Kinőtt szív – Böröcz Petra táncestje

Kinőtt szív – Böröcz Petra táncestje

Kőmag produkció – a MOHA esteken

Kinőtt szív – Kőmag

Szabó Imola Julianna Kinőtt szív című verspróza kötetének táncszínházi adaptációja az elfogadás küzdelmekkel, fájdalommal, dühvel, utálattal, sajnálattal, szeretettel, ürességgel, képtelenséggel, magánnyal, társakkal, – kinek mivel – kikövezett útját járja végig.

Böröcz Petra flamenco táncos koreográfiájában keveredik az ősi és a modern: jelen van a flamenco szikkadt keménysége, a női princípium puhasága, a tradíció megkérdőjelezhetetlen érvénye és a modernitás állandó kétkedése.

Az alkotók kísérleteznek a szöveggel: az írott szó és gondolat nem „csak” a tánc nyelvén nyeri el új jelentésrétegeit. A szöveg és mozdulat társakká válnak, egymásból következnek, segítik, ellenpontozzák egymást, így a jelentéseknek, érzeteknek, gondolatoknak sűrű és izgalmas szövetét hozzák létre. (Kiss Ottó fülszövegének felhasználásával)

„Van úgy, hogy egy tragédiáról nem tehetünk, nincs kit és nem is kell senkit hibáztatnunk érte, egyszerűen csak megtörténik velünk. A Kinőtt szív két kislányhőse is ilyen, csupán megtörténtek velük a dolgok: egyikük az édesapját, másikuk a szeme világát veszítette el. Az elfogadáson túl mit lehet ilyen helyzetekben tenni?”

alkotók:

SZABÓ Imola Julianna – szöveg
BÖRÖCZ Petra – koreográfia, tánc
AQUISTAPACE, Annamaria – tánc
VÁNCZA Dominika – tánc, ritmus, ének
PONGRÁCZ Szabolcs – cajon
BENCSIK Andrea – kosztüm

előadók:

SZABÓ Imola Julianna – szöveg
BÖRÖCZ Petra – koreográfia, tánc
AQUISTAPACE, Annamaria – tánc
VÁNCZA Dominika – tánc, ritmus, ének
PONGRÁCZ Szabolcs – cajon

közreműködők:

HORVÁTH Zoltán – technikus

BÖRÖCZ Petra (1979, H) táncos, grafikusművész, összművészeti alkotó. A Brisa del Aire formáció alapító tagjaként modern elemekkel ötvözött tradicionális flamenco előadásokat készít. Együttesével 2013-ban Antré Díjat nyert. Korábban az Aldebaran Kompánia és a Mencori Társulat tagja. Első táncszínházi munkájával a SzólóDuó 2016 fesztiválon debütált. Grafikusként a létezés időbeli meghatározottságával foglalkozik, a szöveg és a kép együttélésének lehetőségeit kutatja.

SZABÓ Imola Julianna (1984) író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Varratok című verspróza kötete 2014-ben jelent meg. Ebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2015-ben a Molnár István-díj kiemeltje a Liszka hintája című könyvtervével, és bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal program mentoráltjai közé. Kinőtt szív című kötete 2015 egyik Szép könyv díjasa lett.

Időpont: 2016. december 20. – 19:30 – 20:30

Helyszín: MOHA Mozdulatművészetek Háza

1097 Budapest, Tagló u. 11-13. Kemikál telepen

Telefon / Fax: (06-1-) 321 – 9745
MOHA itt található:
A megközelítést segítő:
http://www.mozdulatmuveszet.hu/studio/index.htm#ter

Az előadás támogatói:
Orkesztika Alapítvány – MOHA Mozdulatművészek Háza
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza

Az előadásokra helyfoglalás az info@mozdulatmuveszet.hu címen (részletek az eseményeknél https://www.facebook.com/orkesztika/events)

eseményfotó: Ambrus László

Még több flamenco, Spanyolország cikk!