A wellington csirkemell alapból nem egy spanyol étel, de az ételre a koronát a spanyolok büszkesége, a serrano sonka adja. Egy igazán látványos, különleges fogás, ami vendégváróként és ünnepi alkalmakon is megállja a helyét. Egyre többen készítik nálunk is ezt a karácsonyi csirkemell receptet.
Hozzávalók:
2 darabhoz
- 1 egész csirkemell filé (2 fél, kb. 50 dkg)
- 50 dkg gomba
- 6 szelet serrano sonka
- 2 csomag levelestészta
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín (30 %-os)
- 1 evőkanál mustár
- 1 db tojássárgája
- só
- bors
- kakukkfű
- 3 evőkanál olaj
Wellington csirkemell elkészítése:
1.Melegíts fel 2 evőkanál olajat, és a csirkemellet süsd nagy lángon kb. 4 percig, hogy minden oldalán kérget kapjon. Ha elősütötted a csirkét vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
2. Készítsd el a gombás tölteléket. Ehhez aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát és szeleteld fel a gombát.
3. A maradék olajat hevítsd fel, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add a hagymához a fokhagymát és a gombát, és párold meg a gombát, míg össze nem esik. Fűszerezd a gombát sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel. Ha már megpuhult a gomba add hozzá a tejszínt, keverd össze, és hűtsd ki.
5. Tekerd ki a levelestésztát, úgy, hogy a papír az alján maradjon, így könnyebb lesz feltekerni.
6. Helyezd a leveles tésztára a serrano sonka szeleteket hosszában, úgy hogy egy kicsit fedjék egymást.
7. Kend a gombát a sonkaszeletekre.
8. A csirkemellet kend meg mustárral, és helyezd a gomba tetejére úgy, hogy a teteje (domború fele) legyen lefelé.
9. A papír segítségével tekerd fel a leveles tésztát, és a végeit csomagold be. A maradék tésztából készíthetsz díszítést a wellington csirkemellre.
10. Habarj el egy tojássárgáját, és azzal kend le a leveles tésztát.
11. Tedd a wellington csirkemellet 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 percig.
12. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és pihentesd 10-15 percig, utána tudod szépen felszeletelni.
Ha szereted a csirkés ételeket, nézz körül a csirkemell-receptek.hu honlapon!