Mindenszentek Spanyolországban

mindenszentek Spanyolországban

Mindenszentek, spanyolul Todos Los Santos Spanyolországban is fontos ünnepnek számít. November 1. munkaszüneti nap, amikor az emberek elutaznak a szülővárosukba, falujukba, és virágot visznek elhunyt rokonaik sírjára.

A spanyolok úgy tartják, hogy két születésnapjuk van. Az egyik, mikor megszülettek, a másik pedig védőszentjük napja. Védőszentnek azt tartják, akiről elnevezték őket.

Mindenszentek napján kilátogatnak a temetőbe, és virágokkal, mécsesekkel feldíszítik elhunyt szeretteik sírját. 

Spanyol mindenszentekhez kapcsolódó ételek

A legtöbb ünnepnek megvannak a jellegzetes ételei, így mindenszentek ünnepéhez is több étel kapcsolódik.

Sült gesztenye

Az egyik ilyen étel a sült gesztenye (castañas), amit Maria La Castañada, a gesztenye árus emlékére fogyasztanak.

Pannellet

A pannellet, fenyőmagba forgatott marcipán szintén jellegzetes étel mindenszentekkor. Ez a hagyomány azokból az időkből ered, mikor ételt hagytak a halott teste mellett.

Huesos de santo

Huesos de santo szintén egy marcipános édesség, aminek a közepén cukros, tojássárgás töltelék van. Az alábbi videóban megnézheted hogyan készítik.

Buñuelos de viento

Buñuelos de viento fahéjas cukorba forgatott fánk, amit szintén hagyományos étel mindenszentekkor Spanyolországban.

Katalóniában jellemző az édes burgonya, el bonaito fogyasztása is.

A X. században mindenszenteket még májusban ünnepelték, de a katolikus egyház áthelyezte a dátumát november 1-re, hogy így semlegesítse a halloween előfutárának számító pogány fesztivált, amit október végén tartottak. Azt gondolták, hogy ilyenkor megszűnik a határ az élők és holtak között. A katolikus egyház ezért kezdte november 1-én ünnepelni a mindenszenteket.

Spanyol hagyományok

Az ételeken kívül egyéb hagyományok is kapcsolódnak mindenszentekhez Spanyolországban.

Az egyik ilyen a Don Juan Tenorio előadás, amit több mint egy évszázada játszanak mindenszentekkor. A történet arról szól, hogy Don Juan hogyan választ a megváltás és a pokol között. Mindenszentekhez kapcsolódva a darab harmadik részét egy temetőben játszák, ahol Don Juan sajnálatát fejezi ki és bocsánatot kér halott menyasszonyától, hogy elhagyta őt.

Cadiz tartományban utcai vásárt szoktak rendezni, felvonulásokkal, gyerek programokkal, sült gesztenyével és ánizs likőrrel. Ezek a programok általában már pár nappal mindenszentek előtt elkezdődnek.

Ha ebben az időszakban látogatsz Spanyolországba, akkor készülj rá, hogy november 1-én az üzletek zárva vannak, a közlekedés nehézkesebb, mert ilyenkor mindenki útra kel. Ha lehetőséged van látogass el egy temetőbe, és kóstold meg a mindenszentekkor hagyományos ételeket!

Hogyan ünneplik a halottak napját Mexikóban? Látványos jelmezekkel, ijesztő sminkkel, felvonulásokkal. Tudj meg mindent a mexikói halottak napjáról a linkre kattintva!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!