A churros talán nem csak az egyik legnépszerűbb spanyol desszert, hanem a legkedveltebb spanyol étel is.
Magyarul tolófánknak lehetne nevezni. Olajban sült tészta rudacskákról van szó, amit fahéjas cukorba szoktak hempergetni és sűrű forró csokoládéba szoktak mártogatni. Reggelire és uzsonnára szokták fogyasztani.
Latin-Amerikában a töltött verzió vált népszerűvé, ők vastagabbra sütik és a rudak közepébe karamell (dulce de leche), csokoládé, puding tölteléket raknak, így az utcán is könnyen fogyasztható. Magyarországon is a mexikói éttermek kínálatában gyakran lehet találkozni vele.
Spanyolországban vannak már kifejezetten churros készítésre specializálódott helyek, őket churrería-nak nevezik. De lehet churrost enni kávézókban is, és utcai árusoknál is lehet vásárolni, amit papírban hazavisznek az emberek, és otthon elfogyasztanak. Ennek az az előnye, hogy meg lehet úszni az olajszagot a lakásban.
Churrost otthon is lehet készíteni, ezt a legegyszerűbb egy churros készítő szerkezettel (churrera) aminek segítségével a tésztából csillag alakú rudakat lehet készíteni. Ennek hiányában egy jó minőségű habzsák is megteszi.
Számos churros recepttel lehet találkozni, sok recept ír tojást is. Az eredeti churros tojás nélkül készül, tényleg az egyik legegyszerűbb étel, a tésztájához csak liszt, só, víz és egy kevés olaj kell.
Churros hozzávalók:
- 500 g liszt
- 650 ml víz
- 6 g só
- 3 evőkanál olívaolaj
- Napraforgó olaj a sütéshez
Hempergetéshez:
- kristálycukor
- fahéj
Churros készítése
1.Szitáld a lisztet egy tálba.
2. Tedd egy lábosba a vizet, sót, olívaolajat és kezdd el melegíteni.
3. Amikor a víz forr, add hozzá a lisztet, és miközben tovább főzöd egy fakanállal jól keverd össze, míg a tészta össze nem áll. Hűtsd ki a tésztát és kézzel gyúrd még kb. 5 percig.
4. Tedd a churros tésztáját egy habzsákba.
5. Melegíts olajat közepes lángon, legalább 2 cm vastagon legyen az olaj az edényben.
6. Nyomd ki a habzsákból a churrost. Csinálhatsz kb. 10 cm-es rudakat, vagy a másik módszer, mikor csiga alakban nyomják ki a tésztát, megsütik és utána darabolják fel kisebb darabokra.
7. Süsd aranybarnára a churros mindkét oldalát.
8. A megsült churrosokat tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
9. Keverd össze a kristálycukrot a fahéjjal, és hempergesd meg benne a churrosokat.
A churros fontos kísérője a sűrű forró csokoládé.
Csokoládé hozzávalók:
- 175 g étcsokoládé, legalább 70 % kakaótartalmú
- 500 ml tej
- 1 teáskanál kukorica keményítő
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 csipet őrölt fekete bors
Csokoládé elkészítése:
1.Keverd össze a kukoricakeményítőt fél dl tejjel.
2. A maradék tejet öntsd egy lábosba, kezdd el melegíteni és tördeld bele csokoládét.
3. Olvaszd fel a csokoládét folyamatos kevergetés mellett.
4. Ha a csoki teljesen elolvadt, öntsd a keményítős tejet a csokihoz és keverd össze.
5. Végül add a fahéjat és borsot is hozzá.
6. Forrón tálald a frissen kisült churrossal.
Ha nincs kedved otthon bajlódni a churros elkészítésével, nézd meg hol lehet Budapesten churrost kapni!
Ha kipróbálnál más fánkokat is, nézz körül a fankreceptek.hu honlapon!