed.