La Chana, A flamenco királynője – filmbemutató Budapesten

La Chana flamenco

Láttál már flamencót moziban, nagyvásznon? Ha még nem, akkor itt a vissza nem térő alkalom, mivel a Budapest Documentary Film Festival keretében 2018. január 26-án pénteken 19 órakor, és január 27-én 19:30-kor vetítik a La Chana – A flamenco királynője című dokumentumfilmet.

A film egészen friss, 2016-ban készült és La Chana flamenco táncosnőről szól, akinek a videóival már lehet hogy találkoztál is az interneten. Ő az az idős flamenco táncosnő, aki széken ülve kopog és táncol, mert járni is nagyon nehezen tud már, de a fizikai állapota nem akadályozza meg abban, hogy minden porcikájából áradjon a flamenco. A filmet spanyol nyelven vetítik angol és magyar felirattal. A film után beszélgetés is lesz az alkotókkal.

Mi ez a film fesztivál?

2018. január 23-28 között  a Cinema City Arénában  4. alakalommal megrendezésre kerülő Budapest International Documentary Festival(www.bidf.hu) a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye és fóruma, ill. e filmek magyarországi premierje.

A fesztiválon a közönség minden vetítés után a film kulisszatitkairól kérdezheti a meghívott alkotókat. A filmek versenyében rangos szaktekintélyekből álló zsűri dönt a díjakról. A fesztivál alapítói: Sós Ágnes nemzetközileg elismert filmrendező (pl.: Szerelempatak c. film), és Balogh Rita kreatív producer.

La Chana, A flamenco királynője

(rendezőLucija Stojevic, 2016, spanyol-izlandi-amerikai dokumentumfilm, spanyol nyelven, angol és magyar felirattal, 84 perc)

La Chana flamenco táncosnő az egész világot rabul ejtette  az 1960-70-es évekbe újszerű stílusával és lélegzetelállító ritmusaival. Peter Sellers, akivel együtt szerepel a The Bobo c. filmben (1967), meghívja őt Hollywoodba. La Chana azonban karrierje csúcsán, rejtélyes módon eltűnik a színpadról. A film intim bepillantást enged a már nem fiatal, autodidakta cigány táncosnő érzéseibe, gondolataiba, aki két évtizedes távollét után még egyszer  visszatér a színpadra, hogy egy utolsó alkalommal, „ülve táncolva” kápráztassa el közönségét.

Vetítések:

2018. január 26. – 19:00

2018. jnuár 27. – 19:30

La Chana, A flamenco királynője előzetes

Még több flamenco, Spanyolország cikk!