Flamenco tánc hatása az egészségre

flamenco tánc hatása az egészségre

Flamenco táncórán megtanultál már pár lépést, tudsz compas-t tapsolni, szépen tekergetni a csuklód, megy már a féltalp-sarok is de vajon milyen hatással van ez a szervezetedre és az egészségedre?

Akik már rendszeresen (évek óta) járnak flamenco táncórákra az alábbiakról szoktak beszámolni:

“A flamenco tánc tanulása mentális agytorna.”flamenco tánc kemény izommunka

“A flamenco táncóra végén mindig lihegek és izzadok, érzem, hogy javul a testtartásom és az ízületeim is könnyebben mozognak.”

“Kipróbáltam már több féle kemény testedzést, de a flamenco tánc semmihez nem fogható!”

 

Mi áll vajon a fenti tapasztalatok hátterében?

Flamenco tánc tanulása során erős koncentrációra van szükség hogy a bonyolult flamenco ritmusokat követni tudjuk, ez segít az agyat fiatalon tartani. A flamenco tánc egy összetett mozgás, egyszerre kopogunk a lábunkkal, végzünk karmunkát, csuklókörzést csinálunk és a törzsünket is elfordítjuk. Hogy ezt mind meg tudjuk csinálni egyszerre, jelentős agymunkát igényel.

Az agy egyik része felelős a tényleges fizikai környezetért “, írja Carmen Romero , táncos , tanár és terapeuta . ” Ez által érzékeljük a padlót, és bírjuk fizikailag a táncot,  tudjuk, mikor mozogjunk lágyan és mikor robbanásszerűen. Az agy másik része  azért felel, hogy követni tudjuk a zenét, és lehetővé teszi, hogy a táncos a mozdulataiba feledkezzen és érzelmeket fejezzen ki.

A flamenco tánc megtanít arra, hogyan tudod elkülöníteni a különböző mozdulatokat és erősíti az izmokat. Javítja a testtudatot, ami által érzékelni és szabályozni tudod, hogy az egyes testrészeid éppen mit csinálnak az adott pillanatban.

flamenco tánc hatása az egészségre

Flamenco tánc jótékony hatása az egészségre

  • Stressz levezető: Flamenco tánc során érzelmeket kell kifejezni, mint például harag, boldogság, szomorúság, gyász. Ez növeli az önbecsülést.
  • Javítja az egyensúly érzéket: ami köztudottan romlik a kor előrehaladtával, de a tánc segít lassítani a folyamatot.
  • Karban tartja és fejleszti a memóriát: új kultúra, táncok, mozdulatok, dalok tanulása hatékony agytorna.
  • Javítja a testtartást: tánc közben ki kell húzni magunkat, a vállakat leengedni, csípőt magunk alá húzni, ami erősíti a törzsizmokat.
  • Szépíti a felsőtestet: A karokat hosszú ideig kell a fejünk felett tartani, és közben csuklókörzéseket végezni. Ettől feszes és kecses lesz a karunk.
  • Kalória égető: A sok gyors, dinamikus és robbanékony mozgás megemeli a pulzust és javítja az állóképességet, így akár fogyókúra részeként is táncolhatunk.

forrás1

forrás2

 

Még több flamenco, Spanyolország cikk!