Spanyol filmek a BIDF fesztiválon

A BIDF Budapest International Documentary Festival-t (www.bidf.hu)  4. alkalommal rendezik meg 2018. január 23-28 között  a Cinema City Arénában.  A fesztivál a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye és fóruma, ill. e filmek magyarországi premierje.

A fesztiválon a közönség minden vetítés után a film kulisszatitkairól kérdezheti a meghívott alkotókat. A filmek versenyében rangos szaktekintélyekből álló zsűri dönt a díjakról. A fesztivál alapítói: Sós Ágnes nemzetközileg elismert filmrendező (pl.: Szerelempatak c. film), és Balogh Rita kreatív producer.

Spanyol nyelvű filmek a BIDF fesztiválon

Vágyak Tere / Plaza de la Soledad 

(rendező: Maya Goded, Mexikó, 2016, mexikói dokumentumfilm, spanyol nyelven, magyar és angol felirattal, 84 perc)

Carmen, Lety, Raquel és Esther utcalányok Mexikóvárosban. Van közöttük 50, de 80 (!) éves is. Életük színtere a város egyik főtere. Mit sem számit náluk az életkor, ugyanazzal a hévvel táncolnak és hódítanak, mint fiatal korukban. Ahogy azonban múlik az idő, úgy vágynak egyre inkább egy társra és biztonságra, egy öreg barát, „bajtárs”, vagy akár az önmagukba vetett hit képében. E mélységekben, árnyalatokban gazdag film olyan világba enged bepillantást, amelyről másként sosem szereznénk tudomást.

Vetítések:

2018. január 24. l 11-es terem l 19.30
2018. január 25. l 10-es terem l 13.15

 

Ada-t polgármesternek! /Ada for Mayor  

(rendező: Pau Faus,  2016,  spanyol dokumentumfilm,  spanyol és katalán nyelven, angol és magyar felirattal, 86 perc)

Kalandfilmbe illő történet, mely a szemünk előtt zajlik: lehetséges-e, hogy a „hétköznapi” asszonyt, Ada Colau-t, aki nem politikai szereplő, nem korrupt, pusztán dolgos, okos és tisztességes, Barcelona polgármesterévé válasszák? A személyes hangvételű történet Ada egy évét követi nyomon a barcelonai kilakoltatás elleni harc megszervezésétől a polgármesteri választásokig. A film nemcsak egy kialakulóban lévő civil platform működésébe enged betekintést, hanem Ada belső vívódásaiba is: vajon nem válik-e ő is olyanná, mint akiknek viselkedését olyan gyakran megkérdőjelezi? Egy biztos: valamiért együtt drukkolunk… hisz nagy a tét.

Vetítések:

2018. január 26. l 11-es terem l 16.45
2018. január 28. l 11-es terem l 15.00

 

La Chana, a Flamenco királynője

(rendezőLucija Stojevic, 2016, spanyol-izlandi-amerikai dokumentumfilm, spanyol nyelven, angol és magyar felirattal, 84 perc)

Minden idők egyik legnagyobb flamenco táncosa, La Chana, az 1960-70-es években az egész világot rabul ejtette újszerű stílusával és lélegzetelállító ritmusaival. Peter Sellers, akivel együtt szerepel a The Bobo c. filmben (1967), meghívja őt Hollywoodba. La Chana azonban karrierje csúcsán, rejtélyes módon eltűnik a színpadról. A film intim bepillantást enged a már nem fiatal, autodidakta cigány táncosnő érzéseibe, gondolataiba, aki két évtizedes távollét után még egyszer  visszatér a színpadra, hogy egy utolsó alkalommal, „ülve táncolva” kápráztassa el közönségét.

Vetítések:

2018. január 26. l 10-es terem l 19.00
2018. január 27. l 11-es terem l 19.30

La Chana – Trailer from CAT&Docs on Vimeo.

Még több flamenco, Spanyolország cikk!