Flamenco a hétköznapokban

 

Mint ahogy arról korábban beszámoltam, januárt 14-én kezdődik egy 5 részes flamenco előadás sorozat az Eötvös 10-ben a La Kati Cuadro Flamenco közreműködésével. Ellátogattam az együttes egyik próbájára, hogy megnézzem, hogyan alakulnak az előkészületek, és megtudjak részleteket az előadás sorozatról.

 

la kati cuadro flamenco próba andalúz csempe 2

 

Szép, és hangulatos próbahelyszín fogadott, a mintás csempék, az élő zene és kopogás hatására fél perc múlva úgy éreztem, mintha 2000 km-t utaztam volna Andalúziába. Bár ezen a próbán nem vett részt az együttes minden tagja, nagyon jó hangulat volt, és hatékonyan folyt a munka.

 

lakaticuadro_proba7

 

“Nemrég alakult a La Kati Cuadro Flamenco együttes. Találkoztam olyan magyar professzionális zenészekkel, akiket érdekel a flamenco és időt és energiát is szánnak rá, hogy tanulják.” – meséli Inhof Kati, az együttes szakmai vezetője.

“Lassan egy éve folyik a munka, mostanra jól összeállt a csapat, nagyon jó alkotótársakra leltem. A flamencóban nagy szerepe van az élő zenének, és nagy öröm számomra, hogy ugyanolyan szinten tudok táncolni, mintha spanyol zenészekkel dolgoznék.

 

lakaticuadro_proba6

 

Megpróbálunk valami egyedit, különlegeset alkotni. Első perctől kezdve érzem mióta flamencóval foglalkozom, hogy a flamencónak köze van valami ősi érzéshez, amit akkor is átélek, amikor magyar vagy cigány népzenét hallgatok. Gondoltuk, hogy miért ne fűzhetnénk cigány dalokat a számokba? Elegánsan, ízlésesen, hogy oda való legyen. Ez egy kísérleti folyamat, ami különösen izgalmas.”

K.É. – Hogy született az előadás sorozat ötlete?

I.K. –  Azt tapasztalom, hogy az emberek, mind a tanítványok, mind a közönség, nagyon keveset tudnak a flamencóról. Azt általában tudják hogy spanyol, azt már kevesebben, hogy Spanyolország déli részéről, Andalúziából származik, de van aki azt hiszi dél-amerikai. Régóta szeretnék egy olyan fórumot, ahol lehetőség van arra, hogy a flamenco produkció mellett több szó essen magáról a flamencóról. Hogy elmondhassuk az embereknek, hogy a flamenco nem csak tánctechnika, vagy showtánc, hanem egy komplex dolog, egy népcsoport kultúrája, amit az emberek a hétköznapokban is művelnek, nem csak egy színpadi műfaj.

 

lakaticuadro_proba8

 

K.É. – Hogyan lehet, hogy azok is keveset tudnak a flamencóról, akik flamenco táncot tanulnak?

I.K. – A táncórákon szoktam mesélni a flamencóról a tanítványoknak, de az idő nagy részét a tánctechnikára fordítjuk, elvégre azért jönnek az emberek flamenco órára, hogy táncoljanak.  Workshopokon vagy flamenco táborban van lehetőség többet foglalkozni az elméleti dolgokkal, de ezek ritkábban vannak. Bőven van miről mesélni, ezért örülök különösen, hogy létrejött ez az előadás sorozat és ezáltal lehetőségünk van a sok érdekességet megosztani a közönséggel.

K.É. – Hogyan fog felépülni az előadás?

I.K. – Az előadás három részből fog állni. Az első részben egy meghívott vendég fog mesélni az előre meghirdetett témáról. Olyan vendégeket hívok, akiknek személyes élménye, tapasztalata van a flamencóról. A január 14-i előadáson Miguel Garcia Vinolo, aki Granadából érkezett, arról fog mesélni, hogy egy átlagos ember, tehát aki nem táncos vagy zenész hogyan találkozik a hétköznapjai során a flamencóval Andalúziában.

A második rész egy 30-40 perces flamenco előadás lesz élő zenével és tánccal. Olyan élményt szeretnénk nyújtani a nézőknek, mintha Spanyolországban egy tablaoban lennének. (Tablaonak hívják azokat a helyeket Spanyolországban, ahol flamenco előadásokat tartanak).

 

lakaticuadro_proba5

 

A harmadik rész pedig a táncház lesz, ahol mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni, hogy milyen élő zenére megmozdulni, milyen amikor a spanyolok buliznak.

K.É. – A flamenco elég nehéz táncnak tűnik, aki még sosem táncolt életében, az is részt tud venni a táncházban?

I.K. – Az utóbbi időben volt több táncházas előadásunk, és nagyon jók a tapasztalataink. Szerették az emberek és szívesen részt vettek, általában mindenki tudta követni. Ha valaki elfárad, bármikor ki lehet állni, kimenni kicsit a büfébe és később visszacsatlakozni.

K.É. – A táncház akkor teljesen kezdőknek van?

I.K. – Igyekszem mindig az adott közönséghez igazítani a táncház programját. Ha úgy látom, hogy vannak olyanok, akik járnak flamenco órákra, akkor csinálunk nehezebb dolgokat is, eljátszunk egy sevillanast, vagy buleriast és lehet azokra táncolni. A táncház nem egy tánckurzus, ahol nehéz koreográfiát tanulunk, hanem az a cél, hogy jól érezzük magunkat, egy jó flamenco bulit csináljunk. Élő zenére táncolni ritkán van lehetőség, szerintem mindenképpen érdemes megragadni ezt a lehetőséget! 🙂

Az első előadás időpontja: 2016.01.14 – 19:00

Helyszín:

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, 1067 Budapest, Eötvös utca 10.

Jegyár:

1500 Ft, bérlet öt alkalomra 6000 Ft(helyszínen lehet megvásárolni)

Online jegyvásárlás itt.

Esemény a facebookon

Az együttes tagjai:

Inhof Katalin „La Kati” (flamenco tánc),

Balogh Guszti (flamenco ének),

Petz Bálint (flamenco gitár),

Gábos Barna (fuvola),

Ölvedi Gábor (ütőhangszerek)

Vajdovich Árpád (nagybőgő)

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

További fotókért a próbáról kattints ide!

Még több flamenco, Spanyolország cikk!