Flamenco y poesía – flamenco est Lorca lírájával

Flamenco y pesia

A flamencot az élet egyszerű szükségletei és velejárói hívták életre. Énekelni és táncolni kell a születésről, a halálról, a szerelemről, a félelemről, a veszteségről, a változás nehézségéről. A dalban és a táncban lehet összefogódzni, mégis egyedül mesélni arról, ami jó, ami fáj. Ennélfogva a flamenco valahol szépségesen egyszerű és egyértelmű tett, máshonnan nézve megfejthetetlen labirintus, a nyers erő, a finom elegancia, a gyengéd odafigyelés kavarodása egy több százéves tradíció szabályai szerint.

Különleges flamenco estre invitálunk, ahol a tradicionális dalok és táncok textúráját Federico García Lorca – e világ itthon legismertebb költőjének -, szépséges, spanyol nyelvű lírája szövi át. A granadai születésű Lorca sorai otthonosan illeszkednek a szilajul lüktető ritmusok, zsigeri dallamok, szépséges gitárfutamok körébe, hiszen ugyanazok az emberek, városok, illatok, szelek és sorsok ihlették őket. Nem csoda, hogy számos flamenco énekes merített a flamenco dalirodalom alakulása során Lorca verseiből. Előadásunkban ezt a kölcsönös, ezer szállal szövődő, időbeli korlátokat nem ismerő művészi összekapcsolódást kutatjuk.

Olyan este lesz, ami egyrészt elrepít a mediterrán tenger messzi partjaira, másrészt nagyon mai, nagyon jelenvaló és őszinte „beszélgetés” a flamenco hagyományos zenei és táncnyelvén.Az est gitárművésze Rőthy Krisztián, aki közel másfél évtizede Granadában élő és alkotó zenész, zenei producer. A dalokat és a spanyolul elhangzó verseket a spanyolországi Huelvából származó Jorge Díez Aragón tolmácsolja. A flamenco tradicionális hármasát Böröcz Petra flamenco táncművész teszi teljessé. A műfajban mindent meghatározó ritmus, vagyis a compás felelőse Bózsa Anikó lesz. Négyűjüknek, a flamenco improvizatív hagyományain alapuló találkozásából építkezik a műsor.

Felállás:

  • Tánc – Böröcz Petra
  • Ének, cajón – Jorge Diez Aragón
  • Gitár – Rőthy Krisztián
  • Taps – Bózsa Anikó

Időpont:

2024. február 3. szombat 19:00

Helyszín:

Fonó Budai ZeneházJegyár: early bird 3000 Ft, elővételben 3500 Ft, az esemény napján 3900 Ft

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!