Pirók Zsófia

Pirók Zsófia flamenco táncos, flamenco tanár

"Kapcsolatom a flamencóval édesanyámnak, Lippai Andreának köszönhetem. ’90-ben születtem, és ő 91-ben ismerkedett meg először a flamencóval, akkor, amikor Magyarországon még nem is létezett a műfaj. Így én a ritmusokat-énekeket már nagyon kicsi koromtól hallgathattam magyarként kiváltságos módon.

2004-től vagyok tagja a FlamenCorazonArte Táncszínházi Egyesületnek,
és szerepelek annak darabjaiban. 2008-tól vagyok szólistája és koreográfusi asszisztense is. 19 évesen felvételt nyertem a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, és annak egyből a 3. évfolyamába. 2013 májusában flamenco táncművész diplomát szereztem első külföldi végzőseként az intézménynek.

A 4 év alatt, amíg tanulmányaimat Andalúziában folytattam, számos fellépésem volt Sevilla különböző flamenco klubjaiban, kultúrházakban, színházakban. Nagy megtiszteltetés volt, hogy 2011-ben az Európai Bizottság (Research Institutes of the European Commission ) évzáró gálaműsorát koreografálhattam, a Netz Táncprodukcióval együttműködve, majd 2012-ben flamenco előadásommal meghívást kaptam a Varsói Egyetem Iberisztika tanszékének 40-dik évfordulójára.

Első önálló darabomat, ’Colores de Mujer’ (A Nő színei) címmel Sevillában mutattam be 2013. március 8-án Nő-nap alkalmából, majd Magyarországon a IX. Magyar Tánc Fesztivál keretén belül. 2014-ben elnyertem a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat, alkotóművész kategóriában, melynek gyümölcseként született meg SUSPIROS (Sóhajok) című koprodukciós egész estés szóló darabom, melynek premierje a Nemzeti Táncszínház szervezésében került bemutatásra, majd Madridba a 'Flamencos y Otras Aves' című Flamenco Fesztiválra is meghívást kapott, mint egyedüli táncos produkció.

fotó:Delbó Balázs

2015-ben, és 2016-ban a Sóhajok című darabommal turnéztam Cristina Soler, Juan José Bando, Tar Gergely, Szirtes Edina Mókus zenésztársaim kíséretében. 2016. április 29-én a Magyar Táncművészek Szövetségétől "Az évad legjobb pályakezdő táncművésze" díjat vehettem át a Művészetek Palotájában, a Tánc Világnapja alkalmán. 2017-ben teljes errőmmel új produkciók létrehozására koncentráltam. Budapesten folyamatosan tartok kurzusokat és tanfolyamokat, több helyszínen is. Jelenlegi óráim: hu.zsofiapirok.com/workshop

fotó:Kaszner Nikolett
Elérhetőségek: