A halottak napja Mexikóban az egyik legfontosabb vallási ünnep, látványos jelmezekkel, meghökkentő sminkkel, felvonulásokkal, eszem-iszommal és „pan de muerto”-val, ami szó szerinti fordításban a halál kenyerét jelenti.
Mexikói halottak napjáról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.
A spanyol halottak napjához is több étel kapcsolódik, mint például a sült gesztenye, vagy pannellet, a mexikói halottak napján pan de muerto-t készítenek. Spanyol halottak napi szokásokról a linkre kattintva tudsz olvasni.
A pan de muerto egy édes pékáru, a brióshoz lehetne hasonlítani, amit általában narancshéjjal, narancsvirágvizzel, ánizzsal ízesítenek, hasonlóan mint a spanyol karácsonyi kalácsot, a roscón de reyest, ez régiótól függ. Kör alakban csont motívumokkal szokták díszíteni, ami az elhunytat jelképezi, a kör pedig az élet körforgását. Általában egy sült könnycsepp is van a kenyéren, amely Chīmalmā istennő könnyeit képviseli az élők számára. Fontos kísérője a fahéjjal ízesített forró csokoládé, hasonlóan a churroshoz, ami igazán jól jön a hűvös novemberi napon.
Pan de muerto hozzávalók:
- 60 ml víz
- 12 gramm élesztő
- 1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához
- 650 gramm liszt
- 4 db tojás
- 200 gramm sűrített tej
- 5 gramm só
- 5 ml vanília kivonat
- 12 gramm reszelt narancshéj
- 150 gramm kristálycukor
- 200 gramm vaj
A tetejére:
- 2-4 evőkanál vaj
- cukor
Pan de muerto elkészítése:
1.Keverj el egy kiskanál cukrot a langyos vízben, morzsold bele az élesztőt és futtasd fel.
2. Tedd egy tálba a lisztet, tojásokat, sót, sűrített tejet, vaníliát, reszelt narancshéjat, és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd össze, míg nagyjából össze nem áll. Ezt csinálhatod kézzel, vagy robotgéppel is.
3. Ha a tészta nagyjából összeállt, felváltva add hozzá kis adagokban a vajat és a cukrot. Dagaszd kb. 10-15 percig, míg a vajat egyenletesen el nem dolgozod a tésztában.
4. Vajazz ki egy edényt, tedd bele a tésztát, takard le, és keleszd, míg duplájára nem nő, ez kb. 3-4 óra.
5. Ha megkelt, óvatosan gyúrd át, és oszd 5 egyforma részre
6. 4 darabból formázz cipókat, és letakarva keleszd 30 percig.
7. Az ötödik tészta darabból formázd meg a csontokat a cipók tetejére.
8. Egy kevés vízzel kend meg a cipókat és helyezd rájuk a díszítést, majd pihentesd őket még 2 órát, míg duplájára nem kelnek.
9. Tedd a bucikat 180 fokra előmelegített sütőbe, és 18-20 perc alatt süsd őket aranybarnára.
10. A megsült cipókat vedd ki a sütőből és pihentesd kb. 10 percig.
11. Kend meg olvasztott vajjal a tetejüket és szórd meg cukorral.