A 3 legkevésbé ismert spanyol kutyafajta

spanyol kutyafajták

Kutyaválasztáskor nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy hozzánk illő kutyát válasszunk. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy leendő kutyánk igényeit is ki tudjuk elégíteni, és kiegyensúlyozott, jól nevelt kutyát tartsunk.

Mindenkinek megvannak a maga kedvenc fajtái, valamint az adott évek népszerűbb kutyái, ez azonban nem elegendő a megfelelő döntéshez. Előfordulhat, hogy allergiánk van a kutyaszőrre, ezért célszerű a hipoallergén kutyafajták között keresgélnünk.

Számos olyan fajtát találhatunk, amelyekről akár még nem is hallottunk, életmódunk és személyiségünk alapján azonban akár egy kevéssé ismert fajta is ideális választás lehet.

Amennyiben te is kutyatartáson gondolkodsz, akár ezek a közül a legkevésbé ismert spanyol kutyafajtákból is választhatsz!

Mallorcai masztiff

A Mallorcai masztiff közepes méretű, robosztus és izmos fajta. Marmagassága 50-60 cm közötti lehet, súlya pedig 30-40 kg között van. Teste rövid, lábai vastagok és izmosak. Feje nagy és széles, füle hátracsapott.

Szemei általában sötétek és enyhén ferde vágásúak. Sűrű és rövid szőrzete általában világos sárga vagy pedig fekete színű szokott lenni, néha csíkokkal tarkítva.

Őrző védő fajta, emiatt bátor és idegenekkel szemben nem kimondottan nyitott természetű. Családjához azonban nagyon kötődik, mellettük nyugodt és csendes viselkedés jellemzi. Annak érdekében, hogy békés természete megmaradjon, fontos a következetes képzés.

Ennek hiányában ugyanis viselkedési problémák jelentkezhetnek, ezek között a leggyakoribb az agresszív vagy domináns viselkedés, főleg más kutyákkal szemben. Ehhez fontos hozzátenni, hogy nevelése könnyű, mivel viszonylag gyorsan tanul és célja, hogy gazdája elvárásainak megfeleljen.

mallorcai masztiff

Kanári-szigeteki kutya

A kanári-szigeteki kutya (Perro de Presa Canario) a masztiffok közé tartozik, eredetileg őrzésre tartott fajta. Őrző jellegéből adódóan személyisége bizalmatlan és védelmező.

Ez igaz mind területére, mind pedig a falkájára, azaz a családra is. Idegenekkel szemben bizalmatlan, valamint más kutyákkal szemben domináns viselkedést mutat.

Megfelelő nevelés és következetesség mellett családjához kötődő és ragaszkodó kutya. Azonban fontos figyelembe venni, hogy megfelelő képzés hiányában sok viselkedésbeli probléma alakulhat ki a fajtánál.

Kinézetét tekintve közepes méret, erős és robosztus alkat jellemzi. Súlya 40-55 kg közötti, marmagassága pedig 55-65 cm lehet. Szőre rövid, legtöbbször tigris csíkos, sötét-világos barna vagy szürkés árnyalatú. Feje viszonylag nagy, füle felálló.

kanári szigeteki kutya

Kanári-szigeteki kopó

A kanári-szigeteki kopó eredetileg nyúlvadászatra tartották, tehát szintén munkakutya. Ennek megfelelően magas energiaszint jellemzi őt, emellett pedig nagyon játékos és nyitott fajta. A magas energiaszint miatt fontos, hogy csak olyan gazdik mellé ajánlott, akik a mozgásigényüket ki tudják elégíteni. Ezt hosszú és változatos sétákkal, valamint közös sporttal lehet a leginkább megvalósítani.

A vadászkutyákhoz hasonlóan néha nem kívánt önállóságra hajlamos, azonban megfelelő odafigyeléssel gyorsan tanítható. A vadász ösztön néha nehezíteni tudja magát a képzést is, emiatt tapasztalt kutyások számára ideálisabb választás lehet. Családjához erősen kötődik, igényli a közös időt, valamint gyerekek mellé is nyugodtan választhatjuk.

Kinézete a két másik bemutatott fajta ellentéte, hiszen kisebb termetű és vékony kutyáról van szó. Feje hosszúkás, füle pedig felálló. Leggyakoribb a vöröses-barnás árnyalat, amely néha fehér színnel keveredhet. Szőre rövid és selymes.

A fenti fajták manapság igen ritkák, nem nagyon találkozunk velük az állatorvosnál vagy kutyafuttatón. Valószínűleg még te sem hallottál róluk, azonban a fenti leírás alapján talán pont a neked megfelelő fajtát találtad meg!

kanári szigeteki kopó

Ha mégsem spanyol kutyafajtát választasz, kedvencednek adhatsz spanyol kutyanevet is.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!