Spanyol Filmhét 2018

Spanyol Filmhét 2018

Spanyol Filmhét 2018. október 16-22 között  az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az egy hetes rendezvényen a kortárs spanyol mozgókép kiemelkedő filmjeivel találkozhatnak a nézők. A tíz alkotást felvonultató program széles spektrumát mutatja be az idei és a múlt év spanyol filmtermésének, hiszen a dráma, vígjáték, thriller, de még dokumentumfilm is kerül az Uránia vásznára.

Pablo Berger, Manuál Martín Cuenca, Carla Simón, Brian Alexander, Gustavo Salmerón, Lino Escalera, Fernando González Molina, Santiago Segura, Ramón Salazar és Isabel Coixet. Mi a közös bennünk? Mind a spanyol filmdíjra, a Goya-ra jelölt rendezők, akiknek legújabb alkotása október 16. és 22. között az Urániában tűnik fel.

Kvíz a spanyol filmekről, színészekről – teszteld a tudásodat!

Spanyol Filmhét 2018 Program

ABRAKADABRA (r.: Pablo Berger)

vígjáték, 96’, 2017
vetítés: október 16., kedd, 19:30, + október 22. vasárnap, 20:30
A Hófehérke című filmjével Európai Filmdíjra jelölt Pablo Berger most vígjátékkal rukkolt elő. Carmen és Carlos átlagos pár a madridi Carabanchel kerületből. A nő odaadó háziasszony. A férfi építőipari munkás, él-hal a Real Madridért. A pár hétköznapi rutinját váratlan esemény zavarja meg: egy esküvőn Carmen unokatestvére, egy amatőr hipnotizőr a szkeptikus, önként jelentkező Carlos-szal tart bemutatót. Másnap Carlos különösen viselkedik, úgy tűnik valami nem jól sült el.

1993 NYARA (r.: Carla Simón)

dráma, 97′, 2017
Vetítés: október 17., szerda 18:30
Frida hat éves kislány, aki nemrég vesztette el az édesanyját. Ez az első nyár, amit nélküle kell töltenie. Egy Barcelona közeli elszigetelt vidéki környezetben nagybátyja és nagynénje, Esteve és Marga fogadja be, valamint bájos unokatestvére, Anna. A nagyszülők és a család barátai hétvégente meglátogatják, de a kislánynak – aki alig érti, ami körülötte történik – nap mint nap szembe kell néznie az új valósággal. Carla Simón ezért az alkotásért nyerte el a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést a Goya-díj gáláján.

 

AZ ÍRÓ (r.: Manuál Martín Cuenca)

dráma, 112’, 2017
Vetítés: október 17., szerda, 20:30
Álvaro elválik feleségétől, a sikeres best-seller írótól, Amandától, és elhatározza, hogy megvalósítja saját álmát: egy nagyszerű regényt ír. Tehetség és képzelőerő híján, azonban nem képes rá… Írástanára útmutatását követve, a regény alappilléreit kutatja, mígnem egy nap felfedezi, hogy a fikció a valóságon keresztül írható le. Álvaro manipulálni kezdi szomszédait és barátait, hogy megalkossa saját történetét, egy valós történetet, amely túlmutat a fikción. Az alkotást két kategóriában jelölték Goya-díjra.

 

KÖNYVESBOLT A TENGERPARTON (r.: Isabel Coixet)

dráma, 113´, 2017
Vetítés: október 19., péntek, 16:30
1959-ben, egy kis angliai településen, egy fiatal nő úgy dönt, hogy a művelt, de hathatatlan szomszédság ellenvéleménye ellenére, egy kis könyvesboltot nyit, amelyre korábban nem még volt példa ezen a vidéken. Isabel Coixet könyvadaptációja öt kategóriában hozta el a Goya-díjat és olyan emblematikus angol színészeket vonultat fel a vásznon, mint Emily Mortimer (A leleményes Hugó), vagy Billy Nighty (Igazából szerelem, Karib tenger kalózai, Marigold hotel).

