Apák napja Spanyolországban

Az anyák napjáról szinte már mindenki hallott, az apák napja még kevésbé ismert ünnep, pedig már számos országban megemlékeznek az édesapákról is. Így van egy Spanyolországban is. Ismerd meg, mikor és hogyan ünneplik az apák napját Spanyolországban!

Hogy mondják spanyolul az apák napját?

Día del Padre, Dia del Pare, Día do Pai

Mikor ünneplik apák napját Spanyolországban?

Az apák napja dátuma nem egységes a világon. A legtöbb országban, köztük Magyarországon is, június harmadik vasárnapján ünneplik.

De Spanyolországban nem júniusban, hanem március 19-én, Szent József (San José) napján tartják az apák napját.

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.

Egyre több ország átvette az apák napja ünneplését, így Spanyolország is de a dátumát módosította, hogy a katolikus naptárba illeszkedjék, ezért március 19. Szent József napja lett az apák napja Spanyolországban.

Mária férje, József megtestesíti a szerető férj és apa képét, és a katolikus hagyományban József a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a haldoklók védőszentje.

Hogyan ünneplik az apák napját Spanyolországban?

Korábban apák napja, március 19-e munkaszüneti nap volt egész Spanyolországban. Ma már nincsen így, de ünnepnek számít Valenciában, Galiciában, Murciában, Navarrában és Baszkföldön.

Valenciában egy másik ünnep is kapcsolódik március 19-éhez, a Las Fallas, ami egy több napos ünnepsorozat, de a csúcspontja március 19-én éjszaka van.  Ezt az ünnepet Szent József, az ácsok védőszentjének tiszteletére rendezik. Az ötlete az ácsoktól ered, akik a tél végével elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket és a tavaszt tiszta lappal indítsák. Az egész olyan, mint egy hatalmas szilveszteri buli karnevállal, felvonulással, petárdákkal, és örömtüzekkel.

las fallas valencia tűz

Valencián kívül a gyerekek felköszöntik édesapjukat. Vannak, akik reggelit készítenek számukra, és az ágyba viszik az apukáknak. A kisebbek kézműves alkotásokkal kedveskednek. A család együtt tölti az időt, közösen elmennek étterembe.

Még több információért az apák napjáról, apák napi köszöntőkért látogass el az apaknapja.info honlapra!

Olvasd el ezt is:

Még több flamenco, Spanyolország cikk!