Minden nemzetnek megvan a saját lecsó változata, ahogy nekünk, magyaroknak is, a franciáknál a ratatouille, és a spanyoloknál a pisto.
Az alapanyagok hasonlóak, hagyma, paprika, paradicsom, és a pistoba raknak még cukkinit és kerülhet bele padlizsán is. Ahogy az ilyen típusú recepteknél lenni szokott, ahány ház, annyi szokás, azaz minden családnak megvan a saját, egyedi pisto receptje.
A pisto egy univerzális étel, előételként, köretként és főételként is lehet fogyasztani. Ha főételként tálalják, akkor adnak még mellé tükörtojást, főtt tojást, vagy sonkát és friss kenyeret. Akár tészta ételek tölteléke is lehet, mint például az empanada.
A pisto másik előnye, hogy hidegen, melegen, langyosan is lehet fogyasztani, és előre is el lehet készíteni, mert másnapra még sokkal finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízek.
Spanyol lecsó hozzávalók:
2 adaghoz
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
- 1 db zsenge cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
feltétnek: tükörtojás
Spanyol lecsó elkészítése:
1.Karikázd fel vékonyan a fokhagymát és vágd félfőre a vöröshagymát.
2. A paprikát csíkozd fel kb. 3 cm hosszú csíkokra.
3. Melegítsd fel az olívaolajat, tedd bele a fokhagymát, és közepes lángon süsd, míg kicsit meg nem barnul, de vigyázz, meg ne égjen!
4. Add a vöröshagymát az olajhoz, sózd meg, és kevergetve párold üvegesre.
5. Add a felcsíkozott paprikát a hagymához, és főzd alacsony lángon 10 percig.
6. Kockázd fel a paradicsomot, add a spanyol lecsóhoz és főzd még kb. 5 percig.
7. Közben darabold fel a cukkinit, ehhez karikázd fel kb. fél cm vastag karikákra, majd negyedeld el őket.
8. Add hozzá a cukkinit a passatát, sózd és borsozd, és fedő alatt alacsony lángon főzd még 20-30 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak és össze nem esnek.
További magyar és külföldi lecsó receptekért látogass el a lecso.info.hu honlapra!
Ha szereted a cukkinis ételeket, nézz körül a cukkinireceptek.hu weboldalon!