 

KERTELÉS NÉLKÜL (r.: Santiago Segura)

vígjáték, 87´, 2018
Vetítés: október 19., péntek, 18:45
A színészként megszámlálhatatlan filmben játszó, a Torrente filmekkel ismertté vált Santiago Segura idén újra komédiát rendezett. Paz élete látszólag tökéletes. Van munkája, párja, barátnői… de mégsincs minden rendben. Szorongások gyötrik és kimerült, valami baj van. Kétségbeesésében egy hindu „gyógyítóhoz”, Amil Narayan-hoz fordul, aki megoldást kínál a problémáira: egy ezeréves növényekből készült italt, amely enyhíti a feszültséget. Az ital a vártnál erősebbnek bizonyul és Paz váratlan hatásokkal találja szembe magát.

 

A LÁTHATATLAN ŐR (r.: Fernando González Molina)

thriller, 129´, 2017
Vetítés: október 19., péntek, 20:30
A Baztán folyó partján, Navarra területén, egy meztelen fiatal lány holtteste kerül elő. A bűntett körülményei az egy hónappal korábban történt gyilkossághoz vezetnek. Amaia Salazar felügyelőnő vezeti a nyomozást, amely visszaviszi Elizondo városába, ahol felnőtt és ahonnan egész életében menekülni próbált. Miközben a bűntett bonyolult részleteivel és saját kísérteteivel is szembe kell néznie, Amaia nyomozása egy babonákban és boszorkányságban bővelkedő terepen fut versenyt a könyörtelen gyilkossal. A Spanyol Filmnapok rendszeres látogatóinak ismerősen csenghet a rendező neve, hiszen a Pálmafák a hóban című alkotása szerepelt a tavalyi válogatásban.

 

GARABADAL, CSAK A JÓISTEN TUDJA (r.: Brian Alexander)

dráma, 96´, 2017
Vetítés: október 20., szombat, 16:30
1961. június 18. A Cantabria-i (Spanyolország) San Sebastián de Garabandal településen, Szent Mihály arkangyal látogatást tesz négy fiatal lánynál. Két nappal később, a négy barátnő előtt megjelenik a Kármenhegyi Szűz. A városka plébánosa és csendőrőrmestere olyan eseménnyel találják szembe magukat, amely meghaladja képességeiket. A tanácstalan városi vezetéssel szemben próbálják megérteni az igazságot, miközben tömegek zarándokolnak a városba válaszokat keresve.

 

NEM TUDOK BÚCSÚT VENNI (r.: Lino Escalera)

dráma, 96´, 2017
Vetítés: október 21., vasárnap, 20:30
Carla telefonhívást kap testvérétől: édesapja, akivel már jó ideje nem beszélt, megbetegedett. Még aznap Almeríába repül, gyermekkora színhelyére. Az orvosok csupán néhány hónapot jósolnak az édesapjának. Carla nem hajlandó elfogadni a prognózist és az ellenvélemények dacára Barcelonába viszi édesapját kezelésre. Megkezdik közös utazásukat, menekülésüket az elől a valóság elől, amellyel egyikük sem mer szembenézni. Az alkotást idén jelölték a legjobb elsőfilmes Goya-díjra.

 

SOK GYEREK, EGY MAJOM ÉS EGY KASTÉLY (r.: Gustavo Salmerón)

dokumentumfilm, 90´, 2017
Vetítés: október 22., hétfő, 18:30
Sok gyermek, egy majom és egy kastély – ezek azok a vágyak, amelyekről Julita Salmerón kislánykorától álmodozott, és amelyek valóra is váltak. Amikor legkisebb gyermeke megtudja, hogy anyja elvesztette meggyilkolt dédanyja három generáción át megőrzött csigolyáját, a család mulatságos keresésbe kezd azok között a furcsa tárgyak között, amelyeket Julita, életének több mint nyolcvan éve alatt felhalmozott. Gustavo Salmerón-t eddig színészként láthattuk feltűnni a vásznon, ez az alkotás első dokumentumfilm rendezése.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!