Marinah & Chicuelo (ES) – szept 10.

Bajnay Beáta flamenco
Bajnay Beáta fotó: Molnár Beatrix

A barcelonai “urban flamenco” zenekar, a Latin Grammy-díjas Ojos de Brujo szinte teljes tagsága, fantasztikus énekesnője, egy virtuóz flamencogitárossal kiegészülve: ez a Marinah & Chicuelo.

A duó (vagy inkább zenekar) pár hete jelentette meg nagylemezét, aminek magyarországi bemutatójára az A38 Hajón kerül sor.

Az estet a Bajnay Beáta vezette remek Aldebaran Kompánia vezeti fel.
Időpont: 2016. szeptember 10. – 19:30

Helyszín: A38 hajó

 

Marinah & Chicuelo (ES)

A nagyszerű énekesnő, Marina Abad karrierje a kétezres évek elején vett nagy lendületet, amikor zenekarával, az Ojos de Brujóval (A Mágus Szemei) és annak nagy hatású lemezével, a Baríval elképesztő sikereket aratott. A katalán, pontosabban barcelonai zenekar hiphoppal, reggae-vel, dancehallal kevert urban flamencója, “rumba dub style-ja” évekre meghatározta a világzenét, a Barí latin Grammyt kapott, és óriási szerepet játszott a flamenco “megfiatalításában”.Bár az Ojos de Brujo a mai napig aktívan koncertezik, a tagok gyakorta hoznak létre saját, önálló projekteket, és Marinah is elindította szólókarrierjét. Ennek egyik fontos állomása volt a pár évvel ezelőtti latin pop album, de Marinah most visszakanyarodik a gyökerekhez. Az Ojos de Brujo tagságának nagy részével ‒ köztük a zseniális kubai dzsessztrombitással, Carlos Sarduy-vel) ‒ és a virtuóz barcelonai flamencógitárossal, Chicuelóval felvett lemeze szinte mintha teljesen egy Ojos de Brujo album lenne.Persze a március közepén megjelent Sintóniason egyáltalán nincs elektronika, de a ritmikai és stilisztikai változatosság, Marinah fantasztikus hangja, Sarduy és a baszsusgitáros Javier Martin játéka erősen idézi az anyazenekart. Mindehhez még hozzá jön Chicuelo elképesztően virtuóz, klasszikus flamencón edzett gitározása, és kész is az utóbbi idők egyik legerősbb latinzenei projektje. Marinah és Chicuelo az Ojos de Brujo tagságával ‒ egy igazi world music élmény az A38 Hajón!A zenekar tagjai
Marinah (Marina Abad): ének
Chicuelo (Juan Gómez): gitár
Carlos Sarduy: trombita, billentyűsök
Javi Martin: basszusgitár
David Dominguez: ütőhangszerekLemezek
Sintónias, 2016

Aldebaran Kompánia – Caminando flamenco

Az Aldebaran Kompánia Bajnay Beáta vezetésével tevékenykedik különböző formákban, legyen az színpadi táncos rendezvény, táncszínházi előadás vagy koncert. Ő magára leginkább flamenco táncosként tekint, de foglalkozott kortárs- és versenytánccal is. Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Bethlen Téri Színházban és a békéscsabai Jókai Színházban is. Ezúttal a Caminando flamenco zenekari felállásban lesz látható az A38 Hajón. Zenésztársa, a jelenleg Londoban élő Illés János gitáros, akivel több sikeres koncerten vannak már túl és aki az elmúlt években, más zenei projektekben bejárta Budapest, Pécs, Szerbia és Románia koncert termeit.

Másik társa Fodor Réka székely származású énekes és ütőhangszeres, aki világutazóként, miután megjárta Madridot, Granadát és Mexicót, hogy zenei (és táncosi) tudását fejlessze, Magyarországra költözött, ahol számos zenei projektben tevékenykedik, melyek közül legfontosabb számára a Yalanda zenekar. Mindezek mellett láthatjuk Estas Tonne oldalán nemzetközi és hazai színpadokon. Eme trióhoz csatlakozik Kézdy Luca hegedűs, aki klasszikus zenei képzettségén túl jazz hegedűsként tevékenykedik itthon és külhonban többek között a következő zenészekkel zenélt már együtt (a teljesség igénye nélkül) Lantos Zoltán, Grencsó István, Erik Truffaz, Márkos Albert, Alexander Balanescu, Ágnes, Tereskova, Sequence (duó Szendőfi Péter dobossal). Saját triójával, a Santa Diverrel koncertezett több világ-, európai és hazai jazzszínpadon (Chelsea Music Festival (NYC), European Jazz Conference (BMC), Voll Damm Festival Jazz Vic (ES), CAFe Budapest (MÜPA), BMC és felléptek már az A38-on is).

A résztvevők nemcsak a zenével és a tánccal élnek bensőséges kapcsolatban, de képesek úgy életre kelteni ezt a szenvedélyes valós-játékos földet, hogy mi is átélhetjük Andalúzia és Edély minden színét, illatát, történését. Sőt megélhetjük, megérezhetjük, hogy az öröm, a szenvedés, fájdalom vagy a szerelem nem bír földrajzi határokkal, ahogy a flamenco-, magyar- és jazzkultúra sem.

A zenekar tagjai

Bajnay Beáta: tánc, palmas

Illés János: gitár

Fodor Réka: ének, ütőhangszerek

Kézdy Luca: hegedű

Még több flamenco, Spanyolország cikk!