A roscón de reyes a spanyol karácsonyok ellengedhetetlen kelléke, olyan, mint a magyaroknak a bejgli, nincs karácsony roscón nélkül. A spanyoloknál a karácsonyi ajándékokat nem a Jézuska hozza szenteste, hanem a napkeleti bölcsek január 6-án vízkeresztkor. A hagyomány szerint január 6-án reggel bontják ki az ajándékokat, majd roscónt esznek reggelire.
A roscón jellegzetes ízét a narancsvirágvíz adja, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel díszítik, a színes díszítés a napkeleti bölcsek kincseit hivatott jelképezni.
A tradíció szerint a roscón tésztájába belesütnek egy babszemet és egy figurát. Aki a figurát megtalálja, azt királlyá, illetve királynővé koronázzák a reggeli idejére, aki a babszemet találja meg, annak ki kell fizetnie a roscón árát.
Manapság elterjedt, hogy a roscónt félbe vágják, és különböző ízű krémekkel megtöltik.
Roscónt, vagy roscónhoz hasonló tésztát más országokban is fogyasztanak, elterjedt a spanyol ajkú országokban, de például Portugáliában (bolo rei), Franciaországban (gallette des rois) is közkedevelt, valamint az olaszok panettonéja is hasonlít a roscónhoz.
A roscónt a legtöbb háztartásban készen vásárolják, de otthon is el lehet készíteni.
Te is elkészítheted, Féderer Krisztinának köszönhetően, aki megosztotta velünk a roscón de reyes receptjét.
Roscón de reyes hozzávalók:
- 650 g liszt
- 250 ml langyos tej
- 25-30 g friss élesztő (én egy csomag száraz élesztővel csináltam)
- 120 g cukor
- 120 g disznózsír vagy margarin
- 2 tojás és 1 tojássárgája
- 10 g só
- 2 és fél teáskanál narancsvirág víz (Culinarisban kapható)
- 1 nagy citromnak és 1 narancsnak a héja
Dekoráció:
- Kandírozott gyümölcsök
- Cukor
- 1 tojás
- 1 narancs
(Hagyományosan beletesznek egy süthető figurát a jászolból és egy babot, de ez nem szükséges)
Roscón de reyes elkészítése:
Ha friss élesztőt használsz, akkor futtasd fel az élesztőt a tej és a cukor egy részével és tegyél hozzá a lisztből 2-3 kanállal. (Ha gyors élesztővel dolgozol, akkor csak keverd a liszthez.)
Ha felfutott az élesztő, akkor öntsd a maradék liszthez, majd add hozzá a tejet, a cukrot, a tojást, a sót, a citrom- és a narancshéjat és keverd össze. Később add hozzá a narancsvirágvizet, végül a zsírt vagy margarint. Addig kell keverni, amíg homogén nem lesz a massza.
Alaposan lisztezett felületen gyúrd simára, majd hagyd, hogy a duplájára keljen.
Ebből a mennyiségből egy nagyobb és egy kisebb vagy két közepes kuglóf jön ki, ehhez mérten oszd szét a tésztát.
A tészta közepére formálj egy lyukat, jó nagyot, hiszen még kelni fog a tészta.
Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még egy órán keresztül. Kelesztheted egy melegebb helyen, vagy 50C-ra előmelegített sütőben is.
Melegítsd elő a sütőt 180C-ra, ha a sütőben kelesztetted a tésztát, akkor vedd ki sütőből, míg a sütő felmelegszik.
Kend meg a kalácsot a tojás és cukor keverékével (lehet csak simán a tojással is), tetszés szerint dekoráld ki a kandírozott gyümölcsökkel és a naranccsal.
A nagyobb kalács kb 20 perc alatt sül meg, míg a kisebbnek elég 15 perc, de mivel minden sütő más kicsit, mindenképpen figyeld a tészta színét.
Ez is érdekelhet:
.