Pan de muerto – mexikói halottak napi kenyér

pan de muerto, mexikói halottak napi kenyér

A halottak napja Mexikóban az egyik legfontosabb vallási ünnep, látványos jelmezekkel, meghökkentő sminkkel, felvonulásokkal, eszem-iszommal és „pan de muerto”-val, ami szó szerinti fordításban a halál kenyerét jelenti.

Mexikói halottak napjáról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

A spanyol halottak napjához is több étel kapcsolódik, mint például a sült gesztenye, vagy pannellet, a mexikói halottak napján pan de muerto-t készítenek. Spanyol halottak napi szokásokról a linkre kattintva tudsz olvasni.

A pan de muerto egy édes pékáru, a brióshoz lehetne hasonlítani, amit általában narancshéjjal, narancsvirágvizzel, ánizzsal ízesítenek, hasonlóan mint a spanyol karácsonyi kalácsot, a roscón de reyest, ez régiótól függ. Kör alakban csont motívumokkal szokták díszíteni, ami az elhunytat jelképezi, a kör pedig az élet körforgását. Általában egy sült könnycsepp is van a kenyéren, amely Chīmalmā istennő könnyeit képviseli az élők számára.  Fontos kísérője a fahéjjal ízesített forró csokoládé, hasonlóan a churroshoz, ami igazán jól jön a hűvös novemberi napon.

Pan de muerto hozzávalók:

  • 60 ml víz
  • 12 gramm élesztő
  • 1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához
  • 650 gramm liszt
  • 4 db tojás
  • 200 gramm sűrített tej
  • 5 gramm só
  • 5 ml vanília kivonat
  • 12 gramm reszelt narancshéj
  • 150 gramm kristálycukor
  • 200 gramm vaj

A tetejére:

  • 2-4 evőkanál vaj
  • cukor

Pan de muerto elkészítése:

1.Keverj el egy kiskanál cukrot a langyos vízben, morzsold bele az élesztőt és futtasd fel.

2. Tedd egy tálba a lisztet, tojásokat, sót, sűrített tejet, vaníliát, reszelt narancshéjat, és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd össze, míg nagyjából össze nem áll. Ezt csinálhatod kézzel, vagy robotgéppel is.

3. Ha a tészta nagyjából összeállt, felváltva add hozzá kis adagokban a vajat és a cukrot. Dagaszd kb. 10-15 percig, míg a vajat egyenletesen el nem dolgozod a tésztában.

4. Vajazz ki egy edényt, tedd bele a tésztát, takard le, és keleszd, míg duplájára nem nő, ez kb. 3-4 óra.

5. Ha megkelt, óvatosan gyúrd át, és oszd 5 egyforma részre

6. 4 darabból formázz cipókat, és letakarva keleszd 30 percig.

7. Az ötödik tészta darabból formázd meg a csontokat a cipók tetejére.

8. Egy kevés vízzel kend meg a cipókat és helyezd rájuk a díszítést, majd pihentesd őket még 2 órát, míg duplájára nem kelnek.

9. Tedd a bucikat 180 fokra előmelegített sütőbe, és 18-20 perc alatt süsd őket aranybarnára.

10. A megsült cipókat vedd ki a sütőből és pihentesd kb. 10 percig.

11. Kend meg olvasztott vajjal a tetejüket és szórd meg cukorral.

forrás

Még több flamenco, Spanyolország cikk!

Összegzés
recipe image
Recept neve
Pan de muerto
Közzétéve
Teljes elkészítési idő