A paella az egyik legismertebb spanyol étel, és bár a tengeri herkentyűkkel készült és csirkés paella a legnépszerűbbek, a vegetáriánusoknak se kell lemondaniuk a paella élményről, ugyanis van zöldséges paella is.
Zöldséges paella hozzávalók:
- 20 dkg kerekszemű rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 10 dkg gomba
- 2 db paradicsom
- 5 dkg zöldborsó
- 5 dkg zöldbab
- 5 dkg karfiol
- 4 dl zöldség alaplé
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 csipet sáfrány
- só
- olívaolaj
Zöldséges paella elkészítése:
1.Aprítsd fel a vöröshagymát, és fokhagymát.
2. A kaliforniai paprikát kockázd fel kb. 0,5 cm-es kockára, a gombát szeleteld fel, a paradicsomot hámozd meg és kockázd fel.
3. Melegíts egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, tedd bele a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, kaliforniai paprikát, gombát, sózd meg és kevergetve pirítsd kb. 10 percig.
4. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és pirítsd még 5 percig.
5. Tedd egy pohárba a fűszerpaprikát és sáfrányt, adj hozzá egy evőkanál vizet és keverd simára.
6. Öntsd a fűszeres vizet a serpenyőbe, keverd össze, és főzd kb. 3 percig.
7. Add a rizst a paellához, keverd össze, és pirítsd kb. 1 percig.
8. Öntsd fel forró zöldség alaplével és keverd össze. A zöldség alaplének jó sósnak kell lennie, hogy kellően sós legyen, ha a rizs magába szívja a folyadékot. Ha szükséges, sózd még meg.
9. Add a paellához a zöldborsót, zöldbabot, és kis rózsákra szedett karfiolt.
10. A zöldséges paellát kis lángon főzd kb. 20 percig, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot.
11. Ha a folyadék elpárolgott, takard le egy konyharuhával és pihentesd 10 percig tálalás előtt.