Elektromos gitár vagy akusztikus gitár? Így válassz!

gitáros

Mivel két különböző hangszerről beszélünk, ezért mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Van néhány olyan fontos tényező, amely nagyban segít a végső döntés meghozatalában. Mi alapján tudjuk meghozni végső döntésünket?

Hangzás

Az elektromos gitár hangzását egy erősítőn keresztül halljuk, így elképzelhető, hogy néha módosítja a hangot. Az akusztikus gitár természetes hangzást ad, így ebben az esetben nem kell tartanunk a módosított hangoktól. Az elektromos változat előnye, hogy sok fajta effektust lehet vele létrehozni, így, ha kell torzíthatjuk a hangokat, amelynek segítségével sokkal szélesebb skálán lehet életre kelteni az általunk kitalált zenei művet.

Játékstílus

Az elektromos gitár húrjait sokkal könnyebb kezelni, hiszen sokkal kisebb erőkifejtéssel jár a húrok pengetése. Ezen a gitáron jazz, blues vagy akár rock is játszható. Az akusztikus gitár inkább azoknak ajánlott, akik country, folklór vagy klasszikus zenét szeretnének játszani.

Kényelmi szempontok

Az elektromos változatnak keskeny és lapos a nyaka, így kényelmes a fogása. Az akusztikus változat sokkal szélesebb nyakkal rendelkezik, ezért a megszólaltatása is nehezebb.

Ár

Nem utolsó szempont az ár, hiszen legtöbbszőr ez befolyásolja azt, hogy milyen gitárt engedhetünk meg magunknak. Az akusztikusok ára változó, de általában sokkal olcsóbbak, mint az elektromos változat. Az utóbbinál számolni kell az erősítő árával is, hiszen anélkül nem tudjuk a megszólaltatni a hangokat.

Az egyéni preferenciák

Az elektromos változat azoknak lehet jó választás, akik több stílust is szeretnének kipróbálni és törekednek a kényelmes játékra. Az akusztikus hangzást kedvelőknek egyértelmű a döntés, de azoknak is, akik kevesebb pénzt szeretnének áldozni erre a hobbira. Akik megengedhetik maguknak, hogy mind a két típust kipróbálják, azok szerencsés helyzetben vannak, hiszen a döntést is sokkal könnyebben fogják meghozni, mert egyszerűbben kideríthetik, hogy melyik stílus és hangzás fekszik nekik jobban.

Hangszerbolt Budapest városában is található, így, ha tehetjük, akkor személyesen menjünk el a helyszínre, ahol esetleg még egy próbára is lehetőségünk nyílik, amely még könnyedebbé teszi számunkra a választást. A bolt kínálatában a gitárokon kívül egyéb más hangszereket közelről is megnézhetünk közelről és a helyszínen a termékek különböző árfekvései is nyilvánvalóvá válnak.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!