A serrano sonka az egyik legismertebb spanyol étel, ami már Magyarországon is könnyen beszerezhető. Önmagában is finom, serrano sonkás szendvicset is készíthetünk belőle, vagy serrano sonka chipset!
A ropogós serrano sonka chipset roppant egyszerű elkészíteni, és finom szédhidrátszegény ropogtatni való lehet belőle, amit paleo étrendbe is lehet illeszteni.
Ezen kívül remek kísérője lehet a különböző krémleveseknek, mint például a dinnye gazpacho, vagy húsvétkor a tormakrémleves.
És ha villantani szeretnél a vendégek előtt egy olyan étellel, ahol különféle textúrák szerepelnek, ízletes, és látványos, akkor a serrano sonka chipset díszítésként is felhasználhatod.
Serrano sonka chips elkészítése
Többféle módszer is létezik a sonka chips elkészítésére, szerencsére egyik sem bonyolult. A lényeg, hogy a sonkából eltávolítsuk a nedvességet és zsírt, és így egy ropogós ízbombává változzon.
Először melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, és helyezd rá a serrano sonka szeleteket. Fontos, hogy a sonka vékonyra legyen szeletelve, és egyforma vastagságúak legyen. Mivel általában szeletelve lehet kapni, így ezzel valószínű nem lesz gond.
Tegyél egy sütőpapírt a sonka szeletek tetejére, és tegyél rá valami nehezéket, például egy másik tepsit. Erre azért van szükség, hogy sütés során ne púposodjon fel.
Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 20 percig.
Vedd ki a sütőből, tedd félre, és hűtsd szobahőmérsékletűre. Ne lepődj meg, hogy a sütőből kivéve még nem lesz ropogós, ahogy kihűl megkeményedik. Attól függően, hogy mire és hogyan szeretnéd felhasználni, törhetsz belőle kisebb-nagyobb darabokat.
Serrano sonka chipset mikróban is készíthetsz. Szintén két papír közé kell helyezni a sonka szeletet, és süsd a mikróban 40 másodpercig, majd vedd ki, és nézd meg az állagát. Az eredmény függ a mikro teljesítményétől is, de valószínű ez még nem lesz elég a kívánt eredményhez. Tedd be újabb 30 másodpercre, majd vedd ki, pihentesd kicsit, és nézd meg az állagát. Ha szükséges, ismételd meg még egyszer.
Caprese saláta csirkemellel sonka chipssel