3 legnagyobb tévhit a flamencóról

tévhit a flamencóról

Sok tévhit kering a flamencóról. Összeszedtem a leggyakrabban előfordulókat.

3 legnagyobb tévhit a flamencóról

Flamingó tánc

Nem flamingó, hanem flamenco! A flamingó egy madár. Az igaz, hogy spanyolul a flamenco szó flamingót is jelent. Vannak olyan elméletek, mely szerint az összefüggés a flamingó és flamenco között itt véget is ér. Egy másik elmélet szerint a flamenco tánc a flamingó madárról kapta a nevét, mert a flamenco táncosok kéztartása emlékeztet a flamingó madárra. Végül is mindegy, hogy honnan ered a név, a lényeg, hogy FLAMENCO!

tévhit a flamencóról
Hasonlít a flamingó madár és a flamenco táncos?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A flamenco latin tánc

A flamenco Spanyolországból, pontosabban annak egy részéből, Andalúziából származik. Vannak olyan flamenco stílusok, amelyeken felfedezhető latin amerikai hatás. Ez annak köszönhető, hogy voltak spanyolok akik Dél-Amerikába mentek, majd visszatértek Spanyolországba. Ezeket a dalokat “Cantes de Ida Y Vuelta”-nak nevezik (dalok oda-vissza).

Volt olyan fellépésünk, ahol utólag kiderült, hogy a megrendelő valójában salsát szeretett volna. Azt hitte hogy a salsát hívják flamencónak. Flamencót rendelt, így flamencót kapott. Tehát a flamenco nem salsa, nem tangó, nem paso doble, se nem latin társastánc. Ezek ráadásul mind páros táncok, a flamenco pedig nem az!

 

Gipsy Kings a leghíresebb flamenco együttes

A Gipsy Kings nem tradicionális flamenco zenét játszik! Ha megnézed a Gipsy Kings lenti videóját és a másik videót, ami tradicionális flamenco, látni, pontosabban hallani fogod a különbséget. A hangszerek, hangszerelés is teljesen más a két videóban. A Gipsy Kings mindig 4/4-es ritmikájú dalokat játszik. A tradicionális flamenco zenében is vannak 4/4-es ritmikájú dalok, de a flamenco egyik jellegzetessége a 12-es ütemű dalok, mint a lenti videóban is. A Gipsy Kings ilyeneket egyáltalán nem játszik.

Gipsy Kings

 

Estrella Morente – tradicionális flamenco

 

via

Még több flamenco, Spanyolország cikk!