Világhírű flamenco táncos járt Budapesten!

Mercedes Ruiz flamenco kurzus

Mercedes Ruiz flamenco  táncművész egyenesen Jerez De La Fronterából, a flamenco andalúz őshazájából érkezett Budapestre november végén. Bár Mercedes Ruiz már az egész világot bejárta flamenco társulatával, most nem egy újabb fellépés miatt érkezett Budapestre.

Vajon milyen egyéb célból látogatott el hozzánk?

Magyarországon él jó néhány ember, akik nagy rajongói a flamencónak, és rajongásuknak nem csak nézőként hódolnak, hanem maguk is flamencót táncolnak. Folyamatosan szeretnének fejlődni, és ehhez akár még Spanyolországba is elutaznak, vagy Magyarországra hívják a legjobb flamenco táncosokat. Mercedes Ruiz most Bucsás Györgyi meghívására érkezett Budapestre hogy tartson egy intenzív flamenco kurzust a magyar flamenco kedvelőknek. Bucsás Györgyi közel 10 éve ismeri Mercedes Ruizt, már évtizedek óta foglalkozik flamenco tánccal és flamenco tánctanítással, és már több hasonló flamenco kurzust szervezett.

Mercedes Ruiz flamenco kurzus Budapest
Haladó csoport

A flamenco kurzuson középhaladó, haladó és bulerias (flamencón belül több féle stílus, tánc van, a bulerias az egyik) órákon lehetett részt venni.

Ellátogattam a 4 napos kurzus utolsó napjára. Arra számítottam, ahogy belépek az épületbe, géppuska szerű kopogást fogok hallani és egyből tudni fogom, melyik teremben vannak a flamenco táncosok. Ez nem így történt, kuncogást és nevetgélést hallottam, ebből már tudtam, hogy jó hangulatban telik a flamenco óra.

Mercedes Ruiz flamenco kurzus

Mikor beléptem a táncterembe, a haladó csoportnak volt flamenco táncórája, és Mercedes épp azt magyarázta és mutatta, hogy az egyik karmozdulatot hogyan kell tökéletesen kivitelezni. Egyből feltűnt, hogy mennyire közvetlen a tanítványokkal.

A tánctanításban gyakran van egyfajta hierarchia tanár és tanítvány között, nem véletlenül használják a balett mester kifejezést, és gyakran várnak el a mesterek feltétlen elfogadást és tiszteletet a tanítványoktól és nem mindig tekintik egyenlő partnernek a tanítványokat, hanem direkt éreztetik, hogy ők a tanítványok felett állnak és olyan légkört alakítanak ki a táncórán, hogy a tanítványokban feszültség van, hogy jaj csak el ne rontsak valamit.

Mercedes ennek pont az ellenkezője volt! Ahogy az előbb is írtam nagyon közvetlen volt a tanítványokkal, kedves és figyelmes. Egyesével is odament az emberekhez, hogy kijavítson egy-egy mozdulatot, még azokhoz is, akik a hátsó sorban próbáltak megbújni. Ha az kellett ahhoz, hogy valaki megérezzen egy mozdulatot, akkor akár letérdelt melléés megfogta a csípőjét, hogy segítsen rátalálni a tökéletes mozdulatra. És mindezt úgy, hogy mindenki szárnyakat kapott egy-egy személyes instrukció után. Ha kellett bátorította kicsit az embereket, például volt, hogy a bulerias koreográfiát csak ketten táncolták el. Először persze senki nem akart kiállni a többiek elé, jöttek a kifogások, hogy én ezt nem tudom jól és hasonlók, de aztán ahogy elkezdődött a zene, a lányok elfelejtettek mindent, csak a táncnak adták át magukat és minden egyes mozdulatuk arról árulkodott, hogy mennyire élvezik.

Mercedes Ruiz flamenco kurzus Budapest

A kedvenc pillanataim azok voltak, mikor a csoportok végigtáncolták a tanult koreográfiát, és a végén mindenki bár fáradtan, de fülig érő mosollyal és boldogságtól sugárzó arccal állt vissza a helyére, akkor táncoljuk el még egyszer!

