FlamenKortárs – jún. 14.

flamenkortárs

FlamenKortárs  – Az Aldebaran Kompánia és Danse moi Táncműhely évzáró táncestje

A flamenco, a kortárs és modern tánc fúziójából alakult est, melyben a különböző stílusok hol összeforrva, hol elkülönülve mutatják meg a táncosokon keresztül a műfajok sokszínűségét. Tanáraink (Bajnay Beáta, Nagy Ágnes, Kubus Kíra, Tiboldi Eszter) koreográfiái táncfüzért alkotva követik egymást (szólók, duók, triók és csoportos táncok formájában). A változatos műsor során saját készítésű koreográfiákat láthat a közönség, melyekben előkerülnek a flamenco tánc jellemzői eszközei is, úgymint kendő, legyező, kasztanyetta, kalap és bata de cola. Az est része a kortárstánc improvizációs lehetőségeinek a bemutatása, mind a koreográfiákban előforduló improvizatív elemekre épülő részleteknél, mind a flamenco-val való fuzionálás részeként, a táncosok a pillanat lehetőségét kihasználva élnek a zenével és a mozdulatokban rejlő lehetőségekkel.

Ezen az esten kilépünk a fényre. Megmutatjuk, hogy min dolgoztunk egész évben és hol tartunk jelenleg a tánctudásunkban.

Koreográfia: Bajnay Beáta, Nagy Ágnes, Kubus Kíra, Tiboldi Eszter

Tánc: Bajnay Beáta és a kezdő, közép-haladó és haladó csoport tagjai, valamint a Danse moi Táncműhely tanárai és növendékei

Időpont: 2024. június 14. péntek 19:00-20:30

Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér, Budapest, XI. Bartók Béla út 32.

Jegyek: https://b32.jegy.hu/program/flamenkortars-az-aldebaran-kompania-es-danse-moi-tancmuhely-evzaro-tancestje-162906

Az Aldebaran Kompánia Bajnay Beáta vezetésével tevékenykedik különböző formákban, legyen az színpadi táncos rendezvény, táncszínházi előadás vagy koncert. Ő magára leginkább flamenco táncosként tekint, de tanárként és alkotó emberként is aktív. Régi kísérője a tánc: a 35 év alatt foglalkozott kortárs- és versenytánccal is. Számára a flamenco a felszabadultság és az öröm forrása. Igyekszik megosztani ezt az élményt mindenkivel, és átadni ebből az érzésből minél többet a táncórákon is. Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés, A változatlanság hullámhossza) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Bethlen Téri Színházban, a Várkert Bazárban, a Pécsi Nyári Színház keretein belül és a békéscsabai Jókai Színházban is. Bajnay Beáta alkalmazott koreográfusként a békéscsabai Jókai Színház, Bernarda Alba háza c. előadását jegyzi (rendező: Béres László). A Caminando flamenco zenekari felállással koncerteztek többek között az A38 hajón is.

A Danse moi táncműhelyt Nagy Ágnes hozta létre azzal a céllal, hogy megismertethessük elsősorban a kortárs- és moderntáncot, illetve ezekhez a műfajokhoz szorosan kapcsolódó táncstílusokat, mindenkivel, aki szeretné elsajátítani ezeket. Nem csak a hagyományos értelemben vett táncórákra nyílik nálunk lehetőség, a rendszeres táncórák mellett, különböző workshopokat szervezünk, hogy a friss, kortárs technikákba is betekintést nyújtsunk, a tánctechnikák oktatásán kívül, az improvizáció is fontos építőköve oktatási stílusunknak, ahol teret adunk az egyéniség kibontakoztatására, tanulóink megtapasztalhatják a csoportos alkotási folyamat fázisait, emellett egy nagyszerű és összetartó közösség is vagyunk. Improvizációs esteket szervezünk a táncosainknak, ahová nem csak a hozzánk járókat várjuk, hanem bárkit, aki bepillantást szeretne nyerni a mozdulatokon keresztüli kifejezőerő fantasztikus világába. Nagy Ágnes táncosként, koreográfusként és tánctanárként tevékenykedett, amikor megfogalmazódott a fentiekben említett tulajdonságokkal rendelkező platform létrehozásának az igénye, melynek az eredményét és hangulatát az előadáson keresztül is érezheti a néző. Tanáraink (Kubus Kíra, Tiboldi Eszter) olyan igényes és modern szemléletű oktatási stílust képviselnek, mely inspiratív energiáival pezsdíti fel egész évben tanulóink mindennapjait

Még több flamenco, Spanyolország cikk!