Verses Virtus

A művészetek találkozása a Hölgyek Ünnepén
Költészet, muzsika, tánc

Az est előadói:

Bajnay Bea – tánc

Kézdy Luca – hegedű

Liszi Melinda – vers

 

Időpont:

2019. március 9. szombat – 19:00-20:00

 

Helyszín:

Őrmezei Közösségi Ház,

1112 Budapest, Cirmos u. 8.

Belépő: 1500.-

A Verses Virtus a költészet, a jazz és a flamenco tánc egyidejű találkozása, három hölgy előadásában, amiben nem csak Bajnay Beáta régi álma valósul meg: együtt alkotni két zseniális művészbarátjával Kézdy Luca hegedűssel és Liszi Melinda színésznővel, de a fellépő művészek közvetítésével megismerjük a különböző költők verseinek, a táncnak és a zene sokszínű lehetőségeit, kapcsolódásait és egymásra hatásait egy kreatív előadáson belül. A versek nem csak ihletforrásként szolgálnak, de „meg is szólalnak” az előadásban mind a zene, mind a mozdulatok nyelvén.

Bajnay Beáta, Kézdy Luca és Liszi Melinda nem először dolgoznak együtt. A hegedű és a tánc már több, korábbi társulásban is inspirálta egymást, így Kézdy Luca és Bajnay Beáta először 2006-ban a II. Flamenco Fesztiválon kooperáltak, aztán 2007-ben a 8. szóló-duó fesztiválon, majd 2013-ban és 2014-ben többször is vendégül látta Lucát a Sobre Fuego zenekar és folytatták a sikeres együttműködést 2014-es Tükör Rezgés c. előadásban. Liszi Melinda és Bajnay Beáta pedig 2015-ben a békéscsabai Jókai Színházban bemutatott Bernarda alba háza c. színházi előadásban dolgoztak együtt, melynek Melinda volt az egyik főszereplője és Beáta volt a koreográfusa.

 

Hosszabban a fellépőkről:

Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Előéletéhez tartozik klasszikus zenei képzettsége, valamint esztétika és filozófia tanulmányok az ELTE bölcsészkarán. Jazz hegedűsként tevékenykedik itthon és külhonban többek között a következő zenészekkel zenélt, projektekben dolgozott: Mediawave/HunD Link Projekt, Nagy János/Free Style Chamber Orchestra, Free Style Sextet, Párniczky András/Nigun, Márkus Tibor/Equinox, Lantos Zoltán, Grencsó István, Borbély Mihály, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Erik Truffaz, Márkos Albert, Alexander Balanescu, Ágnes, Tereskova, TÁP Színház, Új Színház, Csiky Gergely Színház, Special Providence, Valerie June (US), Trio 1724 (H-Pl-A), Varga János Project, Sequence (duó Szendőfi Péter dobossal).

Saját trióját, a Santa Divert 2006-ban alapította, koncertezett többek között: Chelsea Music Festival (NYC), European Jazz Conference (BMC), Voll Damm Festival Jazz Vic (ES), Gaume Jazz Festival (BE), Veronica’s Tales Jazz Festival (SLO), Debreceni Jazz Napok, Ördögkatlan Fesztivál, az International Jazz Day (MüPa), a CAFe Budapest (MüPa), a BMC – Opus Jazz Club, az A38, Mediawave, Hídünnep, a bécsi Ost-klub, Francia Intézet, a Budapest Mol Jazz Fesztivál, a Művészetek Palotájában rendezett Jazz Showcase, a Brüsszeli és Párizsi Magyar Kulturális Intézetek, és a Collegium Hungaricum által szervezett Gráci Magyar Napok színpadjain.

Szólóban fellépett az olaszországi All Frontiers fesztiválon, és több alkalommal az A38-on és a Trafóban.
2017. március 29-én volt a MÜPA-ban önálló estje, Deep Diving címmel, ahol Szesztay Dávid, Szendőfi Péter, Gotthárd Mihály, Tóth Evelin és Stefano di Battista voltak zenésztársai.

Liszi Melinda szabadkai születésű színművész, a békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Itt szerezte meg 2010-ben a színész II. diplomáját, majd 2012-ben Budapesten megkapta a színész I. képesítést. 2000 és 2005 között tizennégy különböző vers-és prózamondó versenyen, tizenegyszer nyert első helyezést. Néhány közülük, a tejesség igénye nélkül: II. Mensáros László nemzetközi vers-és prózamondó verseny (2004), kétszeres Nagy László vers- és prózamondó díjas (2003, 2004) és övé a 2004-es Latinovits Zoltán Vers- és prózamondó találkozó díja is. 2013-ban a II. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon, Szarvas város különdíját vehette át, majd az ezt követő évben elnyerte a profiknak rendezett Versünnep Fesztiválon a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének különdíját. Tíz évig volt aktív versmondója a szabadkai Csáth Géza Művészbaráti Körnek, ott lett a költészet szerelmese és színészként mindmáig hivatása fontos részének tartja a versek átadását, a versmondás hagyományának megőrzését és a költészet ápolását.

Bajnay Beáta magára leginkább flamenco táncosként tekint, de foglalkozott már kortárs- és versenytánccal is. Saját együttese az Aldebaran Kompánia. Két zenekari felállásnak is táncos közreműködője. A Caminando- és a Sobre Fuego (2013 Antré Fesztivál szakmai- és különdíj) flamenco formációkkal koncerteztek többek között az A38 hajón, számos budapesti klubban: Brody Club Life, Moha Café, Pótkulcs, Szimpla Kert, és fesztiválokon: Antré Fesztivál, VI. MonoTánc Fesztivál, Ütős Fesztivál, valamint a Sík Ferenc Kamaraszínházban, a Csabai Nyár keretein belül.

Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés, Zárványok, avagy a borostyán lét) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Pécsi Nyári Színház programjában, a Bethlen Téri Színházban és a békéscsabai Jókai Színházban is. A békéscsabai Jókai Színházban bemutatott Bernarda Alba háza előadással (rendező: Béres László) két fesztivál különdíjat is elnyertek 2015-ben, a Városmajori Színházi szemle (Nyári Fesztivál) és a Vidéki Színházak Fesztivál zsűrijének különdíját. A Bernarda koreográfiája előtt is kísérletezett már avval hogyan lehet beilleszteni a színház eszköztárába a flamenco táncot. Ezek közül talán a legsikeresebb koreográfiája a Figaro házassága című előadás lagzi jelenete, amelyet a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház mutatott be 2007-ben, Anger Zsolt rendezésében.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!