Mercedes Ruiz flamenco kurzus Budapest

 

Akárkit kérdeztem meg a résztvevők közül, hogy tetszik neki a flamenco tanfolyam, kivétel nélkül mindenki nagyon elégedett volt, és szuperlatívuszokban beszélt Mercedeszről, hogy milyen kedves, figyelmes, és jó tanár. A táncórák jól fel vannak építve, tudják követni és jól meg tudják tanulni a tánclépéseket. Volt, aki azt mondta, hogy számára az a legnagyobb élmény, hogy egy ilyen nagyszerű flamenco táncos mögött állhat és láthatja közelről hogy táncol és lesheti el a mozdulatait.

Kicsoda Mercedes Ruiz?

Mercedes Ruiz egészen fiatalon kezdett flamenco táncot tanulni, 7 éves korában már színpadra lépett, számos ismert flamenco társulat tagja volt, és többszörös díjnyertes szóló flamenco táncos, mikor  2003-ban megalapította saját flamenco társulatát. Mercedes Ruiz flamenco társulata folyamatosan járja a világot, Oroszországtól Dél-Amerikáig, Londontól Japánig számos helyen megfordultak, 2014-ben még Budapesten is láthatta őket a flamencót kedvelő közönség. Mercedes Ruiz flamenco társulata nem csak külföldön arat sikereket, hanem a Spanyolországban rendezett flamenco fesztiválokon is.

 

A résztvevők mondták Mercedes Ruiz  flamenco tánctanfolyamáról:

 

Imádtam Mercedest, köszönöm, Bucsás Györgyi! Többet tudtam meg a táncról és magamról – még nem csiszolódtunk össze eléggé :-)Szóval még, még, még!”

 

„Számomra az volt a legnagyobb élmény, hogy Mercedes mit hozott ki belőletek lányok. Igaz, másképp, más stílussal, de ott égett és vibrált bennetek a flamenco minden élménye, amit csak egy flamenco táncosban érezni. Igazi élményt nyújtott, ahogy ti táncoltatok, mikor a végén felvettem az egészet és láttalak benneteket. Bennetek megvan abból minden, ami után törekedtek. Köszönet Györgyinek, és Mercedesnek, hogy itt Pesten most egy kicsit Itt volt Mercedesszel együtt Madrid is. Még egyszer gratulálok és köszönöm, hogy az egésznek kis része lehettem.”

Mercedes Ruiz flamenco kurzus Budapest
Középhaladó csoport

 

„Mercedes egy angyal!”

 

„Egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy lábam vagy a derekam fáj jobban, de mindenképp megérte, akárhogy is alakul a reggel! Szerintem a többiek nevében is írhatom, hogy nagyon köszönjük Györgyinek, hogy megszervezte ezt nekünk és Mercedesnek hogy ilyen szuper kurzust tartott!  Személy szerint nekem külön élmény volt Marianast táncolni, tudva a kontextust és hallgatva, hogy „yo vengo de Hungría” sorokat… Jövőre ugyanitt!”

forrás: facebook Mercedes flamenco kurzusa

Mercedes Ruiz flamenco kurzus Budapest
Bulerias csoport

 

Akik most részt vettek a flamenco kurzuson, biztos vagyok benne, hogy alig várják, hogy újra jöhessenek.

 

Akinek ez a flamenco kurzus kimaradt, annak remélem ez a beszámoló kedvet csinál, hogy legközelebb ő is táncoljon.

 

Köszönet Bucsás Györgyinek a szervezésért, és Kozma Richárdnak, az Alma Flamenca és Brisa del Aire flamenco gitárosának, hogy szolgáltatta a talpalávalót.

Milyen tánc a Marianas? Ebből a cikkből kiderül.

Ha ki szeretnéd próbálni a flamenco táncot, akkor a flamenco oktatás menüpont alatt megtalálod az összes flamenco tánctanfolyamot.

Frissítés!

2023. áprilisában Mercedes Ruiz újra Budapestre látogat:

.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!