Flamenco elmélet a gyakorlatban

flamenco workshop4

A Brisa del Aire flamenco együttes tagjai, (Böröcz Petra, Váncza Dominika és Kozma Richárd) egy különleges flamenco workhopot hirdettek, ahol azt vállalták, hogy a flamenco dalok és táncok szerkezeti sajátosságaival ismertetik meg a résztvevőket.

Mikor megérkeztem, már javában tartott a foglalkozás, az elejéről sajnos lemaradtam :-(. Körben ültek a résztvevők és szorgalmasan jegyzeteltek. Bevallom őszintén jegyzetelésre nem számítottam.

flamenco workshop1

Éppen arról volt szó, hogyan jelez egymásnak az énekes a gitáros és a táncos produkció közben. Mert a flamenco egészen különleges műfaj a tekintetben, hogy a zenészek és táncosok kommunikálnak egymással. A legtöbb tánc esetében az van, hogy a táncosok alkalmazkodnak a zenéhez, követik a zene ritmusát. Mivel az esetek többségében cd-ről szól a zene, így nem is tehetnek mást, de a lényeg, hogy a zene egy fix dolog, és akkor is így lenne, ha egy zenekar játszana élőben.

A flamencóban viszont a táncosnak is van beleszólása a zene alakulásába, és tánc közben jelezni tudja az énekes és gitáros felé, hogy mit szeretne, például még egy versszak éneket. Itt nem arra kell gondolni, hogy két lépés között kiszól az énekesnek vagy elkezd mutogatni, hanem azzal, hogy milyen tánclépéseket csinál annak van jelentése az énekes és gitáros felé, akik ezt értelmezni tudják.

De nem csak elmélet volt, Böröcz Petra, Váncza Dominika és Kozma Richárd a Brisa del Aire flamenco együttes tagjai megmutatták nekünk a gyakorlatban hogy is működik ez.

flamenco workshop, böröcz Petra

Azt fontos megjegyezni, ha színpadon látunk egy flamenco előadást, ott általában előre kidolgozott koreográfiákat táncolnak, zenéket játszanak, és nem az előadás közben születik meg a produkció. Ilyen improvizatív előadásokkal leginkább tablaokban lehet találkozni.

Mi a tablao? Kattints ide ha többet szeretnél tudni róla!

A mostani workshopon a tango paloról, azon belül is a remate és llamada szerepéről volt szó. (A remate és llamada a koreográfia bizonyos részeinek az elnevezései). Tisztázásra kerültek olyan kérdések, ha a llamada felhívást jelent, akkor miért a versszak végén van, és hasonlók. A résztvevők megtanultak egy egyszerű rematet-t és llamada-t, és a fő hangsúly azon volt, hogy érezzék, a zenében hol és mikor van a helyük ezeknek a lépéseknek.

flamenco workshop3

Elhangzott egy hasonlat a flamenco és a nyelvtanulás között, ami szerintem nagyon találó. Ha idegen nyelvet tanulunk, megtanulhatunk rengeteg szót, de a nyelvtan segítségével tudunk a szavakból értelmes mondatokat alkotni. A nyelvtan segítségével ugyanabból az öt szóból teljesen más értelmű mondatokat is készíthetünk. A flamencóban a tánclépések a szavak, a nyelvtan pedig azon dolgok megértése, hogy hol és mikor van a remate vagy llamada. Amikor egy flamenco tanfolyamon megtanul valaki egy koreográfiát, ha nincsen tisztában ezen ismeretekkel, az olyan, mintha szó szerint megtanulna egy idegen nyelvű szöveget. Azt egyben vissza tudja mondani, de ha belekérdeznek akkor nem fog tudni válaszolni, és nem fog tudni saját mondatokat alkotni.

flamenco workshop, kozma richárd, váncza dominika

Én úgy láttam, hogy a résztvevők hasznosnak találták ezt a workshopot és jól is érezték magukat. A táncórákon ugyan szóba kerülnek ezek az elméleti dolgok, de ott általában a koncentrációjukat teljes mértékben lekötik a tánclépések memorizálása.

flamenco workshop7

 

Ezen a workshopon volt lehetőség részletesebben foglalkozni olyan témákkal, amire a flamenco táncórák keretében kevésbé jut idő. Szerintem már csak azért érdemes részt venni, mert élő zenére lehet táncolni! Mert nem csak elmélet volt, hanem sok tánc és zene is, ahogy a képeken is láthatjátok. Sajnos ritkán van lehetőség élő zenére táncolni, pedig teljesen más érzés, mint cd-re, ezt mindenkinek ki kell próbálnia egyszer!

Aki most lemaradt, ne aggódjon, mert februárban folytatódik ez a sorozat.

Kapcsolódó cikk!

Ha többet szeretnél tudni a flamenco gitáros és táncos közti kommunikációról, javaslom a következő cikket, ahol egy video is segít megmutatni hogyan működik ez a gyakorlatban. Te beszélni flamenco?

Még több flamenco, Spanyolország cikk!